Skip to main content

Posts

Nota Pujuk Hati: Bersyukur

Kalau kau ada baca last write up aku, kau boleh tahu aku sedang diuji di alam pekerjaan. Benda masih tak settle lagi, still in progress. Dalam progress, aku tak dapat elak untuk menghadapi weakness aku. 
Itu lain kali kita sembang kalau aku ingat. Dalam aku diuji, aku macam stumble kata dalaman macam:
1. Dh seminggu asyik balik lambat. 2. Tak habis2 meeting sebab site meeting memang lepas kerja. 3. Ala, kena datang ari sabtu ke (sebab aku tak keje sabtu). 4. semua nak cepat. Boleh tak aku siap satu2. Report pun tak buat lagi. 5. Rasa macam nak demam dah nie... 6. Anak aku tak sihat lagi nak hadap semua nie
and banyak lagi..
Tapi, aku terlupa nak bersyukur masa tu. Allah swt datangkan peringatan macam-macam kat aku untuk tabah dalam ujian die berikan, ini kemudian. Dalam tajuk Nota Pujuk Hati 1.0 aku ada tulis konsep syukur untuk duit. Allah swt ingatkan aku. Apa aku buat?
1. Baru seminggu aku balik lambat, tapi berbanding lebih banyak hari aku balik sharp, patutkan aku bersyukur? 2. …
Recent posts

Nota Pujuk Hati 1.0

Dah lama aku tak isi blog aku sebab aku penat dengan kerja, keluarga dan akhirnya aku tidur. hahaha..
Hari ni aku nekad nak tulis sesuatu dengan harapan menjadi ingatan, pujukan hati aku dan korang.
Beberapa hari yang lepas, aku dengar di radio pasal 1 cerita pendek.
Ceritanya lebih kurang macam nie...
'Ada seorang tuan tanah sering melihat pekerjanya sentiasa gembira dan senang hati, jadi pada suatu hari tuan tanah ingin menguji pekerjanya. Tuan tanah pun bagi satu bungkusan berisi duit kepada pekerjanya sambil berkata dlm bungkusan ini mengandungi RM1,000, padahal dlm bungkusan itu mengandungi RM999. Pekerja tu sgt lah hepi dan apabila dia sampai di rumah, dia pun kira lah. Memang sah kurang RM1. Pekerja tu susah hati sbb tak cukup RM1 dan die pun patah balik ke rumah bos die mencari RM1. Maka tuan tanah nampak perbuatan pekerja nya itu.'
Point cerita ini sebenarnya nak bagitahu kita, kita hanya nampak kurangnya RM1 tu, tapi kita tak nampak RM999 yg kita dapat. Seolah olah k…

Notes: You are The Best; Kamu Umat Terbaik

It is been awhile. Sy tak menulis dalam nie, penuh banyak cuti, kerja, anak perlu perhatian, checklist kena buat so on till writing is no longer is my priority and my goal anymore. But hey, I might just write some notes here about this book I read.

Short introduction why I read this book and why I stumbled upon this book.
Sy tak ingat rancangan apa kat TV3, I still remember yg rekomen buku ini ialah Ally Iskandar. Since I love so much to learn about productive living, and buku ni mengaitkan dgn AL Quran. Luckily that my sister bought this and I somehow borrowed from her and this is my second time read this.

Some info in this book keep running in my mind, that I believed there are some other information is very useful for me to use. So now, I reread it again and make some notes here.

Sekali lagi, saya nak ingatkan the day I write this, I still in the process completing it. 

Notes begin:
Kejayaan seseorang sebenarnya bukan diukur dgn hasil seseorang itu. Kerana setiap orang hasilnya berbez…

