Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2015

Salam Ramadhan

Bismillahirahmanirahim..


Salam Ramadhan kepada anda semua.
Maaf tiada penulisan hari ni, sebab otak sangat jem. Tapi niat memang nak menulis, just tak dapat nak share pasal LOA harini. Adala certain reason, saya betu-betul lemau dan kurang berselera sebelum dari bulan puasa lagi.
Jadi yang mampu saya share, apa yang saya cadang nak buat as a mummy for 1year plus toddler. For mummy out there, mungkin anda tidak dapat mengerjakan terawikh secara berjemaah. Usah bersedih dan menangis. Kerana banyak ibadah lain anda boleh buat. 1. Saya ingin khatam Al Quran bulan Ramadhan ini. saya dah mula awal lagi, harap tahun ni sempat. Memandangkan dah separuh juzuk, saya target setiap waktu 2 mukasurat.  Masalah akan tiba bila weekend, jadi saya perlu lebihkan mukasurat pada hari biasa. 2. Saya ingin buat tahajud. Memandangkan ambil kesempatan bangun sahur, solat dulu lah kita

Rancanglah hari anda

Bismilahirahmanirahim.
Rancanglah hari anda. 
Mengapa? Kerana anda akan nampak perjalanan anda pada hari tersebut.
Jadi? Anda tidak kelam kabut dan anda akan jadi lebih produktif. Anda akan dapat ubah hidup anda.
Betulkah? Iya betul. Tak kan anda ingin selamanya berkejaran dan tidak cukup masa. Padahal anda punya masa sebenarnya.
Memang betul. Kita hanya merancang, Allah akan menentukan. tetapi tidak salah kita merancang.
Apa kaitan dengan LOA? Apabila kita merancang, kita sudah bersedia menghadapi hari esok.  Contoh, esoknya kita ada appointment pukul 10 pagi, kita sudah tahu nak sampai sana akan ambil masa berapa lama, jadi anda boleh tahu nak gerak pukul berapa dengan ambil kira keadaan trafik dan sebagainya. Anda tahu anda siap berapa cepat, jadi anda sudah boleh estimate bila anda akan bangun dan bersiap. Jadi tidak perlu anda kelam kabut.
Kerana kelam kabut dan takutnya lewat tiba untuk appointment menjadi kerisaun dan akan menyumbang anda membawa kereta dengan tidak betul dan a…

Cepat atau lambat?

Bismillahirahmanirahim..

Doa, hajat, permintaan.
Sebab kita ingin masuk syurga - kita doa kepada Allah SWT jauhi neraka mintak syurga.
Di dalam doa juga kita masuk kan hajat - kita ingin kan jodoh, jadi kita mintak jodoh kepada Allah SWT
begitu juga dengan permintaan - kita inginkan sebuah kereta, kita doa mintak kereta kepada Allah SWT.

Sekiranya anda mengikuti penulisan saya berkenaan LOA sebelum ini, anda harus tahu, dalam berdoa itu ada teknik nya. Selepas itu apa anda perlu buat. Kemudian anda bertanya...

Anda bertanya, berapa cepatnya Allah SWT akan makbulkan doa, hajat, permintaan kita?
Jawapan paling mudah saya boleh jawab, beserah kepada Allah SWT kerana dia Maha Mengabulkan. Hanya dia Maha Mengetahui bila dia akan makbulkan doa kita.

Mesti anda kecewa bukan kerana anda begitu yakin dengan teknik ini, tetapi saya tidak menjaminkan kecepatan doa anda itu. Saya ingin anda faham, Allah SWT sentiasa menguji hambaNya, jadi ada doa kita petik jari terus dapat, ada doa kita makan ma…

Separation Anxiety - Look at it in positive way (PART II)

Bismillahirahmanirahim..

Jom saya sambung pasal tajuk ini yang tak habis. Kali ini, saya terus ke point yang saya nak cerita selepas mukadimah bukan main panjang lagi. Kalau tulis tesis bukan main lagi nak cari idea kan.

