Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2015

Baby AS: 1 year 4 months

Bismillahirahmannirahim.

AS dah setahun 4 bulan, and it is really important for me to keep track her development monthly so that apabila doctor tanya her next follow up another 6 months, I can really story the doctor.

If you are new here, my baby was born pre term and she is currently follow up at where she was born hospital. So her development was really needed to keep track to identify any delay progress. Alhamdulillah everything was good the only trouble was her anaemia only. Click ---> for her anaemia story.

Before her follow up, this little toddler of mine, was not well because of her growing teeth and flu. She was refused to eat and drink, her weight drop till 7kg. Can you imagine that 4 months before, she also hold the same weights. And the doctor was really not satisfied with that plus her condition. Memang teruk ler kena ceramah kan.

She still hard to separate for me, and people keep on saying that because she was breastfeed directly. Well hey! Atleast she can recognize he…

How to complete your thesis?

Bismillahirahmannirahim..

If you are a master holder like me before (refer to list below):

A part time master studentworking in the same time as some part time master student prefer joblessthe only thing that hold you down from graduation is the complete your thesis/research Yay! we are gang! 
This is my experience where I almost gave up and deep in my heart said that who cares I did not get my master. Hold on! I already spent so much on my master for 1 and a half year doing nothing (left only thesis) and pay the fee for doing nothing. Hurm... I was left nothing to say and I really determined that I need to complete my thesis as the same year I was getting married and I do not want this thing get my way. There was another problem that time which was my supervisor was the type hard to get. But I always hold this quote which is --- do not give reason if you want to achieve success!
What I do? That time was only semester break, I have 6 months to go to complete my thesis till viva, so I m…

Celebrating Hubby Belated Birthday!

Bismillahirahmannirahim..

Hubby birthday was on early of the year and early of the month. Eventhough he is a year older than me, the difference of the date, made me 2 years younger than him for another 8 months to go.  

Sadly that this year me and AS were not around KL to celebrate his birthday, luckily that same weekend we were flying to KL yo! So what happened was, I already planned well that what to do on his birthday and what to buy for him and what to do while we was in KL.

On his birthday
A phone call a night before because hubby always sleeps early. Than on his birthday, whatapss and birthday wishes through instagram (@lisamorni).

Birthday present
Tricky part indeed because it is so hard to look for perfect shaver for him, yes! I bought him a shaver, and do you know that an electric shaver has its on purpose? There are cheaper price in Lazada but I don't want to buy 'wrong' thing. So on the day we arrived KL, I bought his gift at Harvey Norman, the sales girl was so f…

Perjalanan Kisah Hidup: Part 2

Bismillahirahmanirahim.
Sambungan kisah hidup daripada bahagian 1
Bahagian 2 adalah kisah hidup ketika sekolah rendah. Kami adik beradik di hantar oleh ayahku belajar di sekolah cina, kerana ayahku rasa bahasa cina amat perlu untuk masa depan kami. Ya betul, pergaulan sedemikian membuka mata dan minda.
Wahai pembaca, belajar di sekolah cina bukan lah senang. Pada awalnya, memang aku dan rakan rakan lain tidak di beza beza kan oleh cikgu dan orang lain. Dan mengapa kita kini begitu membezakan bangsa, walhal mereka tidak pernah pun lokek ilmu untuk mengajarku. Tetapi semua nya berubah ketika darjah 4, sekolah ku telah ada kelas agama. Bayangkan anda 3 tahun tiada didikan agama, tetapi sepanjang itu aku masih ke kelas mengaji. 3 tahun yang boleh merubah segalanya, 3 tahun berpakaian pinafore, atas lutut pulak tu. 
Berbeza dengan kakak dan abangku, yang menerima formal pendidikan agama semasa sekolah menengah. Akhirnya pada tahun ke empat, aku mendapat didikan agama secara formal. Dengar…

Baby AS - Anemia or thalassemia?

Bismillahirahmanirahim.

Dear readers,
It has been a year passed now for my baby AS after she survived her premature condition. I am really grateful for that she lives in a very active and healthy life. A few months back, she was diagnoses with anaemia. The paed doctor who we always visits to in Shah Alam told us that he suspected she is anaemia due to her frequent visit his clinic in a short period of time and also her physical condition that time. During that time, we have not done any blood test yet. During the same weekend, we really worried AS conditions that she was still fever and we went to DEMC a&e to take a look. The doctor main concern was dengue, so we took blood test that night itself. The blood count was low and the doctor said she is anaemia and also infection which caused her fever. The doctor advised us that we need to take another blood test for checking what is her problem. 
After few days the results came out, the doctor who reviewed her blood test result consul…

Pernahkah anda seperti saya? ~ seorang, sendiri ke mana mana?

Apabila kita hendak ke mana mana, sering kali kita mencari teman. Kita perlukan teman apabila melakukan setiap perkara. Begitu juga dalam perkahwinan, dan kehidupan seharian kita. Teman perlu di cari dan kadang kadang ia datang sendiri. Saya sendiri menghadapi masalah membuat teman, ia sesuatu perkara yang tertekan apabila memikirkan.

Bak kata orang, lagi kita tidak suka benda itu, lagi lah ia datang kepada kita. Lagi ku benci dengan orang yang bermain bola sepak, itulah menjadi teman hidupku. Nasib baik bukan pemain bola sepak negara!

