Skip to main content

Posts

Berperang dengan nafsu

Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum

Kalau ikutkan gaji masuk 27, dengan bersangka baik dan mengharapkan gaji masuk semalam iaitu 25. Hampa, hari ini pun gaji tak masuk lagi.

Expo berleluasa. Memanggil manggil untuk pergi.Tapi gaji tak masuk lagi, duit makin susut dan cukup-cukup cover untuk beberapa hari lagi.

Nafsu kata: Kad kredit kan ada, swipe je lah Lisa uii.
Akal kata: Ko nak gali lubang lagi? Ko kan nak financial free. Ada banyak lagi ko kena settle. Lagi nak swipe??

Hokay, sis duk diam diam kat Shah Alam. Bawak anak gi taman dan window2 window jer.

Nafsu kata lagi: Jarang dapat harga macam offer kat expo/sale! Rugi sangat kalau tak pergi, kena pergi nanti rugi!
Akal kata: Rezeki itu Allah swt bagi, InsyaAllah bila tiba masa, dapat jugak beli nanti cuma mungkin harga tak sama macam expo/sale. Mungkin bukan keperluan dan hanya nafsu sahaja. Atau mungkin sekarang tak perlu lagi.

Ya Allah, susah nak berperang dengan nafsu wahai pembaca! Ini lah dialog yang bermain satu hari dan…
Recent posts

AZAM DAN NIAT - URUS HUTANG?

Bismillahirahmanirahim.

Assalamulaikum,

Lisa nak sambung cerita perjalanan Lisa urus hutang lisa (DEBT MANAGEMENT).

Actually Lisa dah start nak Financially Free nie years ago. Tetapi, dia ada satu tahap tu macam, I just pay my expenses with credit card and I will slowly it and InsyaAllah the balance will go to ZERO!

Ini disebabkan BURN OUT. Lisa penat sangat ikut bajet, sampai STRESS. Ended bye bye budgeting, nice clothe, nice food, nice thing, good lifestyle is much better!

Then, bila Lisa stuck tak dapat keja tetap - Bisnes pun tak berapa berani nak take action jadi slow - Lisa sedar yang alangkah bahagia nya Lisa takda komitmen yang menyakitkan jiwa, jadi Lisa kena cepat2 habiskan hutang yang tak perlu and jaga je anak kat rumah. Ilmu langsaikan hutang dah ada, nak take action jer.

One fine day, Lisa terbaca perkongsian Azizan Osman tentang BIG WHY.

BIG WHY - mengapa? tujuan yang bole buatkan kita nak capai AZAM kita.

Memang bila Lisa dah jumpa BIG WHY Lisa, Lisa lebih tenang dan s…

KUCHING OUTING: JAMES BROOKE GALLERY

Bismillahirahmanirahim,Assalamualaikum, Kali ni Lisa balik Kuching pada hari raya ke-5. Tahun ni, raya pertama di sebelah suami. Memandangkan cuti yang panjang untuk Sofea, Lisa ajak suami balik Kuching. Of course Lisa tak pernah sia siakan masa di Kuching, Lisa akan share kat u olls.

James Brooke Gallery James Brooke Gallery ni terletak di Fort Margherita. Kalau kami dulu dulu panggil muzium polis. Dulu zaman sekolah tak berani uii Lisa nak pi muzium polis nie sebab katanya haunted. huhuhu.. tapi kali ni dengar kata Fort Margherita ni dah di refurbish dan dijadikan gallery, so why not?

My story  Lisa ni bekas pelajar Building Survey, yes indeed we also study pasal conservation, refurbishment and so on. Conservation is really interesting subject, deep in my heart ada la jugak menyesal mengapa tak amik Master in Conservation. InsyaAllah, kalau ada rezeki, Lisa nak sambung buat master dalam conservation. Jadi apabila melawat bangunan lama, how this professional nak maintain or beautify i…

Potty Train si Tecik AS

Bismillahirahmannirahim.

Assalamualaikum,

Tahun ini, AS masuk 4 tahun. Bulan ni dia belom genap lagi 3 tahun. Lisa memang takde niat nak train AS untuk kencing sendiri. Tetapi sepanjang dengan AS dia selalu tak nak pakai pampers. Bila kita saja saja train dia, asyik bocor dan kencing merata. Of course yang penatnya kita =( Jadi potty train bukan lah perkara yang saya suka nak buat malahan malas nak train dia, Tapi Lisa ada sasaran, stop buying pampers for AS sebab dia asyik gatal gatal jer pakai pampers.

