Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2018

Hutang: Motivasi untuk terus bayar sampai habis

Perjalanan saya dalam membebaskan diri drpd beban kewangan bermula drpd dahulu lagi. Ini ialah percubaan yang keberapa. Mungkin yang ke3 atau ke4.
Semasa percubaan pertama, saya tersilap strategi. Dan akhirnya hilang kawalan. 
Percubaan kedua, saya tewas sebab mcm stress giler tak dapat nak kawal diri drpd beli barang dan akhirnya memujuk diri dengan berkata:
'I will treat this as my saving! I will use my card wisely and make sure I dont overspend, most important is I have cash!'
Guess what? Gagal jugak. Nonsense kalau u nak treat it as saving. U keep on going and going swipe the card macam orang kehausan dan minum air sampai habis.
Percubaan ketiga, mmg kritikal giler sebab gaji macam tak menentu. Still swipe the card apabila cash running out.
Percubaan keempat, strategi dah ada. Tapi nafsu tak dikawal, business entah kemana. Mmg hampir berjaya. Tapi tewas jgk sbb tak de planning bajet dgn kawal nafsu.
Percubaan kali ini, yg ke-5! Belajar drpd kesilapan dan berdoa akan tidak…

Sofea Teacher's Day Celebration

16 Mei 2018, tarikh sambutan Hari Guru. Beberapa hari selepas pilihan raya, saya dapat text drpd what apps group sekolah kakak, bagitahu ada Teacher's Day celebration, macam biasa akan ada potluck. Tapi kali ini tema dia lain macam sikit. Tema dia, secara ringkas la, Cita-cita/Ambition/ Occupation/ Dreams.
Sebelum, saya cerita how me and hub hunting for her dress, saya nak cerita what I prepare for my daughter potluck. Apabila principal suruh parents list down their potluck, otak saya dh fikir nak beli kek jer. Common kan when it comes for teacher's day, u beli kek. Daripada zaman dulu lagi, saya memang volunteer pergi beli kek or sumbang kek untuk this celebration. 
The list goes on - air kotak, kek, sandwhich, buah and goes on. Of course junk food not allowed. Most of it heavy food, dear parents, budak tak makan byk pun. Jadi, when one or 2 parents dh suggest heavy food, we should not propose more heavy food. Nanti membazir. Paling-paling, teacher simpan utk budak-budak yg …

Hutang: Apa yang anda terlepas?

Umur saya tahun ini sudah hampir mencecah 30s. Mungkin bukan hampir mencecah, sudah mungkin. Hahaha..hakikat perempuan yang tidak mahu reveal their own age. Oh my! I dont understand this.
Debt. Hutang. Sesuatu yang dekat kerana kalau tidak kerana hutang, a lot I can do and achieve. Is it? Tapi haritu dengar ceramah ustaz dengan segmen hadis di radio, kita tidak boleh guna perkataan KALAU (macam saya cakap tadi sebab itu menunjukkan saya tidak redha). Fine with that, I won't say what if, but u need to read this if you want to take any debt. Think first before you do!
Satu petang tu, saya tengah sapu luar rumah. Otak terus berkata,

saya dah umur 30 tahun, hutang tak surut-surut dan makin bertambah. What if I die today? Macam mana hutang tu. Mungkin itu jugak aku tak mati-mati lagi sebab Allah swt tak nak bawak hutang sampai ke mati.
What happened if I didn't take that cards last time? hurm.. no KALAU dear.. remember what Ustaz said about KALAU. Then my head start imagine what I …