Skip to main content

Posts

Notes: You are The Best; Kamu Umat Terbaik

It is been awhile. Sy tak menulis dalam nie, penuh banyak cuti, kerja, anak perlu perhatian, checklist kena buat so on till writing is no longer is my priority and my goal anymore. But hey, I might just write some notes here about this book I read.

Short introduction why I read this book and why I stumbled upon this book.
Sy tak ingat rancangan apa kat TV3, I still remember yg rekomen buku ini ialah Ally Iskandar. Since I love so much to learn about productive living, and buku ni mengaitkan dgn AL Quran. Luckily that my sister bought this and I somehow borrowed from her and this is my second time read this.

Some info in this book keep running in my mind, that I believed there are some other information is very useful for me to use. So now, I reread it again and make some notes here.

Sekali lagi, saya nak ingatkan the day I write this, I still in the process completing it. 

Notes begin:
Kejayaan seseorang sebenarnya bukan diukur dgn hasil seseorang itu. Kerana setiap orang hasilnya berbez…
Recent posts

Gold Investment pada pendapat Cik Lisa

Alhamdulillah, aku dapat tebus salah 1 emas kat Ar Rahnu. Panjang ceritanya mengapa emas aku ada di Ar Rahnu.
Kali ni, nak santai-santai utk korang mudah faham. Aku dulu tak suka sangat dengan Ar Rahnu, sebab ko dah beli emas untuk pakai, buat apa nak pajak? Lagipun harga emas ikut harga pasaran. Lagi 1 sebab aku macam trauma sebab aku beli kepingan emas dgn Al Rajhi dan aku tidak dapat pulangan sampai sekarang dan hanya breakeven. Dalam mindset aku, aku beli gold bar so in the future aku dapat jual dgn harga lebih tinggi. Sebab colleague aku pernah cite masa die kawen harga emas rendah giler than now giler tinggi, kalau die jual mmg banyak untung. Macam tu lah otak aku masa tu. Tapi few years after, harga emas x memihak dgn aku dan apabila kawan aku cuba jual emas aku sgt tak layan sbb aku ckp aku serik.
Apa yang buat aku berubah fikiran? 1st emas aku pajak, rantai emas arwah nenek aku. Arwah nenek aku bagi kat aku. Mak aku cakap simpan elok2. Emas tu kalau ikutkan aku nak jual je sb…

Macam mana nak kawal drpd terjebak dengan hutang dengan teruk?

Kawal?

Nak mengawal apa?

Of course nak kawal daripada terjebak dengan hutang yang sehingga tak terkawal.

Saya tak pernah menghalang u olls untuk berhutang. Sebab ada hutang baik dan yang tak baik.
Jadi, di sini kita kena belajar control hutang tak baik itu.

First thing first - U kena tahu apa tujuan u nak berhutang? Berhutang dengan apa?
Senang saya kaitkan dgn penggunaan kredit kad.
Sebab, kredit kad lah punca segala punca. Saya cakap melalui pengalaman.
Cash tinggal sikit. Swipe. Terdesak. Swipe. Sayang sangat nak guna cash. Swipe.
Kumpul kumpul jadi la hutang yg tidak terkawal!

Kembali ke point asal - kepada yg baru je dapat kredit kad.
Ingat TUJUAN! Kalau perbelanjaan tu terkawal lagi.
Tinggallah kredit kad anda di rumah. Jangan letak d dalam dompet!
This work!
Macam saya ada 3 kad kan? Masa awal2 nak financially free, konon dlm hati cakap jiwa kental, bole nie nak control.
Ko tahu apa jadi? Saya tak ingat nak beli apa entah. Lain lain kad dah limit. Another life saver is there, j…

Hutang: Motivasi untuk terus bayar sampai habis

Perjalanan saya dalam membebaskan diri drpd beban kewangan bermula drpd dahulu lagi. Ini ialah percubaan yang keberapa. Mungkin yang ke3 atau ke4.
Semasa percubaan pertama, saya tersilap strategi. Dan akhirnya hilang kawalan. 
Percubaan kedua, saya tewas sebab mcm stress giler tak dapat nak kawal diri drpd beli barang dan akhirnya memujuk diri dengan berkata:
'I will treat this as my saving! I will use my card wisely and make sure I dont overspend, most important is I have cash!'
Guess what? Gagal jugak. Nonsense kalau u nak treat it as saving. U keep on going and going swipe the card macam orang kehausan dan minum air sampai habis.
Percubaan ketiga, mmg kritikal giler sebab gaji macam tak menentu. Still swipe the card apabila cash running out.
Percubaan keempat, strategi dah ada. Tapi nafsu tak dikawal, business entah kemana. Mmg hampir berjaya. Tapi tewas jgk sbb tak de planning bajet dgn kawal nafsu.
Percubaan kali ini, yg ke-5! Belajar drpd kesilapan dan berdoa akan tidak…

Sofea Teacher's Day Celebration

16 Mei 2018, tarikh sambutan Hari Guru. Beberapa hari selepas pilihan raya, saya dapat text drpd what apps group sekolah kakak, bagitahu ada Teacher's Day celebration, macam biasa akan ada potluck. Tapi kali ini tema dia lain macam sikit. Tema dia, secara ringkas la, Cita-cita/Ambition/ Occupation/ Dreams.
Sebelum, saya cerita how me and hub hunting for her dress, saya nak cerita what I prepare for my daughter potluck. Apabila principal suruh parents list down their potluck, otak saya dh fikir nak beli kek jer. Common kan when it comes for teacher's day, u beli kek. Daripada zaman dulu lagi, saya memang volunteer pergi beli kek or sumbang kek untuk this celebration. 
The list goes on - air kotak, kek, sandwhich, buah and goes on. Of course junk food not allowed. Most of it heavy food, dear parents, budak tak makan byk pun. Jadi, when one or 2 parents dh suggest heavy food, we should not propose more heavy food. Nanti membazir. Paling-paling, teacher simpan utk budak-budak yg …

Hutang: Apa yang anda terlepas?

Umur saya tahun ini sudah hampir mencecah 30s. Mungkin bukan hampir mencecah, sudah mungkin. Hahaha..hakikat perempuan yang tidak mahu reveal their own age. Oh my! I dont understand this.
Debt. Hutang. Sesuatu yang dekat kerana kalau tidak kerana hutang, a lot I can do and achieve. Is it? Tapi haritu dengar ceramah ustaz dengan segmen hadis di radio, kita tidak boleh guna perkataan KALAU (macam saya cakap tadi sebab itu menunjukkan saya tidak redha). Fine with that, I won't say what if, but u need to read this if you want to take any debt. Think first before you do!
Satu petang tu, saya tengah sapu luar rumah. Otak terus berkata,

saya dah umur 30 tahun, hutang tak surut-surut dan makin bertambah. What if I die today? Macam mana hutang tu. Mungkin itu jugak aku tak mati-mati lagi sebab Allah swt tak nak bawak hutang sampai ke mati.
What happened if I didn't take that cards last time? hurm.. no KALAU dear.. remember what Ustaz said about KALAU. Then my head start imagine what I …

Yoga Class untuk Azam 2018

Salah satu azam saya ialah bersenam untuk kesihatan badan. Pada awalnya, saya nak joging jer. Kononnya nak joging sekitar perumahan. Erm, risau pulak kan nanti tak istiqamah sebab nak cari masa bila nak jog? Lepas tu, macam takut pulak nak jog sorang2 kat kawasan perumahan nie. Huhuh.. Kalau nak ajak husband, anak nya kena kejut sekali sebab takde orang nak jaga.

Tengok! sampai begitu sekali benda nak fikir setakat nak bersenam.

Kemudian saya ada satu idea!
Apa kata saya daftar kelas. Seronok jugak kalau nak pegi kelas zumba. Berpeluh peluh. Saya suka peluh sampai basah satu badan.

Mula la hunting kelas zumba hanya untuk perempuan dan lokasi di Shah Alam. Sebelum hunting bersungguh, fikir pulak aduh! kena beli kasut sukan untuk berzumba..huhuhu..kena g mall nie carik..Hahaha..macam malas pulak kan nak g mall. Last-last saya rasa nak masuk kelas yoga. sebab masa tu macam stress kerja semua. Yoga nie kan macam konon-konon boleh tenang kan diri.

So hunting lah tempat yg offer zumba deng…