AS journey to potty train. Lisa start buat research. Hahaha..Baca mana mana blog. Tanya kawan-kawan (masa ni silap tanya orang yang belom potty train anak nya lagi). Kebanyakan Lisa baca dorang amik cuti sebab nak train anaknya kencing sendiri. Paling-paling pun 3 hari..hahahahaha..Sabtu Ahad memang boleh jer, tapi Lisa banyaknya keluar Sabtu Ahad. Tapi sis tetap cuba.
Lisa cuba setiap Sabtu Ahad, tapi sebab ada adik AS (AZ) memang ponat la nak lap saja air kencingnya. Akhirnya, putus a…

Stepping Stone: Kenal kenal dengan Lisa (urus hutang Lisa)

Bismillahirahmanirahim...Assalamualaikum.. Ada add kita kat FB or IG? sebab Lisa baru share Lisa nya progress dalam settle hutang CIMB Credit Card Lisa. Quite a progress and Lisa will keep on going and would like to achieve target!
FB: Fadzlisa Morni IG: @lisamorni
Kalau anda tekan jer google 'how to settle debt?' banyak hit kat google akan keluar. Lisa dulu tak macam tu. Lisa bukan google pasal debt. Lisa google pasal macam mana nak buat income jer. Lisa just nak cepat kaya and banyak duit jer.. sangkut sebab tak jaga cash flow dan main swipe jer kat nokzzz..
Lisa nak ucap TAHNIAH! kepada rakan-rakan Lisa yang tak pernah guna credit card. Sebab the power of credit card dalam purse akan menaikkan temptation of buying! Its true you know.. tak kisah la kau nye income berjuta, kalau kau spend lebih daripada income. Hutang jugak lah jawabnye!
Kepada kawan-kawan Lisa yang membaca sekarang ni.. Kalau korang nak tahu rahsia langsaikan hutang cepat dan efektif.. boleh la follow blog Lis…

Pengurusan Wang Peribadi (Financial Management)

Bismillahirahmanirahim, Pada tahun pertama Lisa mula kerja, dapat gaji bermula dengan angka 2 memang sangat tak diduga kerana rata-rata kawan yang lain masa tu dapat gaji angka 1. Worse, ada yang dapat kurang daripada angka 1. Tetapi masa tu, asal dapat kerja kami kerja jer, tak da nak memilih. Mengapa? Gaya hidup masa tu tak macam sekarang.
Pengurusan wang Bermulalah membayar hutang pengajian, sewa rumah, bill sendiri selepas ayah tahu anaknya dah dapat kerja. Masa tu (2010) dapat gaji angka 2 memang heaven. Memang rasa banyak la kan sebab kalau zaman studi, angka 2 untuk belanja dalam 3 bulan..hehehe..Jadi, sepatutnya pengurusan wang bermula dari sini. Apa kesilapan terjadi di sini?
Hutang Pengaruh dulu tak lah sehebat sekarang, tetapi.. kuasa membeli memang sangat kuat. Maksudnya, dulu pembelian secara on9, macam2 platform yg bole mempengaruhi kita untuk membeli. Tetapi Lisa telah mencipta hutang dengan adanya Kad Kredit. Timbul keinginan nak guna kad kredit sebab Lisa teringin sanga…

Ramadhan

Bismillahirahmannirahim..
Asssalamualaikum,
Esok, 27/5/17 umat Islam akan menjalani ibadah puasa. Sering kali Lisa dengar, ini mungkin Ramadan terakhir kita. Dulu Lisa akan fikir, oh mungkin kiamat akan datang bila bila masa.
Mungkin, anda yang membaca jelas dan terang mengapa 'ini mungkin Ramadhan terakhir'. Lisa sekadar coretan dan peringatan diri sendiri.
Ini Mungkin Ramadhan Terakhir
Ini bukan sekadar tentang kiamat. Ini tentang kita tidak tahu bila kita akan kembali kepada Maha Pencipta. Lisa banyak mendengar tazkirah Ustaz Ahmad Dusuki tentang mati. Paling terasa apabila sahabat terdekat, meninggal disebabkan penyakit SLE awal tahun ini. Jadi, kita dah tak boleh nak cakap, 'aku masih muda, aku sihat lagi'
Jadi, begitulah Lisa nak cakap, ini mungkin Ramadhan terakhir, ini mungkin Syawal terakhir. Hari ini mungkin hari terakhir kita. Mati adalah rahsia Allah swt. Jadi, jom kita menjalani ibadah puasa sebaik mungkin kerana kita tidak tahu bila kita akan kembali kepada…