Suka saya menceritakan hal hal lama, kerana ia hanyalah memori dan kenangan. Dibesarkan dengan jarak 9 tahun dengan abang, 7 tahun dengan kakak sulung, 5 tahun dengan kakak kedua. Saya selalu keseorangan di rumah. Ditemani mak sedara, bermain seorang, ayah tidak membenarkan saya bermain bersama jiran. Hasilnya, amat sikit pengetahuan bermain permainan tradisional dan tidak suka bergaul dengan orang. Sikap tidak suka bergaul itu lah menjadi satu keterpak…

Perjalanan Kisah Hidup: Part 1

Perjalanan kisah hidup ku ke arah yang lebih baik. Itulah yang akan ditulis kali ini. Walaupun terdapat buku motivasi yang menyuruh agar hidup lah ke hadapan bukan pandang ke belakang. Biarlah penulisan ini, tersimpan di sini umpama novel kehidupan ku untuk aku muhasabah diri.
Akan ku bahagikan beberapa bahagian kerana kalau ditulis sekali akan bosan lah anda. Bahagian pertama, di mana kisah hidup bawah 6 tahun.
Pada zaman itu, masih ku ingat lagi ketika hari raya, dress lah baju rayaku. Bukan baju kurung. Ilmu agama yang cetek tambahan lagi ku telah di hantar ke tadika cina sebagai pendidikan awal. Tiada ilmu agama di terapkan ketika itu. Tetapi ayahku tetap menghantar abang dan kakak kakak ke kelas mengaji. Aku jarang jarang ikut sekali.
Yang mengajar ngaji bukan lah ustaz, tetapi dia memang seorang guru yang baik. Dia umpama ahli keluarga kami juga kerana dia memang memanjakan ku dari kecik lagi. Dia asal daripada Kedah, kami anak murid panggil dia Pak Cik. Mengajar ngaji hanyalah…

JB - Singapore trips 2014

Assalamualaikum dan selamat malam,
Santai mode on. Trip ini is actually what my sis said unplanned. Maksudnya, dia tak plan dari berbulan bulan. Just apabila nak 2 3 minggu nak pergi KL for training, dia baru lah konfem kan destinasi. Yup, If you been reading my post, me, my sis and her family coming to KL for training. Then sebab it is end of the year, dia cadang nak bawak her son n daughter go vacay also lor.
Earlier planning nak gi Gambang, sebab, me n hub bole drop her family there if kami nak balik kampong (hub place) but luckily we didnt go also sebab we want to around Christmas, time tu pantai timur dilanda banjir. I told my sis that how bout we go to Legoland? and after that JPO. Maybe after that Singapore as you planned earlier? Pada saya, JB tidak banyak tarikan tersendiri sekiranya tiada Legoland and so on. So that is why Singapore must come along in this trip. Apa je la kami nak buat d JB but who knows jalan jalan with my sis family macam tak habis pusing JB tu. 
Cukup fo…

Azam 2015 (2015 Resolution)

Assalamualaikum,

Selamat datang 2015, selamat tinggal 2014. Hidup harus pandang ke depan, muhasabah sekiranya apa yang di azam tahun lepas tidak tercapai.

Klik di sini untuk membaca pencapaian saya tahun lepas. Glad and happy and tak sangka most of it I achieved!

Pat on my back again this year, and I am getting good at it, alhamdulillah!

Jadi kali ini saya akan ulang lagi sekali bagaimana untuk mencapai azam anda itu!

1. Tulis lah azam anda itu. tak payah anda duk sibuk post kt FB ker apa. Supaya time to time anda bole refer dan tidak terkandas separuh jalan.
2. Komitmen amat penting.
3. Doa kepada Allah SWT supaya mudah anda melaksanakannya. Mintalah kepada Dia.

Azam anda haruslah realistik dan sekiranya happened to be ur resolution macam susah nak achieved. Tulis je lah dulu. We will not know what happened along the year 2015 kan? By end of this year, perlu lah tengok balik and see what can be improved.

Improvement yang boleh saya simpulkan menjadi tali..huhuhuh..saya perlu lebih de…

Book Review: Rumah Kecil di Jabal Uhud

Pembukaan tahun baru 2015 di mulakan dengan mereview buku ini.


Dah lama dah habis baca, sebab di hantar pergi training, terkandas sekejap dalam draft untuk menulis. Susah nak tulis sekiranya bahan tak ada di depan mata. Lagipun senang nak rujuk. Kali ini, let me try to review this book dengan cara lain plak.
RUMAH KECIL DI JABAL UHUD, penulisnya Puan Roza Roslan. Di dalam buku ini, memang dia membahasakan dirinya Kak Roza, tetapi elok lah saya membahasakan Puan Roza sahaja. Another heavy reading (for me) that I have stumbled upon to. Bukan Novel english, bukan international pun. Sekadar mengisi ruang masa di rumah walaupun perlu menjaga si kecil. It is like domino effect. Why? tahukah anda siapakah Puan Roza? Saya tidak perlu cerita lebih siapa dia, detail yang sekecil dia adalah isteri kepada Prof Kamil yang menulis Bersyukur Saat di Uji (BSdI) yang telah saya review sebelum ini.
Nampak tak? kakak ke 2 ku, memperkenalkan ku buku ini sangat bagus (sebab she is not an avid reader, see…