Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2018

Macam mana nak kawal drpd terjebak dengan hutang dengan teruk?

Kawal?

Nak mengawal apa?

Of course nak kawal daripada terjebak dengan hutang yang sehingga tak terkawal.

Saya tak pernah menghalang u olls untuk berhutang. Sebab ada hutang baik dan yang tak baik.
Jadi, di sini kita kena belajar control hutang tak baik itu.

First thing first - U kena tahu apa tujuan u nak berhutang? Berhutang dengan apa?
Senang saya kaitkan dgn penggunaan kredit kad.
Sebab, kredit kad lah punca segala punca. Saya cakap melalui pengalaman.
Cash tinggal sikit. Swipe. Terdesak. Swipe. Sayang sangat nak guna cash. Swipe.
Kumpul kumpul jadi la hutang yg tidak terkawal!

Kembali ke point asal - kepada yg baru je dapat kredit kad.
Ingat TUJUAN! Kalau perbelanjaan tu terkawal lagi.
Tinggallah kredit kad anda di rumah. Jangan letak d dalam dompet!
This work!
Macam saya ada 3 kad kan? Masa awal2 nak financially free, konon dlm hati cakap jiwa kental, bole nie nak control.
Ko tahu apa jadi? Saya tak ingat nak beli apa entah. Lain lain kad dah limit. Another life saver is there, j…