Skip to main content

Sabar adalah Jawapan nya

Bismillahirahmanirahim..

Now I am struggle to looking for a job. Hurm. struggle eh? macam desperate bunyi nya. Yela dah desperate sebab duit dalam bank yang selalu guna belanja tu menunggu nak ditambah figure nya. Learning LOA, desperate is not very good feeling kerana semakin desperate kita, semakin kerja tu macam susah nak datang kat kita. Yes indeed, rezeki itu datang daripada Allah SWT. Dah engkau bila desperate tu, tanya hati tu, goyah tak? persoalkan tak kenapa Allah tak bagi lagi jalan keluar daripada kemelut ini.

I thought balik KL to stay with my husband back, working as a lecturer will be career that long lasting. But, yelah orang suruh istikarah, tak buat kan. Indeed, itula ustaz2 dok sarankan kita buat la tahajud, istikarah setiap hari. Kang buat salah keputusan. But then, tak boleh lah nak menyesal kan? Hikmahnya, I have time to buat ibadah, I belajar bersyukur lagi dan lagi, and Allah SWT bagi rezeki lain, and I really get my rest during this time. Only now that I feel I have enough rest and I would like to work again. I have been applying jobs near Shah Alam sebab I nak kena balik ambil AS di taska, so now focusing Shah Alam. If you happened to read this, pray for me so that this August 2015 I dapat kerja okay. =)

Of course, setiap kali solat tu saya berdoa. Kali ini, Allah SWT telah memberi jawapan dengan kukuh sekali sehingga saya menangis kerana sebelum ini saya tahu jawapan nya cuma tidak pernah pun betul2 pegang kepada jawapanNya.

Daripada surah Al-baqarah ayat 152-157

'Maka ingatlah Aku, nescaya Aku mengingatimu. Dan bersyukurlah kamu kepadaKu dan janganlah kamu mengkufuri akan nikmatKu.
Wahai orang-orang yang beriman, mintalah pertolongan dengan sabar dan bersembahyang. Sesungguhnya Allah SWT beserta dengan orang yang sabar.
Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sesuatu, perasaan takut, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar (menghadapi ujian itu)
Orang-orang yang sabar ialah iaitu apabila ditimpa musibah mereka berkata 'sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah SWT dan kepadaNya jualah ami akan kembali'
Mereka beroleh keberkatan dan rahmat daripada Tuhan. Dan mereka itu mendapat petunjuk'

Ujian yang Allah SWT telah nyatakan di atas ialah sesuatu yang boleh mendorong kita menjadi negatif. Sabar lah jawapan nya disitu, bukan setakat sabar, berdoa dan bersembahyang lah. Jawapan untuk saya ialah SABAR. Yakin kepadaNya.

I believe, if you happened to read this. Maybe you are in the same state as me now. Maybe this is the answer for you also.

Thank you!


Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…