Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2017

Ramadhan

Bismillahirahmannirahim..
Asssalamualaikum,
Esok, 27/5/17 umat Islam akan menjalani ibadah puasa. Sering kali Lisa dengar, ini mungkin Ramadan terakhir kita. Dulu Lisa akan fikir, oh mungkin kiamat akan datang bila bila masa.
Mungkin, anda yang membaca jelas dan terang mengapa 'ini mungkin Ramadhan terakhir'. Lisa sekadar coretan dan peringatan diri sendiri.
Ini Mungkin Ramadhan Terakhir
Ini bukan sekadar tentang kiamat. Ini tentang kita tidak tahu bila kita akan kembali kepada Maha Pencipta. Lisa banyak mendengar tazkirah Ustaz Ahmad Dusuki tentang mati. Paling terasa apabila sahabat terdekat, meninggal disebabkan penyakit SLE awal tahun ini. Jadi, kita dah tak boleh nak cakap, 'aku masih muda, aku sihat lagi'
Jadi, begitulah Lisa nak cakap, ini mungkin Ramadhan terakhir, ini mungkin Syawal terakhir. Hari ini mungkin hari terakhir kita. Mati adalah rahsia Allah swt. Jadi, jom kita menjalani ibadah puasa sebaik mungkin kerana kita tidak tahu bila kita akan kembali kepada…

Pet Peeves!

Assalamualaikum,
Bismillahirahmanirahim.
Pet Peeve: something that a particular person finds especially annoying.
Setiap orang ada perkara yang dorang rasa annoyed sangat, sehingga boleh menyebabkan marah. Ada orang akan rasa, benda kecil je tu, kenapa harus marah?
Beb! kau bukan aku, aku bukan kau. Macam haritu, Sofea mengotorkan bajuku apabila kami sedang outing! Terus ku rasa nak marah jer. Encik Suami terus menegur, kalau I, u akan cakap 'mengapa nak marah? benda kecil kot. Nie sekarang u nak marah marah dah kenapa?'
Hokay, defensive mode on 'Benda u marah tak da efek sampai ke petang, ni kita nak keluar ni, I nak pakai baju nie sampai petang kot!' hahahaha.. for sure u oll yang baca, u oll akan cakap -- my husband is correct.  
This just a reflection jer, benda dah lepas. But for sure, some people trigger to certain thing differently.
Jadi, Lisa nak share few things yang annoyed Lisa sampai tahap tertinggi!!!
Lisa Top 3 Pet Peeves List1. Benda yang u susun cara u, then bil…

Ayat Al-Quran yang Lisa Ingat Sampai Hari Ini

Bismillahirahmanirahim..

Selepas bertangguh beberapa minggu, Lisa nak teruskan penulisan pada pagi ini.. Kali ini Lisa nak tulis tentang 'Ayat Al-Quran yang sentiasa Lisa ingat sampai hari ini'. Dalam 30 topics writing challenge, Lisa kena tulis 'something that someone told you about yourself you never forget'. Puas Lisa fikir, rasanya takda la ye.. orang marah ado la.. but it is something negative..

Ayat Al-Quran yang I will never forget
Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.(2:216)
Ayat ini, Lisa jumpa pada awal-awal Lisa mula mengambil serius tentang tafsir dan makna ayat Al-Quran. Ayat inilah yang paling menonjol, ayat inilah juga yang menjadi pengubat hati yang bertanya: 
Mengapa aku berada di sini sekarang? Mengapa semua perkara menimpa a…