Skip to main content

Posts

Macam mana nak kawal drpd terjebak dengan hutang dengan teruk?

Kawal?

Nak mengawal apa?

Of course nak kawal daripada terjebak dengan hutang yang sehingga tak terkawal.

Saya tak pernah menghalang u olls untuk berhutang. Sebab ada hutang baik dan yang tak baik.
Jadi, di sini kita kena belajar control hutang tak baik itu.

First thing first - U kena tahu apa tujuan u nak berhutang? Berhutang dengan apa?
Senang saya kaitkan dgn penggunaan kredit kad.
Sebab, kredit kad lah punca segala punca. Saya cakap melalui pengalaman.
Cash tinggal sikit. Swipe. Terdesak. Swipe. Sayang sangat nak guna cash. Swipe.
Kumpul kumpul jadi la hutang yg tidak terkawal!

Kembali ke point asal - kepada yg baru je dapat kredit kad.
Ingat TUJUAN! Kalau perbelanjaan tu terkawal lagi.
Tinggallah kredit kad anda di rumah. Jangan letak d dalam dompet!
This work!
Macam saya ada 3 kad kan? Masa awal2 nak financially free, konon dlm hati cakap jiwa kental, bole nie nak control.
Ko tahu apa jadi? Saya tak ingat nak beli apa entah. Lain lain kad dah limit. Another life saver is there, j…
Recent posts

Hutang: Motivasi untuk terus bayar sampai habis

Perjalanan saya dalam membebaskan diri drpd beban kewangan bermula drpd dahulu lagi. Ini ialah percubaan yang keberapa. Mungkin yang ke3 atau ke4.
Semasa percubaan pertama, saya tersilap strategi. Dan akhirnya hilang kawalan. 
Percubaan kedua, saya tewas sebab mcm stress giler tak dapat nak kawal diri drpd beli barang dan akhirnya memujuk diri dengan berkata:
'I will treat this as my saving! I will use my card wisely and make sure I dont overspend, most important is I have cash!'
Guess what? Gagal jugak. Nonsense kalau u nak treat it as saving. U keep on going and going swipe the card macam orang kehausan dan minum air sampai habis.
Percubaan ketiga, mmg kritikal giler sebab gaji macam tak menentu. Still swipe the card apabila cash running out.
Percubaan keempat, strategi dah ada. Tapi nafsu tak dikawal, business entah kemana. Mmg hampir berjaya. Tapi tewas jgk sbb tak de planning bajet dgn kawal nafsu.
Percubaan kali ini, yg ke-5! Belajar drpd kesilapan dan berdoa akan tidak…

Sofea Teacher's Day Celebration

16 Mei 2018, tarikh sambutan Hari Guru. Beberapa hari selepas pilihan raya, saya dapat text drpd what apps group sekolah kakak, bagitahu ada Teacher's Day celebration, macam biasa akan ada potluck. Tapi kali ini tema dia lain macam sikit. Tema dia, secara ringkas la, Cita-cita/Ambition/ Occupation/ Dreams.
Sebelum, saya cerita how me and hub hunting for her dress, saya nak cerita what I prepare for my daughter potluck. Apabila principal suruh parents list down their potluck, otak saya dh fikir nak beli kek jer. Common kan when it comes for teacher's day, u beli kek. Daripada zaman dulu lagi, saya memang volunteer pergi beli kek or sumbang kek untuk this celebration. 
The list goes on - air kotak, kek, sandwhich, buah and goes on. Of course junk food not allowed. Most of it heavy food, dear parents, budak tak makan byk pun. Jadi, when one or 2 parents dh suggest heavy food, we should not propose more heavy food. Nanti membazir. Paling-paling, teacher simpan utk budak-budak yg …

Hutang: Apa yang anda terlepas?

