Skip to main content

Posts

2018: RESOLUTION - ITS MY LIFE

Assalamualaikum

Bismillahirahmanirahim..


Every year, kalau u nak start with your azam, u need to review back ataupun muhasabah balik your last year resolution. Jadi, u boleh memperbaiki apa yang salah, dont just keep on playing the same strategy and you will die along the battle. Last blog --->2018-resolution-muhasabah, I dah cerita bits by bits what went wrong. This year, ada jugak sikit azam lama, dan ada jugak azam baru.

Mengapa ada pertambahan and mengapa I tak focus jer dengan main azam?

First - I want to use new strategy, dengan pertambahan azam yang kecik2, achievable resolutions, ini akan ingatkan I, I ada azam yang perlu dicapai tahun ini. Let see if I am able to achieve easiest goals and committed to it until the end of the year.

Second - Apabila kita boleh buat goals yang paling senang, kita dah boleh move on to next goals. Kita pun jadi lebih happy dan lebih semangat nak buat next goals. At least you ada pencapaian on that year even the biggest goals you tak capai. Jangan …
Recent posts

2018: RESOLUTION - Muhasabah

Assalamualaikum..

Bismillahirahmanirahim..

Pantas masa berlalu, kita dah masuk tahun baru. Apabila saya scroll2 carik posting azam 2017, rupanya tidak ada. Patutlah tahun 2017 macam huru hara sikit.

Mengapa pentingnya azam setiap tahun?
Untuk anda tahu arah tuju anda pada tahun tersebut, bukan setakat arah tuju, apa yang anda ingin capai.
Kalau anda tidak tahu apa yang anda ingin capai, hidup anda akan jadi kucar kacir macam saya.

Actually, ada jer azam 2017 - cuma lebih kurang sama dengan 2016..Hahahaha.. pernah dengar tak ayat 'lebih kurang sama dengan tahun lepas?'

Tahun lepas, saya dapat satu keyword penting apabila pegi company teambuilding (walaupun teambuilding tu saya bole rate 3 bintang je- bosan sangat!). Keyword dia - change strategy - apabila anda asyik guna method yang sama, tapi tak nampak hasil yang diharapkan, tukar strategy anda. Dont waste your time, change your strategy!

Jadi, di sini, muhasabah penting! Recall balik what went wrong with your resolution and c…

Motivasi: Keldai di dalam perigi

Pernah dengar cerita tentang keldai yang jatuh ke dalam perigi? Lisa pernah terbaca tapi tak pernah begitu ambil kisah sangat ceritanya. Sehinggalah hari tu dengar segmen 'Raudah' di radio. Lisa jadikan cerita ini satu motivasi yang sangat kuat.

Kisah Keldai di dalam perigi
Pada satu hari, keldai jatuh dalam perigi. Keldai pun meminta pertolongan dan tuan punya kedai fikirla macam mana nak keluarkan keldainya. Akhirnya, tuannya bercadang nak kambus perigi itu sekali dengan keldai tu sebab keldai itu dah tua dan tak berguna dah.

Tuan keldai mula menanam keldai itu. Pada awalnya keldai tu dah macam cuak, tapi tiba-tiba dia diam. Tuan keldai tetap menyambung kerja nya untuk menimbus keldai itu. Apabila Tuan nya melihat ke dalam perigi, dia melihat keldai itu menggoyangkan badan yang terkena tanah itu dan semakin hampir dengan permukaan perigi. Tuan keldai tetap meneruskan kerja nya, dan akhirnya keldai berjaya sampai ke permukaan dan berjaya keluar!

Cerita ni nak bagitahu, 

Tanah -…

Be there for your friends

Minggu lepas, Lisa melawat kawan Lisa yang diam di Batu Caves. Mak dia telah meninggal 2 minggu sebelum tu. Tak terfikir pun nak melawat kan, sebab tak pernah rapat dengan ahli keluarga dia. Sehingga staff Lisa tanya: Jadi, malam nie you pergi rumah dia ke?
Agak terdiam apabila dia tanya macam tu, dan tak dapat nak jawab terus. Dan hanya memberi alasan bagitahu - I tak close dengan famili dia. Sebenarnya jujur Lisa cakap, bukan sebab tak close ke apa, cuma tak terfikir nak melawat. If you read this, Lisa mintak maaf sangat-sangat
Jadi, Lisa pun whatapps dia tanya khabar dan bagitahu Lisa akan datang lawat dia.



