Skip to main content

Posts

Ramadhan

Bismillahirahmannirahim..
Asssalamualaikum,
Esok, 27/5/17 umat Islam akan menjalani ibadah puasa. Sering kali Lisa dengar, ini mungkin Ramadan terakhir kita. Dulu Lisa akan fikir, oh mungkin kiamat akan datang bila bila masa.
Mungkin, anda yang membaca jelas dan terang mengapa 'ini mungkin Ramadhan terakhir'. Lisa sekadar coretan dan peringatan diri sendiri.
Ini Mungkin Ramadhan Terakhir
Ini bukan sekadar tentang kiamat. Ini tentang kita tidak tahu bila kita akan kembali kepada Maha Pencipta. Lisa banyak mendengar tazkirah Ustaz Ahmad Dusuki tentang mati. Paling terasa apabila sahabat terdekat, meninggal disebabkan penyakit SLE awal tahun ini. Jadi, kita dah tak boleh nak cakap, 'aku masih muda, aku sihat lagi'
Jadi, begitulah Lisa nak cakap, ini mungkin Ramadhan terakhir, ini mungkin Syawal terakhir. Hari ini mungkin hari terakhir kita. Mati adalah rahsia Allah swt. Jadi, jom kita menjalani ibadah puasa sebaik mungkin kerana kita tidak tahu bila kita akan kembali kepada…
Recent posts

Pet Peeves!

Assalamualaikum,
Bismillahirahmanirahim.
Pet Peeve: something that a particular person finds especially annoying.
Setiap orang ada perkara yang dorang rasa annoyed sangat, sehingga boleh menyebabkan marah. Ada orang akan rasa, benda kecil je tu, kenapa harus marah?
Beb! kau bukan aku, aku bukan kau. Macam haritu, Sofea mengotorkan bajuku apabila kami sedang outing! Terus ku rasa nak marah jer. Encik Suami terus menegur, kalau I, u akan cakap 'mengapa nak marah? benda kecil kot. Nie sekarang u nak marah marah dah kenapa?'
Hokay, defensive mode on 'Benda u marah tak da efek sampai ke petang, ni kita nak keluar ni, I nak pakai baju nie sampai petang kot!' hahahaha.. for sure u oll yang baca, u oll akan cakap -- my husband is correct.  
This just a reflection jer, benda dah lepas. But for sure, some people trigger to certain thing differently.
Jadi, Lisa nak share few things yang annoyed Lisa sampai tahap tertinggi!!!
Lisa Top 3 Pet Peeves List1. Benda yang u susun cara u, then bil…

Ayat Al-Quran yang Lisa Ingat Sampai Hari Ini

Bismillahirahmanirahim..

Selepas bertangguh beberapa minggu, Lisa nak teruskan penulisan pada pagi ini.. Kali ini Lisa nak tulis tentang 'Ayat Al-Quran yang sentiasa Lisa ingat sampai hari ini'. Dalam 30 topics writing challenge, Lisa kena tulis 'something that someone told you about yourself you never forget'. Puas Lisa fikir, rasanya takda la ye.. orang marah ado la.. but it is something negative..

Ayat Al-Quran yang I will never forget
Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.(2:216)
Ayat ini, Lisa jumpa pada awal-awal Lisa mula mengambil serius tentang tafsir dan makna ayat Al-Quran. Ayat inilah yang paling menonjol, ayat inilah juga yang menjadi pengubat hati yang bertanya: 
Mengapa aku berada di sini sekarang? Mengapa semua perkara menimpa a…

10 Perkara yang Menggembirakan Lisa!

Asssalamualaikum..
Lisa kebelakangan ini banyak sikit kerja dan tidur awal sebab si kecik kalau nak tidur kena tidur dalam bilik gelap. Begitulah akak pun tertidur sekali sampai ke Subuh.
Jom baca 10 perkara yang boleh menggembirakan Lisa, Yay!(10 things that makes me really happy!)
1. Bermalasan sambil membaca buku dan novel. Lisa pernah terdengar orang komen, bosan nye baca buku..hahahaha..weh.. happy kot sebab tak membazir masa dengan pegang handphone jer.

