Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2018

My Son 2nd Birthday Celebration

Bismilahhirahmanirahim..
Assalamualaikum..


Betapa busy nya bulan 1 nie, barulah berkesempatan nak update blog. Kali ni, Lisa nak update Birthday Aareez. Tahun ni Aareez dah 2 tahun, share the same month dengan ayahnya. Nasib baik tak sama hari, kalau tak, premature jugak lah dia. Takyah lah kita nak throwback how he was born on that day ye.
Aareez Birthday Planning Actually, kita tak buat birthday party for him. One of the main reason is budget. Masa tu duit kita dah spend untuk kakak sekolah. Father birthday and u know lah early of the year. Paling-paling lah Lisa biasa plan bawak si kecik tu bercuti or tidur hotel mana-mana. Jadi, budget came to our mind. Some people might said that 'budak kecik tak faham pun kalau u throw party', 'budak kecik tak faham pun kalau u buat macam tu or macam nie'. But, for me kalau benda tu ada value, why not?
So, saya pun googling around macam biasa, I tak ingat what is the keyword, but u boleh pergi web nie Fun Ways to Celebrate Your Chi…

2018: RESOLUTION - ITS MY LIFE

Assalamualaikum

Bismillahirahmanirahim..


Every year, kalau u nak start with your azam, u need to review back ataupun muhasabah balik your last year resolution. Jadi, u boleh memperbaiki apa yang salah, dont just keep on playing the same strategy and you will die along the battle. Last blog --->2018-resolution-muhasabah, I dah cerita bits by bits what went wrong. This year, ada jugak sikit azam lama, dan ada jugak azam baru.

Mengapa ada pertambahan and mengapa I tak focus jer dengan main azam?

First - I want to use new strategy, dengan pertambahan azam yang kecik2, achievable resolutions, ini akan ingatkan I, I ada azam yang perlu dicapai tahun ini. Let see if I am able to achieve easiest goals and committed to it until the end of the year.

Second - Apabila kita boleh buat goals yang paling senang, kita dah boleh move on to next goals. Kita pun jadi lebih happy dan lebih semangat nak buat next goals. At least you ada pencapaian on that year even the biggest goals you tak capai. Jangan …

2018: RESOLUTION - Muhasabah

Assalamualaikum..

Bismillahirahmanirahim..

Pantas masa berlalu, kita dah masuk tahun baru. Apabila saya scroll2 carik posting azam 2017, rupanya tidak ada. Patutlah tahun 2017 macam huru hara sikit.

Mengapa pentingnya azam setiap tahun?
Untuk anda tahu arah tuju anda pada tahun tersebut, bukan setakat arah tuju, apa yang anda ingin capai.
Kalau anda tidak tahu apa yang anda ingin capai, hidup anda akan jadi kucar kacir macam saya.

Actually, ada jer azam 2017 - cuma lebih kurang sama dengan 2016..Hahahaha.. pernah dengar tak ayat 'lebih kurang sama dengan tahun lepas?'

Tahun lepas, saya dapat satu keyword penting apabila pegi company teambuilding (walaupun teambuilding tu saya bole rate 3 bintang je- bosan sangat!). Keyword dia - change strategy - apabila anda asyik guna method yang sama, tapi tak nampak hasil yang diharapkan, tukar strategy anda. Dont waste your time, change your strategy!

Jadi, di sini, muhasabah penting! Recall balik what went wrong with your resolution and c…