Skip to main content

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan mereka telah mengesahkan it is SCAM.



Terima kasih

Comments

  1. Scam alert
    Penipuan melalui SMS/Whatsapp

    Memenangi Hadiah Cabutan Bertuah Ulangtahun HOTLINK MAXIS CENTRE YANG KE 27

    Polis DiRaja Malaysia (PDRM) menasihatkan kepada orang ramai supaya berhati-hati apabila menerima sebarang sistem pesanan ringkas melalui aplikasi whatsapp(SMS) dari mana-mana pihak yang menyatakan anda adalah orang yang bertuah dan telah memenangi sejumlah wang dalam peraduan 'Lucky Draw'. Modus operandi mereka adalah :

    1.Mangsa menerima SMS yang menyatakan bahawa beliau telah memenangi peraduan ‘Lucky Draw’ dari syarikat telifon contoh Maxis,Celcom dll.
    2.Mangsa dikehendaki berhubung dengan suspek untuk keterangan lanjut.
    3.Mangsa dikehendaki memasukkan wang tunai atau top up sebagai wang cagaran.
    4.Suspek memberi jaminan palsu bahawa hadiah wang tunai yang dimenangi akan dimasukkan ke dalam akaun mangsa dan terus menghilangkan diri.

    Berikut adalah contoh nombor telifon yang di gunakan oleh sindiket tersebut :
    +62 852-4376-2127
    +62 822-9129-8506
    +62 822-9274-3749
    +62 822-8369-3736
    +62 858-3497-5752
    +62 813-1574-3400
    +62 813-3497-5752
    +62 823-3320-3758
    +62 815-7402-0846
    +6012-8143247
    +6017-4170591
    +6011-20834012

    Siasatan mendapati semua nombor telifon ini datangnya dari negara jiran .
    Jika anda mempunyai sebarang maklumat berkenaan sindiket penipuan ini, sila salurkan ke PDRM Jabatan Siasatan Jenayah Perdagangan Bukit Aman. Sebarkan maklumat ini.

    Contoh Scam 👇

    RM 0. CONGRATULATION !
    Your simcard mobile phone anda tlah brjaya menangi hadiah Cabutan bartuah menyambut hari ulang tahun HOTLINK MAXIS CENTRE YNG ke 27
    RM 30.000.00
    Selaku pemenang ke(7)
    No siri cek (124577)
    Untuk hindari penipuan sila layari webs kami
    www.maxis-hotlink2018.webs.com
    Untuk maklumat lebih lanjut
    Sila hubungi perkhidmatan hotlink maxis ☎ +60128143247/
    +60174170591

    Chat ✉ washap office +601120834012

    SEMUA INI ADALAH SATU PENIPUAN YANG TERANCANG.

    ReplyDelete
  2. Scam alert
    Penipuan melalui SMS/Whatsapp

    Memenangi Hadiah Cabutan Bertuah Ulangtahun HOTLINK MAXIS CENTRE YANG KE 27

    Polis DiRaja Malaysia (PDRM) menasihatkan kepada orang ramai supaya berhati-hati apabila menerima sebarang sistem pesanan ringkas melalui aplikasi whatsapp(SMS) dari mana-mana pihak yang menyatakan anda adalah orang yang bertuah dan telah memenangi sejumlah wang dalam peraduan 'Lucky Draw'. Modus operandi mereka adalah :

    1.Mangsa menerima SMS yang menyatakan bahawa beliau telah memenangi peraduan ‘Lucky Draw’ dari syarikat telifon contoh Maxis,Celcom dll.
    2.Mangsa dikehendaki berhubung dengan suspek untuk keterangan lanjut.
    3.Mangsa dikehendaki memasukkan wang tunai atau top up sebagai wang cagaran.
    4.Suspek memberi jaminan palsu bahawa hadiah wang tunai yang dimenangi akan dimasukkan ke dalam akaun mangsa dan terus menghilangkan diri.

    Berikut adalah contoh nombor telifon yang di gunakan oleh sindiket tersebut :
    +62 852-4376-2127
    +62 822-9129-8506
    +62 822-9274-3749
    +62 822-8369-3736
    +62 858-3497-5752
    +62 813-1574-3400
    +62 813-3497-5752
    +62 823-3320-3758
    +62 815-7402-0846
    +6012-8143247
    +6017-4170591
    +6011-20834012

    Siasatan mendapati semua nombor telifon ini datangnya dari negara jiran .
    Jika anda mempunyai sebarang maklumat berkenaan sindiket penipuan ini, sila salurkan ke PDRM Jabatan Siasatan Jenayah Perdagangan Bukit Aman. Sebarkan maklumat ini.

    Contoh Scam 👇

    RM 0. CONGRATULATION !
    Your simcard mobile phone anda tlah brjaya menangi hadiah Cabutan bartuah menyambut hari ulang tahun HOTLINK MAXIS CENTRE YNG ke 27
    RM 30.000.00
    Selaku pemenang ke(7)
    No siri cek (124577)
    Untuk hindari penipuan sila layari webs kami
    www.maxis-hotlink2018.webs.com
    Untuk maklumat lebih lanjut
    Sila hubungi perkhidmatan hotlink maxis ☎ +60128143247/
    +60174170591

    Chat ✉ washap office +601120834012

    SEMUA INI ADALAH SATU PENIPUAN YANG TERANCANG.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …

Pengalaman check up di swasta dengan kerajaan

Bismillahirahmanirahim..

Memang berbeza pengalaman kalau check up di swasta dengan kerajaan.

Masa first baby, saya memilih untuk check up di swasta, di seksyen 13 ada hospital bersalin yang sangat glamer dan bekas housemate pun beranak kat sana sebelum ini. Tambah lagi, kawan husband pun check up kat sana.

Hospital itu menjadi pilihan kerana boleh check up malam, masa tu tak banyak cuti dan bole buat medical claim pulak kan. Jadi tak mengapalah kalau nak pergi ke sana sebab memang nya cadang nak beranak kat situ jugak. Begitulah nasib masa tu apabila duk kat Shah Alam yang tak ada hospital kerajaan. Hospital swasta yang berlambak.

Memang betul kalau di swasta check up tak da lah mengambil masa macam Klinik Kesihatan. Orang tak ada lah ramai macam KK. Ada aircond. Yang check nya pun doctor. Setiap kali jumpa doc, scan memanjang je lah kalau awak tak ada benda nak tanya. Doc tak tanya lebih pun (ini pengalaman saya).

Sepanjang pengalaman saya dengan hospital tersebut, saya tak ingat min…