Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2014

financial & lifestyle - apa kaitan?

I ada baca satu buku berkenaan dengan pengurusan kewangan. Ada benda yang saya nak kaitkan dengan masalah manusia dengan kewangan kita.
'Tiap tiap tahun gaji kita akan naik, (tak kisah lah naik berapa peratus kan?), tapi duit macam tak pernah cukup'
'Setiap kali kita tuka kerja, gaji kita akan naik lebih daripada kompeni sendiri offer, tapi gaji masih tak cukup'
huhuhu..biasa dengakan? dont judge kay! memang akan ada orang akan cakap dalam hati --gaji tak berkat, memang lah tak pernah cukup--- ini mungkin benar.. tapi kita tak layak untuk menilai, tanya lah diri sendiri ye..
Kita buang faktor gaji yang x berkat tu ya =) Apa yang saya baca atau pengalaman sendiri.. bila gaji kita semakin bertambah, kita pun makin hebat berbelanja tanpa memikirkan atau merancang duit gaji yang kita dapat. kita pun suka menabur duit kita kat mana-mana.
Contoh nya--- kalau dulu gaji 2k, makan kat kedai murah, beli baju bawah RM50 dan segalanya yang affordable. Bila gaji kita semakin naik..…

My journey in babywearing

Salam,

Baby wearing dalam bahasa English nya, mengendong dalam bahasa melayu nya. Shortform nya BW (bukan bawa ya)

Mengapa saya BW?
1. Baby AS tak nak dilepaskan masa dia umur 5 bulan kebawah. Kebetulan kawan sama sekolah menengah memperkenalkan dan menggalak BW.
2. Susah nak bawak stroller ke tempat macam pasar pagi, pasar malam, shopping mall yang sempit.
3. Baby AS (saya rasa baby u all pun ada perangai ni) kejap jer nak duduk dalam stroller.

Jadi....
I pun contact kawan I yang memperkenalkan BW ni, dia suruh I masuk one group nie kat FB, and I baca dan fahami BW ni. now I am a very proud owner of SSC walaupun bukan I yang pakai.

u all kena faham ya, benda yang kita belajar perlu ada guru untuk tunjuk ajarnya. jangan bodoh sombong. So, I ada pegi kelas pasal BW ni. Satu isu dia bagitahu ialah...kita di ajar/ di tanam dalam otak industri lepaskan anak ---> dengan menggunakan stroller dan sewaktu dgnnya.. masa kita buat persediaan masa pregnant pun, kita tak pandang jenis2 carrier…