Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2015

Kuasa Syukur

Bismillahirahmanirahim..

Dan (ingatlah) sewaktu Tuhan kamu memperingatkan, 'jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan menambahkan nikmatKu kepada kamu dan jika kamu kufur, maka azabKu amat berat sekali' (14:7)
Begitulah dalam Al-Quran pun ada cakap tentang syukur. Apa yang anda faham tentang syukur?
Pada satu ketika dulu, syukur bagi saya adalah apabila saya mendapat atau doa saya tercapai, ketika itulah baru saya akan merasakan nikmat syukur. Anda pula bagaimana?
Ketika ini, apabila ilmu telah disuluh tanpa diminta seperti yang pernah saya cerita dalam link ini--> ilmu. Saya telah belajar besar kontex syukur dan rezeki.
Mengapa syukur itu penting? Sudah diterang dalam ayat di atas. Tetapi anda tidak faham lagi macam mana syukur itu berfungsi.
Syukur sangat membantu dalam perubahan yang lebih baik untuk diri kita, kerana ia betul-betul membantu mereset minda (macam Prof Muhaya selalu tekankan) kita untuk tidak befikir negatif. Sekali anda mereset minda, anda akan kurang mengelu…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…

Belajar untuk tukar pandangan

Bismilahirahmanirahim..

Agak lama tak menulis tentang LOA, kali ini I sambung ya. I cuba tulis lebih santai na. I cuba I cuba..huahuhaua.

Sepanjang 'berehat' daripada menulis ini, tak ada lah saya terus bercuti daripada membaca. Reading is my passion. How I wish I own a book store and lots of books that I can share even that I would not read all of it! pray for me!

Ada satu buku ni saya baca, salah satu isinya sangat menarik. Ia menceritakan bagaimana setiap orang ada persepsi sendiri terhadap satu kejadian/perkara yang sama. Cara anda melihat dan membuat sesuatu kesimpulan terhadap kejadian itu, menunjukkan apa ada dalam hati anda. Maksud di sini, dalam bentuk cerita, kawan anda post gambar di IG dia sekarang menikmati makanan di satu kafe di KL - daripada sudut positif anda selepas melihat gambar itu anda akan kata macam menarik kedai ini, boleh cuba ni. Daripada sudut negatif pula, tak habis-habis makan tempat mewah nanti hujung bulan bising cakap tak de duit.

Nampak tak di…

Sabar adalah Jawapan nya

Bismillahirahmanirahim..

Now I am struggle to looking for a job. Hurm. struggle eh? macam desperate bunyi nya. Yela dah desperate sebab duit dalam bank yang selalu guna belanja tu menunggu nak ditambah figure nya. Learning LOA, desperate is not very good feeling kerana semakin desperate kita, semakin kerja tu macam susah nak datang kat kita. Yes indeed, rezeki itu datang daripada Allah SWT. Dah engkau bila desperate tu, tanya hati tu, goyah tak? persoalkan tak kenapa Allah tak bagi lagi jalan keluar daripada kemelut ini.

I thought balik KL to stay with my husband back, working as a lecturer will be career that long lasting. But, yelah orang suruh istikarah, tak buat kan. Indeed, itula ustaz2 dok sarankan kita buat la tahajud, istikarah setiap hari. Kang buat salah keputusan. But then, tak boleh lah nak menyesal kan? Hikmahnya, I have time to buat ibadah, I belajar bersyukur lagi dan lagi, and Allah SWT bagi rezeki lain, and I really get my rest during this time. Only now that I feel I…