Gold Investment pada pendapat Cik Lisa

Alhamdulillah, aku dapat tebus salah 1 emas kat Ar Rahnu. Panjang ceritanya mengapa emas aku ada di Ar Rahnu.
Kali ni, nak santai-santai utk korang mudah faham. Aku dulu tak suka sangat dengan Ar Rahnu, sebab ko dah beli emas untuk pakai, buat apa nak pajak? Lagipun harga emas ikut harga pasaran. Lagi 1 sebab aku macam trauma sebab aku beli kepingan emas dgn Al Rajhi dan aku tidak dapat pulangan sampai sekarang dan hanya breakeven. Dalam mindset aku, aku beli gold bar so in the future aku dapat jual dgn harga lebih tinggi. Sebab colleague aku pernah cite masa die kawen harga emas rendah giler than now giler tinggi, kalau die jual mmg banyak untung. Macam tu lah otak aku masa tu. Tapi few years after, harga emas x memihak dgn aku dan apabila kawan aku cuba jual emas aku sgt tak layan sbb aku ckp aku serik.
Apa yang buat aku berubah fikiran? 1st emas aku pajak, rantai emas arwah nenek aku. Arwah nenek aku bagi kat aku. Mak aku cakap simpan elok2. Emas tu kalau ikutkan aku nak jual je sb…

Macam mana nak kawal drpd terjebak dengan hutang dengan teruk?

Kawal?

Nak mengawal apa?

Of course nak kawal daripada terjebak dengan hutang yang sehingga tak terkawal.

Saya tak pernah menghalang u olls untuk berhutang. Sebab ada hutang baik dan yang tak baik.
Jadi, di sini kita kena belajar control hutang tak baik itu.

First thing first - U kena tahu apa tujuan u nak berhutang? Berhutang dengan apa?
Senang saya kaitkan dgn penggunaan kredit kad.
Sebab, kredit kad lah punca segala punca. Saya cakap melalui pengalaman.
Cash tinggal sikit. Swipe. Terdesak. Swipe. Sayang sangat nak guna cash. Swipe.
Kumpul kumpul jadi la hutang yg tidak terkawal!

Kembali ke point asal - kepada yg baru je dapat kredit kad.
Ingat TUJUAN! Kalau perbelanjaan tu terkawal lagi.
Tinggallah kredit kad anda di rumah. Jangan letak d dalam dompet!
This work!
Macam saya ada 3 kad kan? Masa awal2 nak financially free, konon dlm hati cakap jiwa kental, bole nie nak control.
Ko tahu apa jadi? Saya tak ingat nak beli apa entah. Lain lain kad dah limit. Another life saver is there, j…

Hutang: Motivasi untuk terus bayar sampai habis

Perjalanan saya dalam membebaskan diri drpd beban kewangan bermula drpd dahulu lagi. Ini ialah percubaan yang keberapa. Mungkin yang ke3 atau ke4.
Semasa percubaan pertama, saya tersilap strategi. Dan akhirnya hilang kawalan. 
Percubaan kedua, saya tewas sebab mcm stress giler tak dapat nak kawal diri drpd beli barang dan akhirnya memujuk diri dengan berkata:
'I will treat this as my saving! I will use my card wisely and make sure I dont overspend, most important is I have cash!'
Guess what? Gagal jugak. Nonsense kalau u nak treat it as saving. U keep on going and going swipe the card macam orang kehausan dan minum air sampai habis.
Percubaan ketiga, mmg kritikal giler sebab gaji macam tak menentu. Still swipe the card apabila cash running out.
Percubaan keempat, strategi dah ada. Tapi nafsu tak dikawal, business entah kemana. Mmg hampir berjaya. Tapi tewas jgk sbb tak de planning bajet dgn kawal nafsu.
Percubaan kali ini, yg ke-5! Belajar drpd kesilapan dan berdoa akan tidak…

Sofea Teacher's Day Celebration

16 Mei 2018, tarikh sambutan Hari Guru. Beberapa hari selepas pilihan raya, saya dapat text drpd what apps group sekolah kakak, bagitahu ada Teacher's Day celebration, macam biasa akan ada potluck. Tapi kali ini tema dia lain macam sikit. Tema dia, secara ringkas la, Cita-cita/Ambition/ Occupation/ Dreams.
Sebelum, saya cerita how me and hub hunting for her dress, saya nak cerita what I prepare for my daughter potluck. Apabila principal suruh parents list down their potluck, otak saya dh fikir nak beli kek jer. Common kan when it comes for teacher's day, u beli kek. Daripada zaman dulu lagi, saya memang volunteer pergi beli kek or sumbang kek untuk this celebration. 
The list goes on - air kotak, kek, sandwhich, buah and goes on. Of course junk food not allowed. Most of it heavy food, dear parents, budak tak makan byk pun. Jadi, when one or 2 parents dh suggest heavy food, we should not propose more heavy food. Nanti membazir. Paling-paling, teacher simpan utk budak-budak yg …