Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2017

Berperang dengan nafsu

Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum

Kalau ikutkan gaji masuk 27, dengan bersangka baik dan mengharapkan gaji masuk semalam iaitu 25. Hampa, hari ini pun gaji tak masuk lagi.

Expo berleluasa. Memanggil manggil untuk pergi.Tapi gaji tak masuk lagi, duit makin susut dan cukup-cukup cover untuk beberapa hari lagi.

Nafsu kata: Kad kredit kan ada, swipe je lah Lisa uii.
Akal kata: Ko nak gali lubang lagi? Ko kan nak financial free. Ada banyak lagi ko kena settle. Lagi nak swipe??

Hokay, sis duk diam diam kat Shah Alam. Bawak anak gi taman dan window2 window jer.

Nafsu kata lagi: Jarang dapat harga macam offer kat expo/sale! Rugi sangat kalau tak pergi, kena pergi nanti rugi!
Akal kata: Rezeki itu Allah swt bagi, InsyaAllah bila tiba masa, dapat jugak beli nanti cuma mungkin harga tak sama macam expo/sale. Mungkin bukan keperluan dan hanya nafsu sahaja. Atau mungkin sekarang tak perlu lagi.

Ya Allah, susah nak berperang dengan nafsu wahai pembaca! Ini lah dialog yang bermain satu hari dan…