Skip to main content

Berperang dengan nafsu

Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum

Kalau ikutkan gaji masuk 27, dengan bersangka baik dan mengharapkan gaji masuk semalam iaitu 25. Hampa, hari ini pun gaji tak masuk lagi.

Expo berleluasa. Memanggil manggil untuk pergi.Tapi gaji tak masuk lagi, duit makin susut dan cukup-cukup cover untuk beberapa hari lagi.

Nafsu kata: Kad kredit kan ada, swipe je lah Lisa uii.
Akal kata: Ko nak gali lubang lagi? Ko kan nak financial free. Ada banyak lagi ko kena settle. Lagi nak swipe??

Hokay, sis duk diam diam kat Shah Alam. Bawak anak gi taman dan window2 window jer.

Nafsu kata lagi: Jarang dapat harga macam offer kat expo/sale! Rugi sangat kalau tak pergi, kena pergi nanti rugi!
Akal kata: Rezeki itu Allah swt bagi, InsyaAllah bila tiba masa, dapat jugak beli nanti cuma mungkin harga tak sama macam expo/sale. Mungkin bukan keperluan dan hanya nafsu sahaja. Atau mungkin sekarang tak perlu lagi.

Ya Allah, susah nak berperang dengan nafsu wahai pembaca! Ini lah dialog yang bermain satu hari dan esok lagi.. nak pujuk hati, kena yakinkan diri. kena yakin janji Allah swt!

Kalau tak, ikutkan nafsu, dah ajak suami pergi IKEA. Bermula dengan perjalanan ke IKEA -> Lunch -> Beli Barang -> dan lain-lain yang bole membuatkan kita berbelanja tak perlu. Huhuhu..

Itu jer sis nak cerita hari ini.

Terima kasih

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …