Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2014

Cuci aksesori medela

Assalamualaikum,

I was struggling washing my medela breast shields connectors!

Why?
Sebab connectors tu senang muncul lumut (mould growth). Geram! So, I pun Google la punya Google macam mana orang lain cuci. nothing help much, sebab macam tak ada yang berkaitan. hohoho..lagipun I beli online. Cuci pun main hentam jer. Maafla kalau mummy nie sangat tak tahu yer.

What I do?
Kebetulan I pergi baby expo di midvalley, sebab kalau you browse through medela nye website, dia macam suruh beli die nye produk untuk cuci kan aksesori nya. So I tanya la the sales lady macam mana nak cuci nya.

Cara nya---
Rendam jer dengan air sabun lepas pam. Sebelum tu mak mak kena cuci macam biasa (dengan liquid detergent yang you rasa sesuai dan bilas) pastu rendam. Jangan lama sangat.

Kalau di ofiz?Lucky i have office macam I yang punya. Hoho..lepas pam, I akan basuh macam biasa dengan sabun n biarkan kering. So setiap kali nak pakai, breastshield you dh kering. Lepas pam yang terakhir, I akan rendam dalam bek…

test run: debt free - cara saya berjimat.

Assalamualaikum,

Mac sudah. Refer balik I punya resolution, one of it is debt free. Hurm. I dah test run yang bajeting guna 50-30-20. disebabkan beberapa perbelanjaan yang tak dapat dielakkan, sistem ini tidak sesuai untuk saya.

What I do?
Bila you baca mana-mana financial advise, most of them akan advise cut this and cut that. So apa lagi, cut cut cut lah.

1. I tak drive pergi kerja dah. My husband hantar I pergi kerja, balik I tumpang kawan I pergi kl sentral and take LRT pergi tempat kerja husband I. Apa yang saya boleh jimat?

Sebelum:
Dari rumah ke tempat kerja (sebulan): minyak kereta (RM200 - caj ke kredit kad). Tol (RM150+-).
Of course bila bil kredit kad datang I kena bayar jugak minyak kereta tersebut (kata nak mencapai bebas hutang)

Selepas:
Dari rumah ke tempat kerja (sebulan): minyak kereta (RM50) sebab drive pada hari sabtu jer. Tol  (RM20).
LRT (RM50).Ketara tak perbezaan kat situ?

2. Kurang kan perbelanjaan masa lunch. FYI most of us tak dapat nak pergi keluar lunch di ma…