Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2015

Anda ingin kuruskan badan?

Bismillahirahmanirahim.

Kepada pembaca ku sayang,

Saya ingin anda mencuba teknik LOA untuk menguruskan badan. Bagaimana anda tahu, LOA ini teknik menggunakan minda anda. Apa kata anda cuba? Jika berjaya. Anda boleh kongsi kan cerita anda kepada saya. Thanks in advance dear beloved readers.

Tekniknya lah. Jika anda ingin kuruskan badan, tanam dalam minda anda 'ingin kuruskan badan' itu dalam minda anda. Mesti anda cakap, saya dah fokus begitu, tetapi masih gagal. Cuba anda rewind balik, muhasabah balik. Dalam anda ingin kuruskan badan itu, ada tak dalam diri anda timbul sedikit 'gangguan'. Seperti, macam tak berkesan je benda ni, tak menjadi pun teknik ni. Ada tak? Ini lah penghalangnya tidak menjadi fokus anda itu.

Banyak lagi 'gangguan' yang boleh menyekat dalam minda kita membuatkan kita gagal dalam menguruskan badan. Rata-rata orang yang nak kuruskan badan mempunyai tujuan. Alasan paling kerap saya dengar oleh rakan-rakan di sekeliling saya adalah 'kahwi…

#throwback. Nilai wang

Bismillahirahmanirahim.

Minggu lepas Jumaat, saya bawak anak murid ku pergi jalan-jalan dan makan-makan. Maaflah Madam nie bawak makan benda yang bukan selera korang. Nampak sangat aku order korang tak makan banyak..Hoho..Lain kali belanja lagi.

Yup, sekarang ini saya buat Part Time Lecturer, bawak dorang tengok site lama jer. Bukan boleh masuk and tengok dengan detail pun sebab kena mintak izin kan, lain lah kalau Madam ni masih kereja kat sana.

Apa yang menarik pasal jalan-jalan kami ialah, saya mendapati nilai wang di mata mereka. Agaknya mereka fikir gaji saya tak kisah lah amount nya berapa boleh beli semua benda yang dorang sebut. Saya hanya mampu tersenyum dan berfikiran antara mereka ini memang bergurau atau memang tidak tahu/clueless apabila dah kerja duit gaji semua serba tidak cukup.

Cerita nya bermula:
Anak murid ku bertanya, kenapa Miss tak beli Ford Ranger, Miss beli keta tu, Miss beli keta tu, hah kau, kereta semua nak RM100k lebih, saya gelak jer dalam hati ko fikir ga…

Bagaimana?

Bismillahirahmnirahim

Di dalam buku The Secrets, ada mengambil perumpamaan tentang cerita Aladdin. Di mana Aladdin telah menemui jin selepas menggosok teko ajaib nya. Kemudianya Aladdin diberi 3 wishes. Tapi hakikat di dunia realiti ini, permintaan kita tiada hadnya. Cuma kita tidak tahu bagaimana untuk mendapat permintaan itu bukan?
Hurm, sekiranya anda seorang Islam, macam tipu pulak anda tidak tahu. Kita ada solat hajat, kita ada solat istikarah, kita ada tahajud, kita ada sunat dhuha. Anda cakap lagi anda tidak tahu? Paling senang pun doa.
Anda kata anda telah buat tetapi masih tidak dapat. 
Proses yang ditulis dalam The Secrets ialah: To Ask, To Believe and To Receive.
Nampak tak kat situ, ada persamaan bukan. Tanya diri anda apa kurang dalam teknik anda? Dalam Islam, kita perlu yakin selepas kita berdoa, atau berzikir. Anda masih tidak pasti?
Cara 1: To ask -- berdoa, mintak kepada Allah SWT apa yang anda nak. Contoh senang, bila kami ke shopping mall, nak cari parking bukan? Di…

#kebandungkita - Bandung Trip - Shopping Trip

Bismillahirahmanirahim,

Macam lama pulak tak update blog, sebab dah start kerja. kerja banyak perlu diselesaikan. Blog terkandas sekejap. Sebelum kita sambung pasal hukum tarikan itu, kita santai-santai dulu ye. 
30/4/15 - 3/5/15:
Saya, suami saya, anak saya dan kakak ke terbang ke Bandung.
One of the wishlist for 2015 DONE!
Kali ini is return trip, saya pernah pergi Bandung few years back.
Kenapa visit balik? sebab Bandung bandar yang BEST dan seronok SHOPPING di situ.

BUDGET - Last Minit Trip Jangan ditanya lah dengan saya ni, tiket flight beli last minit, transportation last minit, tempat tinggal pun last minit, alhamdulillah dapat tempat tinggal murah juga. =) Total dalam seorang la ye -->; RM1,000 (termasuk luggage)
Pembelian luggage pun kena buat strategi!

Our Journey
Original plan -
1st day: Jalan jalan area hotel since Agoda cakap walking distance ke Rumah Mode dan Paris Van Java
2nd day: Sightseeing dan start shopping
3rd day: Last miniy shopping

Tujuannya kami nak jimat on t…

AS Development - 1 year 7 months

Bismillahirahmannirahim.

Another month for AS, and I keep on records on her development because her next check up is another 2 months I guess. I'm quite happy for her. Just that this month she keep on getting flu and cough. Last few weeks, her last 4 tooth are coming out and she was not feeling well and I was really tired and kept on pu my anger towards her. Guess what has triggered the anger, period was saying hello after few days!

Some are jealous that her teeth almost complete. Well, I am grateful that when others are proudly saying their baby can walk as early as 8 months, but their baby delay in some progress. Currently AS is in good condition just that I am still curious about her iron. wink wink AS!

Like what oldies are saying, once the teeth completed, she will start talking. Indeed that she is now quite a talker. She can say 3 sentences such as 'makan apa ya' 'nenek mumbling'. she mumble a lot and we need to listen carefulyy. Now that listening skills is n…