Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2017

AZAM DAN NIAT - URUS HUTANG?

Bismillahirahmanirahim.

Assalamulaikum,

Lisa nak sambung cerita perjalanan Lisa urus hutang lisa (DEBT MANAGEMENT).

Actually Lisa dah start nak Financially Free nie years ago. Tetapi, dia ada satu tahap tu macam, I just pay my expenses with credit card and I will slowly it and InsyaAllah the balance will go to ZERO!

Ini disebabkan BURN OUT. Lisa penat sangat ikut bajet, sampai STRESS. Ended bye bye budgeting, nice clothe, nice food, nice thing, good lifestyle is much better!

Then, bila Lisa stuck tak dapat keja tetap - Bisnes pun tak berapa berani nak take action jadi slow - Lisa sedar yang alangkah bahagia nya Lisa takda komitmen yang menyakitkan jiwa, jadi Lisa kena cepat2 habiskan hutang yang tak perlu and jaga je anak kat rumah. Ilmu langsaikan hutang dah ada, nak take action jer.

One fine day, Lisa terbaca perkongsian Azizan Osman tentang BIG WHY.

BIG WHY - mengapa? tujuan yang bole buatkan kita nak capai AZAM kita.

Memang bila Lisa dah jumpa BIG WHY Lisa, Lisa lebih tenang dan s…

KUCHING OUTING: JAMES BROOKE GALLERY

Bismillahirahmanirahim,Assalamualaikum, Kali ni Lisa balik Kuching pada hari raya ke-5. Tahun ni, raya pertama di sebelah suami. Memandangkan cuti yang panjang untuk Sofea, Lisa ajak suami balik Kuching. Of course Lisa tak pernah sia siakan masa di Kuching, Lisa akan share kat u olls.

James Brooke Gallery James Brooke Gallery ni terletak di Fort Margherita. Kalau kami dulu dulu panggil muzium polis. Dulu zaman sekolah tak berani uii Lisa nak pi muzium polis nie sebab katanya haunted. huhuhu.. tapi kali ni dengar kata Fort Margherita ni dah di refurbish dan dijadikan gallery, so why not?

My story  Lisa ni bekas pelajar Building Survey, yes indeed we also study pasal conservation, refurbishment and so on. Conservation is really interesting subject, deep in my heart ada la jugak menyesal mengapa tak amik Master in Conservation. InsyaAllah, kalau ada rezeki, Lisa nak sambung buat master dalam conservation. Jadi apabila melawat bangunan lama, how this professional nak maintain or beautify i…