2. Pergi Spa dan Massage.Ini memang best. Rasa tenang dan happy jer bila dalam spa yang agak mewah. Okay, Lisa nak pasang impian nak urut di Bali Spa yang mewah. 

3. Travelling Lisa memang suka jalan jalan. Walaupun Lisa ada terbaca, travelling kadang2 akan lead to frustration and stress. Tang happy nya bila planning. Planning lagi stress weh, anticipate sangat nak cuti! 4. Income yang tak diduga ataupun limitless of money. Mestila happy sebab no worries in buying things kan. Dapat pergi travel pulak. Nampak perkaitannya?

5. Lepak lepak da…

SINGAPORE OUTING: PART III

Assalamualaikum.. Kita sambung sikit lagi ye.. tak nak cerita panjang panjang dalam satu post. Nanti you all jadi pening baca. Hahhahahah..

Macam Lisa cakap ek, apabila you bawak budak budak berjalan, you kena fikir daya tahan budak tak sama dengan dewasa. They need rest in a proper place. Anak seorang tak kisah sebab, kalau you tak larat, you boleh pass kat husband. Kalau anak 2, kena lah bertolak ansur.

Sambungan dari Sentosa Island. Kami naik monorail yang sama pergi ke Vivo City. Kononnya nak jalan jalan kat Vivo City. Tapi kami tak solat Zohor lagi, pada masa yang sama nak masuk Asar and lagi haru tak sempat nak jamak. Jadinya kami terus ambik bas pulang balik ke hotel. Anak anak pun bole rest di hotel.

Lepas anak-anak rest and tidur, siap solat dan mandi. Kami pun sambung berjalan di sekitar Geylang. Abang ipar ada bagitahu Crocs sale kat 1KM Shopping Mall (tak jauh daripada hotel). Jadi kami pun ke sana. Nasib tak menyebelahi kami, kedai masih tutup kerana CNY.

Dinner
Husband nak…

A story of Carrot Cake

Assalamualaikum
Night before, husband went to buy dinner with Sofea. I was not well and resting at home with Aareez. When they came back, husband told me Sofea was buying carrot cake and cupcakes for me and her brother, Aareez. I was so surprised.
Carrot cake Story Husband was telling me that, Sofea was asking him to go to this bakery (which I brought her there last time) and asked him to buy carrot cake for the mother and cupcake for her and her brother. How thoughtful of him. I was really touched.
Last time, I really not fond of carrot cake. There was colleague order carrot cake for office function that she kept on telling us that she always ordered from this particular baker. I didnt like it, then one day when me and my boyfriend that time (husband now) went to Toyota Open Day at PJ. They gave us Carrot Cupcake with cream cheese topping. Guess what, I starter to fall in love with carrot cake but with cream cheese topping.
Why with cream cheese topping? My opinion, carrot cake is tast…

SINGAPORE OUTING: PART II

Assalamualaikum.

Lisa sambung ye. Haritu kan baru mukadimah. Belum pergi deeper lagi trip Lisa pergi Singapore tu.
Jadi Lisa nak sambung untuk hari pertama.

28/1/17 (Sabtu)
Masuk Singapore dalam waktu Subuh, imegresen belum sibuk lagi. Trafik di Singapore pun belum sibuk lagi. Jadi, memang masa yang sangat bagus. Husband pun drive pergi ke hotel kami iaitu CHAMPION HOTEL di Joo Chiat Road, Geylang. FYI, kami drive guna waze.

Lisa dah pernah cakap, Lisa pergi Singapore sebab kakak Lisa ada kat situ. Hotel pun dia yang rekomen. Disebabkan kami takleh nak check in lagi, kami berempat pun tumpang bilik kakak.
Lepas mandi semua, akak Lisa bawak pergi breakfast. Area hotel kami duduk ni, kawasan orang Melayu, sangat senang nak cari makanan halal tanpa was was. Actually banyak pilihan kat sana.



Planning pada pagi tu, nak pergi Sentosa Island, salah satu sebab nak pergi sebab dulu pergi sana macam tak berapa puas jalan dan boleh bawak anak anak mandi! Jauh kan pergi bawak mandi..hahahah..

Macam…