Umur saya tahun ini sudah hampir mencecah 30s. Mungkin bukan hampir mencecah, sudah mungkin. Hahaha..hakikat perempuan yang tidak mahu reveal their own age. Oh my! I dont understand this.
Debt. Hutang. Sesuatu yang dekat kerana kalau tidak kerana hutang, a lot I can do and achieve. Is it? Tapi haritu dengar ceramah ustaz dengan segmen hadis di radio, kita tidak boleh guna perkataan KALAU (macam saya cakap tadi sebab itu menunjukkan saya tidak redha). Fine with that, I won't say what if, but u need to read this if you want to take any debt. Think first before you do!
Satu petang tu, saya tengah sapu luar rumah. Otak terus berkata,

saya dah umur 30 tahun, hutang tak surut-surut dan makin bertambah. What if I die today? Macam mana hutang tu. Mungkin itu jugak aku tak mati-mati lagi sebab Allah swt tak nak bawak hutang sampai ke mati.
What happened if I didn't take that cards last time? hurm.. no KALAU dear.. remember what Ustaz said about KALAU. Then my head start imagine what I …

Yoga Class untuk Azam 2018

Salah satu azam saya ialah bersenam untuk kesihatan badan. Pada awalnya, saya nak joging jer. Kononnya nak joging sekitar perumahan. Erm, risau pulak kan nanti tak istiqamah sebab nak cari masa bila nak jog? Lepas tu, macam takut pulak nak jog sorang2 kat kawasan perumahan nie. Huhuh.. Kalau nak ajak husband, anak nya kena kejut sekali sebab takde orang nak jaga.

Tengok! sampai begitu sekali benda nak fikir setakat nak bersenam.

Kemudian saya ada satu idea!
Apa kata saya daftar kelas. Seronok jugak kalau nak pegi kelas zumba. Berpeluh peluh. Saya suka peluh sampai basah satu badan.

Mula la hunting kelas zumba hanya untuk perempuan dan lokasi di Shah Alam. Sebelum hunting bersungguh, fikir pulak aduh! kena beli kasut sukan untuk berzumba..huhuhu..kena g mall nie carik..Hahaha..macam malas pulak kan nak g mall. Last-last saya rasa nak masuk kelas yoga. sebab masa tu macam stress kerja semua. Yoga nie kan macam konon-konon boleh tenang kan diri.

So hunting lah tempat yg offer zumba deng…

TAKUT / FEAR

Tiba-tiba macam rasa nak tulis tentang 'FEAR' dalam melayu nya ---- TAKUT.

Mengapa?
sebab saya seorang yang penakut.

Takut mengenali orang baru.
Takut nak drive ke tempat yang baru.
Takut nak bercakap dengan orang baru.
Takut dengan bos bos besar.
Takut nak menonjol kan diri.
Takut untuk gagal.

Banyak sangat benda saya takutkan dan risaukan.
Dan ini sangat tidak bagus.

Bagaimana saya atasi ketakutan ini?
Kebanyakannya ialah proses semula jadi iaitu melalui keterpaksaan.

Saya tidak suka pergi team building atau tempat baru kerana saya akan rasa stress untuk mengenali orang baru. Tapi saya sentiasa menyertai aktiviti, belajar di mana tiada kawan-kawan saya.

Saya tidak suka bawak kereta di tengah-tengah KL dan di mana pemandu nya macam orang gila. Akhirnya saya bekerja di Jalan Duta satu ketika dulu. Dan pernah keterpaksaan drive masuk KL dan rupanya not bad drive in KL.

Saya tidak suka bercakap dengan orang yang baru kenal, tapi saya lagi tak suka the silent. Jadi saya akan sen…

Sofea ke Kelas Art (Sofea to Art Class)

Saya perasan yang Sofea ni sangat minat seni dan lukisan. Dia suka colouring sejak dia masuk tadika. Kadang-kadang dia akan melukis di kertas yang kosong dan drawing dia macam terhasil sesuatu yang sangat menakjubkan. Dia biasanya lebih suka untuk mewarna atau melukis berbanding gadgetnya.

Sebagai Ibu Bapa Mungkin u olls akan tengok saya seperti parents yang memaksa anak yang masih muda untuk pergi ke kelas musik, menari dan lain lain. Jujur saya cakap, saya bukan. Tetapi saya tengok anak saya ni minat akan melukis and why not saya nurture her talents? Kalau dia memang berbakat, tidak salah saya mengisar bakatnya daripada kecik kerana saya nampak passion nya di situ.

Saya tak nak Sofea jadi macam saya yang kadang-kadang hilang arah tujuan dan kadang-kadang tak tahu apa yang saya nak capai lagi 5 tahun. Biarlah dia dengan minatnya. Its common parents mengatur kehidupan anaknya, tetapi saya ingin Sofea tahu apa yang dia nak.

Bagaimana? Masa tu, kami baru je tengah pusing-pusing kat loro…