Saya menulis agar kita melihat daripada sisi positif apabila timbul idea dan hasil pemerhatian.

 Kejadian budak jatuh daripada escalator.pembaca rasa apa punca kejadian ini? zaman dah moden, ada cctv dah jadi viral kat FBdari CCTV tu, budak main sendiri, tiada orang dewasa (ini yang luar negara nya)dalam negara, yang dewasa lalai sebab leka bermain phone. Pembaca sekalian, bukankah anda rasa apabila anda di shopping mall, anak anda tidak mahu jauh dengan anda dan mintak didukung adalah perkara yang baik. Tidak timbul isu dia main seorang di kawasan bahaya. Tidak timbul isu anak anda hilang di shopping mall. Tidak timbul isu yang sewaktu dengannya. 
Iya, dalam hati kamu marah, kamu stress sebab kamu nak shopping, anak merengek, dalam hati kamu kata alangkah baik nya ana…

AS Development: 1 Year 8 Months

Bismilahirahmanirahim.

Alhamdulillah for another month, a few months left for her iron check up. She really knew how to throw out her med. Aiyakkk.. Last few days she vomited badly and I decided to gave by portion. Then yesterday she slept early. Hurm.. Hope everything is okay.

1 year 8 months based on some of the baby website milestone. She started to climb but not so actively climb. Since she back to her nursery as I was moving back to Shah Alam, she can play with her friends and cousins without the mummy being there with her. She wont look for me anymore. Sob Sob.. It is not that I dont want to take care of her, but she really enjoyed playing with her friends as what I observed before.

There is another thing what I think is not separation anxiety. I think she is afraid in a big space by her own. As I left for her to watch to TV while I am cooking at night, she will came to me. As long she is playing in the kitchen and did not disturb me then it is okay.

She now know what she wants …

I need to find my positive vibe

Bismilahirahmanirahim.

Today, my feeling of worried for the future has started again. As what I learned worry is a negative feeling which I have tried to change to a positive feeling by praying, reciting and keep telling myself of the bright side of each things happened. Of course indeed readers will told me tell your problem to Ya Rab, I have done that part but by talking to Him usually still make my mind keep on thinking the worry. Thus writing is a cure usually and maybe you will be saying write in your diary. You may not want to read but I have intention on sharing what have made my worry till now!

I did plan after fasting month for business but I thought earlier in the fasting month I may get another part time job. But things are not as planned actually because earlier part time lecturer is a planned before business after fasting month and I have no emergency plan after end of the semester because I have asked the academic coordinator that I have no class for the new semester. Th…

Separation Anxiety - Look at it in positive way (PART I)

Bismilahirahmanirahim..

Separation anxiety, dengan kata mudah, resah ketika berpisah. Mostly new parents akan merasakan detik separation anxiety ini, antara lama atau sekejap susah saya nak kata sebab ini memang bukan bidang saya. Apa yang saya ingin kata ialah, tidak semua parents gemar apabila si anak kecil langsung tidak boleh renggang daripada ibu mereka. Jadi timbul rata-rata parents berbaby wearing untuk memudahkan mereka untuk begerak.

Saya bukan hendak berbincang berkenaan bagaimana untuk mengatasi separation anxiety ini, kerana  tips yang telah saya baca memang tidak membantu. Mungkin juga anak kecil masih menyusu badan yang membuatkan satu attachment yang menyukarkan perpisahan. Cuma sekarang anak kecil sudah biasa di Taska dia mampu berpisah dengan si ibu dan tidak mencari. Satu ketika dia agak sukar dipisahkan sekarang sudah boleh bermain tanpa si ibu ditepi. Jangan ditanya bagaimana, tetapi masa yang menentukan, ia terjadi sendiri.

Ibu dan bapa sekalian, saya harap anda t…