Skip to main content

Setelah sekian lama

Assalamualaikum..
setelah sekian lama tak mengupdate kan blog aku, sebab tiada masa..masa yg kita tak pernah hargai. Aku sekarang belajar utk tidak meninggalkan solat..sebelum ini, aku sering seperti lampu yg sekejap bercahaya sekejap tidak..aku ingin menjadi seorang yang sentiasa bercahaya..itula iman.

Oleh itu, aku mula belajar utk melawat musolla di pusat beli belah. Melawat maksud nya bersembahyang di sana. Blog aku bukan sekadar bercerita tentang diriku..tp menyatakan dan berkongsi.

Setakat ini aku telah bersembahyang di beberapa pusat beli belah yg sgt glamer di Selangor. Iaitu Ikea,e@curve, the curve, one utama dan sunway pyramid. Aku paling menikmati keselesaan bersolat di Ikea. Sebagai seorang pelajar yg telah belajar tentang kemudahan di bangunan, telah menjadi 'nature' aku utk memberi pendapat..
1.Ikea
aku merasakan di Ikea tidak mengabaikan org Islam,telekung nya yg bersih (setiap kali solat berbau wangi telekungnya). Musolla di tpt yg strategik, anda bole bersolat dan smbung utk membeli belah. anda tidak perlu risau utk membawa telekung dan yakin pada kebersihan nya.

2.e@curve & the curve
lebih kurang mcm ikea..cuma berbeza dr segi ruang..ruang mereka lebih besar tp syg nya lantai kayu dan sejuk..telekung seperti di cuci 1 mggu sekali..(ini hanyala pendapat aku)

3.one utama
Terdapat 2 tpt solat, 1 di old wing dan 1 di new wing..di new wing kurang nya sejadah, dan lantai nya mozek..pun sejuk..org lain terpaksa menunggu utk menggunakan sejadah padahal telekung sudah byk kuantiti nya..di old wing tiada komen.tp di one utama lebih baik membawa telekung sendiri.

4.sunway pyramid.
aku tidak puas hati dgn design nya..kiblat nya ke arah pintu masuk..tempat solat yg tersangat kecil..telekung yg sgt kotor.kuning2 telekung nya masa aku pergi minggu lepas..benda ini boleh diperbaiki..tp design nya sgt la membuatkan org lain tidak selesa..tpt ini mmg harus anda sendiri bawa telekung..

Haish..skop kerja ku membuat kan aku begitu membandingkan kemudahan yg ada..tp siapa la kita utk menilai sesuatu..inilah hanya utk kita menjadikan sesuatu tpt itu menjadi lebih baik..di sini aku ingin menyatakan, bukan lah sekadar kita meletakkan atau mewujudkan ruang solat atau kemudahan utk OKU di dlm pelan kita agar pelan kita diluluskan, tetapi kita patut lebih peka utk menjadikan ruang solat dan kemudahan utk OKU sesuai dan selesa digunakan oleh org ramai. Bukan kah itu fungsi nya kemudahan?..

Comments

  1. Wood Flooring Solid Hardwood
    Best Grade A quality wood Flooring
    Teak wood, merbau, Sonokeling, Decking, Flooring
    Indonesia Wood Exporters :)
    facebook Ubinkayu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …