Skip to main content

Posts

MY BIG WHY

Jumaat lepas, kereta melalui sekolah menengah tak jauh daripada rumah. Suami perasan ada budak sekolah lagi sedang menunggu ibu/bapa nya untuk datang menjemput. Cuba teka waktu itu pukul berapa?
Pukul 7 lebih pada hari Jumaat. Lisa faham hari itu hari Jumaat. Mungkin ibu bapa dia sangkut di mana-mana. Lisa agak sedih sebab hari sudah malam, dan ini telah menguatkan Lisa's Big Why.
Pada hari sebelumnya, di radio membincangkan penyediaan taska di tempat kerja. Ini disebabkan penurunan prestasi pekerja wanita apabila mendapat anak. Jadi dengan adanya taska di tempat kerja, ibu akan kurang risau dan lebih fokus kepada anak.
Apa kaitan dengan anak yang menunggu dengan anak di taska?
Ini hanyalah pendapat Lisa, penyediaan taska di tempat kerja hanyalah penyelesaian untuk 3 tahun or 6 tahun pertama. Bagaimanakah bila anak semakin membesar? Di mana dan ke mana arah tuju mereka? Siapa akan menjaga mereka sekiranya persekitaran mereka seperti Lisa sekarang. 
Lisa dan suami dibesarkan suasan…
Recent posts

Kuching Outing: Foodie

Assalamualaikum
Bismillahirahmanirahim.
Kalau awak nak tahu, Sarawak sebenarnya banyak makanan menarik yang harus awak cuba. Sebagai anak jati Sarawak, setiap kali Lisa balik Sarawak, Lisa harus pergi makan laksa sarawak dan ais jagung!
Di Sarawak, ais kacang di sana tidaklah complicated macam kat semenanjung. Siap ada ais krim lah, pakai jagung cream lah, saya tak suka. Lebih suka simple and original. Jom Lisa tunjuk kedai yang Lisa pergi masa balik aritu.



Menu sama jer kan. Nak buat macam mana. Tak puas. Kat semenanjung tak dapat menandingi, dan lagipun kedai kat sini guna jagung creamer. Lisa tak pernah tahu pun wujud jagung creamer. huhuhuhu.. Lagi satu, makan kat sana mostly dalam kedai yang ada banyak stall. Jadi lebih selesa sikit. Harga pun murah iye..

Kalau nak bercuti ke Kuching, boleh la tanya Lisa

FB - fadzlisa morni - PM Lisa kalau Lisa tak approve
IG - @lisamorni / @lisamorni_jsd

Terima kasih

Berperang dengan nafsu

Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum

Kalau ikutkan gaji masuk 27, dengan bersangka baik dan mengharapkan gaji masuk semalam iaitu 25. Hampa, hari ini pun gaji tak masuk lagi.

Expo berleluasa. Memanggil manggil untuk pergi.Tapi gaji tak masuk lagi, duit makin susut dan cukup-cukup cover untuk beberapa hari lagi.

Nafsu kata: Kad kredit kan ada, swipe je lah Lisa uii.
Akal kata: Ko nak gali lubang lagi? Ko kan nak financial free. Ada banyak lagi ko kena settle. Lagi nak swipe??

Hokay, sis duk diam diam kat Shah Alam. Bawak anak gi taman dan window2 window jer.

Nafsu kata lagi: Jarang dapat harga macam offer kat expo/sale! Rugi sangat kalau tak pergi, kena pergi nanti rugi!
Akal kata: Rezeki itu Allah swt bagi, InsyaAllah bila tiba masa, dapat jugak beli nanti cuma mungkin harga tak sama macam expo/sale. Mungkin bukan keperluan dan hanya nafsu sahaja. Atau mungkin sekarang tak perlu lagi.

Ya Allah, susah nak berperang dengan nafsu wahai pembaca! Ini lah dialog yang bermain satu hari dan…

AZAM DAN NIAT - URUS HUTANG?

Bismillahirahmanirahim.

Assalamulaikum,

Lisa nak sambung cerita perjalanan Lisa urus hutang lisa (DEBT MANAGEMENT).

Actually Lisa dah start nak Financially Free nie years ago. Tetapi, dia ada satu tahap tu macam, I just pay my expenses with credit card and I will slowly it and InsyaAllah the balance will go to ZERO!

Ini disebabkan BURN OUT. Lisa penat sangat ikut bajet, sampai STRESS. Ended bye bye budgeting, nice clothe, nice food, nice thing, good lifestyle is much better!

Then, bila Lisa stuck tak dapat keja tetap - Bisnes pun tak berapa berani nak take action jadi slow - Lisa sedar yang alangkah bahagia nya Lisa takda komitmen yang menyakitkan jiwa, jadi Lisa kena cepat2 habiskan hutang yang tak perlu and jaga je anak kat rumah. Ilmu langsaikan hutang dah ada, nak take action jer.

One fine day, Lisa terbaca perkongsian Azizan Osman tentang BIG WHY.

BIG WHY - mengapa? tujuan yang bole buatkan kita nak capai AZAM kita.

Memang bila Lisa dah jumpa BIG WHY Lisa, Lisa lebih tenang dan s…

KUCHING OUTING: JAMES BROOKE GALLERY

Bismillahirahmanirahim,Assalamualaikum, Kali ni Lisa balik Kuching pada hari raya ke-5. Tahun ni, raya pertama di sebelah suami. Memandangkan cuti yang panjang untuk Sofea, Lisa ajak suami balik Kuching. Of course Lisa tak pernah sia siakan masa di Kuching, Lisa akan share kat u olls.

James Brooke Gallery James Brooke Gallery ni terletak di Fort Margherita. Kalau kami dulu dulu panggil muzium polis. Dulu zaman sekolah tak berani uii Lisa nak pi muzium polis nie sebab katanya haunted. huhuhu.. tapi kali ni dengar kata Fort Margherita ni dah di refurbish dan dijadikan gallery, so why not?

My story  Lisa ni bekas pelajar Building Survey, yes indeed we also study pasal conservation, refurbishment and so on. Conservation is really interesting subject, deep in my heart ada la jugak menyesal mengapa tak amik Master in Conservation. InsyaAllah, kalau ada rezeki, Lisa nak sambung buat master dalam conservation. Jadi apabila melawat bangunan lama, how this professional nak maintain or beautify i…

Potty Train si Tecik AS

Bismillahirahmannirahim.

Assalamualaikum,

Tahun ini, AS masuk 4 tahun. Bulan ni dia belom genap lagi 3 tahun. Lisa memang takde niat nak train AS untuk kencing sendiri. Tetapi sepanjang dengan AS dia selalu tak nak pakai pampers. Bila kita saja saja train dia, asyik bocor dan kencing merata. Of course yang penatnya kita =( Jadi potty train bukan lah perkara yang saya suka nak buat malahan malas nak train dia, Tapi Lisa ada sasaran, stop buying pampers for AS sebab dia asyik gatal gatal jer pakai pampers.

AS journey to potty train. Lisa start buat research. Hahaha..Baca mana mana blog. Tanya kawan-kawan (masa ni silap tanya orang yang belom potty train anak nya lagi). Kebanyakan Lisa baca dorang amik cuti sebab nak train anaknya kencing sendiri. Paling-paling pun 3 hari..hahahahaha..Sabtu Ahad memang boleh jer, tapi Lisa banyaknya keluar Sabtu Ahad. Tapi sis tetap cuba.
Lisa cuba setiap Sabtu Ahad, tapi sebab ada adik AS (AZ) memang ponat la nak lap saja air kencingnya. Akhirnya, putus a…

Stepping Stone: Kenal kenal dengan Lisa (urus hutang Lisa)

Bismillahirahmanirahim...Assalamualaikum.. Ada add kita kat FB or IG? sebab Lisa baru share Lisa nya progress dalam settle hutang CIMB Credit Card Lisa. Quite a progress and Lisa will keep on going and would like to achieve target!
FB: Fadzlisa Morni IG: @lisamorni
Kalau anda tekan jer google 'how to settle debt?' banyak hit kat google akan keluar. Lisa dulu tak macam tu. Lisa bukan google pasal debt. Lisa google pasal macam mana nak buat income jer. Lisa just nak cepat kaya and banyak duit jer.. sangkut sebab tak jaga cash flow dan main swipe jer kat nokzzz..
Lisa nak ucap TAHNIAH! kepada rakan-rakan Lisa yang tak pernah guna credit card. Sebab the power of credit card dalam purse akan menaikkan temptation of buying! Its true you know.. tak kisah la kau nye income berjuta, kalau kau spend lebih daripada income. Hutang jugak lah jawabnye!
Kepada kawan-kawan Lisa yang membaca sekarang ni.. Kalau korang nak tahu rahsia langsaikan hutang cepat dan efektif.. boleh la follow blog Lis…