Mengapa Lisa melawat dia? Sebab mungkin dia perlukan kawan-kawan borak-borak.Kerana Allah Taala. Allah swt suka akan erat silaturahim.“Engkau menyembah Allah swt dan tidak menyekutukan sesuatu dengan-Nya, mendirikan shalat, menunaikan zakat, dan menyambung tali silaturahmi” (HR Bukhari dan Muslim)

Alhamdulillah, ziarah yang sangat menggembirakan. Kawan yang baju purple tetap da…

MY BIG WHY

Jumaat lepas, kereta melalui sekolah menengah tak jauh daripada rumah. Suami perasan ada budak sekolah lagi sedang menunggu ibu/bapa nya untuk datang menjemput. Cuba teka waktu itu pukul berapa?
Pukul 7 lebih pada hari Jumaat. Lisa faham hari itu hari Jumaat. Mungkin ibu bapa dia sangkut di mana-mana. Lisa agak sedih sebab hari sudah malam, dan ini telah menguatkan Lisa's Big Why.
Pada hari sebelumnya, di radio membincangkan penyediaan taska di tempat kerja. Ini disebabkan penurunan prestasi pekerja wanita apabila mendapat anak. Jadi dengan adanya taska di tempat kerja, ibu akan kurang risau dan lebih fokus kepada anak.
Apa kaitan dengan anak yang menunggu dengan anak di taska?
Ini hanyalah pendapat Lisa, penyediaan taska di tempat kerja hanyalah penyelesaian untuk 3 tahun or 6 tahun pertama. Bagaimanakah bila anak semakin membesar? Di mana dan ke mana arah tuju mereka? Siapa akan menjaga mereka sekiranya persekitaran mereka seperti Lisa sekarang. 
Lisa dan suami dibesarkan suasan…

Kuching Outing: Foodie

Assalamualaikum
Bismillahirahmanirahim.
Kalau awak nak tahu, Sarawak sebenarnya banyak makanan menarik yang harus awak cuba. Sebagai anak jati Sarawak, setiap kali Lisa balik Sarawak, Lisa harus pergi makan laksa sarawak dan ais jagung!
Di Sarawak, ais kacang di sana tidaklah complicated macam kat semenanjung. Siap ada ais krim lah, pakai jagung cream lah, saya tak suka. Lebih suka simple and original. Jom Lisa tunjuk kedai yang Lisa pergi masa balik aritu.



Menu sama jer kan. Nak buat macam mana. Tak puas. Kat semenanjung tak dapat menandingi, dan lagipun kedai kat sini guna jagung creamer. Lisa tak pernah tahu pun wujud jagung creamer. huhuhuhu.. Lagi satu, makan kat sana mostly dalam kedai yang ada banyak stall. Jadi lebih selesa sikit. Harga pun murah iye..

Kalau nak bercuti ke Kuching, boleh la tanya Lisa

FB - fadzlisa morni - PM Lisa kalau Lisa tak approve
IG - @lisamorni / @lisamorni_jsd

Terima kasih

Berperang dengan nafsu

Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum

Kalau ikutkan gaji masuk 27, dengan bersangka baik dan mengharapkan gaji masuk semalam iaitu 25. Hampa, hari ini pun gaji tak masuk lagi.

Expo berleluasa. Memanggil manggil untuk pergi.Tapi gaji tak masuk lagi, duit makin susut dan cukup-cukup cover untuk beberapa hari lagi.

Nafsu kata: Kad kredit kan ada, swipe je lah Lisa uii.
Akal kata: Ko nak gali lubang lagi? Ko kan nak financial free. Ada banyak lagi ko kena settle. Lagi nak swipe??

Hokay, sis duk diam diam kat Shah Alam. Bawak anak gi taman dan window2 window jer.

Nafsu kata lagi: Jarang dapat harga macam offer kat expo/sale! Rugi sangat kalau tak pergi, kena pergi nanti rugi!
Akal kata: Rezeki itu Allah swt bagi, InsyaAllah bila tiba masa, dapat jugak beli nanti cuma mungkin harga tak sama macam expo/sale. Mungkin bukan keperluan dan hanya nafsu sahaja. Atau mungkin sekarang tak perlu lagi.

Ya Allah, susah nak berperang dengan nafsu wahai pembaca! Ini lah dialog yang bermain satu hari dan…