Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2016

Ajaibnya bersedekah: Ditemui dengan lelaki gentleman

Bismilahirahmanirahim..


Ini cerita lama. Cerita masa masih pregnant haritu (anak dah 2bulan dah). Nak dijadikan cerita, kuasa Allah itu besar, rezeki itu bukan hanya tentang duit. Memang sedekah boleh menunaikan hajat, menolak bala, dan macam2 lagi perkara baik akan datang tapi kita kena yakin dan ikhlas.
Saya mengamalkan sedekah subuh setiap hari, dan dijadikan cerita.. Hari itu, tolong suami pos barang kt pos laju besar shah alam. Parking penuh, jadi saya park kat DEMC..berdekatan lah.. memang la agak jauh..tapi bisik dalam hati.. senaman senaman. Kalau dah ramai tu, tempat pos barang pun ramai lah. Sebab tersilap pilih kaunter, Q saya tak gerak-gerak. Dalam hati duk cakap, kenapa lah takde kaunter khas untuk mak buyung. huhuhu..ponat den berdiri. Tapi dalam hati pujuk lagi, patutnya tunggu je la kat pos office yang amik nombor, atlist dpt duduk. salah diri sendiri kan.. 
Q tak bergerak rupanya, sebab staff kena arrange something kat belakang. Bila staff dah masuk, yg tgh tunggu fir…

#misibebashutang #2016

Bismillahirahmanirahim

Blog lepas --->azam dan visi 2016 saya share berkenaan azam saya pada 2016 dan visi saya.

Tapi saya nak share macam mana saya nak capai azam dan misi utama saya.

BEBASKAN DIRI DARIPADA HUTANG

Ini azam utama saya. Azam besar saya. Jadi perkara utama saya kena buat adalah, senaraikan hutang dan jumlah hutang dan berapa awk bayar sebulan
Senarai hutang. 1. kredit kad 1 RM1.5k - RM150 sebulan 2. kredit kad 2 RM6k - RM 250 sebulan 3. kredit kad 3 RM 8k - RM500 sebulan 4. Personal loan RM20k - RM205 sebulan 5. Loan rumah RM280k - RM 2k sebulan 6. Lain-lain
Apabila awak tengok, mesti awak akan kata mustahil kan nak capai semua ni. Jadi, awak perlu realistik. Pecahkan azam yang bsr ini jadi kecik2. Maksudnya settle satu-satu. Bukan bermaksud yang lain tak bayar. tapi target yang mana awak nak settlekan and tahun ni habiskan dulu. 
Dalam strategi saya, saya guna teknik yang di ajar oleh Robert Kiyosaki. 1. Total hutang bahagi dgn bayar sebulan untuk setiap item hutang…

Azam dan Visi 2016

Bismillahirahmanirahim.
Minggu lepas saya cerita pasal azam saya 2015. Apabila saya buat refleksi, mungkin kurang fokus dan tidak realistik dengan keadaan semasa. Kali ini saya akan lebih realistik dan kecil kan azam saya.
Azam utama saya tahun ini ialah: BEBAS KAN DIRI DARIPADA HUTANG.
Bagaimana? Saya akan cerita pada blog saya seterusnya.
Daripada segi ibadah dan spiritual, istiqamah dalam solat wajib (pelihara solat awal waktu), solat sunat, sedekah dan tambah lagi surah-surah.
Travelling pulak, harap dapat pergi Jepun hujung tahun ni, dengar kata, syarikat suami bawak pi Jepun (Osaka), so semestinya bahagian saya tidak ditanggung. Jadi saya harus bekerja keras untuk kumpul duit ke Jepun. =).. wink wink..
Yang Barcelona tu, sales sebanyak RM2juta dan harus 2 kali ganda harus menjadi target supaya dapat tiket free ke Barcelona, boleh lah bawak suami, Sofea dan Aareez pergi sana jalan. Bukan itu sahaja, tandanya mak dah kaya ler kalau dapat pi Barcelona. Syukuralhamdulillah.
Jadi, ha…

2015 azam tercapai tak?

Bismillahirahmanirahim.

Agak lambat saya nak muhasabah diri dan share azam 2015 saya. Bulan 1 dan 2 yang agak mencabar. Mencabar ke? saya sibuk dengan hal lain sebenarnya. Nanti saya cerita ya.

Jom review!

SPIRITUAL

I nak hafaz 10 surah pendek dan nak lebih daripada itu. Target sebenar adalah 10 surah, berjaya hafaz Al Maun, Al Quraisy, Al Fil, At Takathur, Ad Dhuha, Al Humazah, Al Kausar, Al Masad, Al Qariah dan As Syams. I nak betulkan bacaan al quran. Alhamdulillah dapat jumpa beberapa kesalahan, tetapi kena improve lagiBaca terjemahan, ingin capai separuh daripada semua juzuk. Ini masih dlm progress. 

KERJAYA
saya ingin menjadi penulis. Iya sekarang pun saya menulis untuk anda baca. I want more than this, mungkin saya dibayar dengan hanya menulis. paid blogger mungkin? huhu..ini tidak berjaya..tapi tahun ini 2016 saya ada menerima job utk tulis di satu blog ni. Tak la dapat duit, tapi dpt free stuff
KEWANGAN
Mengumpul duit sebanyak RM1juta!huhu..ini pun tidak berjaya sebab tiada peranca…