Skip to main content

Power of social network

Assalamualakum...

Power: kuasa ataupun pengaruh social network spt FB adalah sesuatu yg sgt luar biasa.. Blog pun x ckp berkuasa spt FB. Sekiranya pelajar IT buat kajian, mungkin mereka bole mengluarkn statistik pengguna setiap social network yg ada.. Tat is not my main point today... Huhuhu.. What i am trying to say that.. Whatever info yg kita baca n ppl sharing in the network, kita xtahu pun kesahihan maklumat tersebut.. Padahal kdg2 yg dlm network d kalangan yg sependidikan dgn kita.. We learn tat we need to quote words n facts utk menyokong fakta kita.. Tapi.. Memandangkn kdg2 kata2 or status yg d share menggunakan ayat lbh bjk pndai dr kita.. N kita plak tdk rajin mbaca dr sumber lain.. Trs percaya dgn mklumat tersebut.. Kita lbh percaya sumber dr sedemikian berbanding sumber dr majalah or surat khabar..

Bukan itu shj.. Lagi2 lah nk mengundi sekarang ni.. Mcm2 bnd d share kt fb.. Bole d katakan.. Mana2 parti tdk pyh mengeluarkn kos utk berkempen., ops.. Itu bukan main point.. Main point nya d sini.. Masing2 ada pilihan masing2.. Bak kata org ramai.. Itu hak kmu nk memilih.. Hak kmu yg nk mengundi.. Jari anda menentukan segalanya..lantang kita berbicara utk menyokong parti yg dsokong.. ( ambillah situasi d FB --seseorg yg gemar update status berkenaan partinya) tiba2 dtg seorg yg lbh menghenta, anda sehingga anda tdk terkata apa.. Tdk lama lepas itu.. Ada plak insan ini mengeluarkn hujah2 yg bijak n bernas.. Anda rasa hujah2 menyokong hujah2anda.. Pntas anda share kn hujah2 tersebut..

Inilah senario yg ada sekarang.,lagilah melibatkn politik.. Mbuatkan setiap org berhujah dan bergaduh.. Ingatlah jari anda pilihan anda.. Klu takut sgt.. Simpanlh jari anda itu..dh mcm berkempen plak..

Sy kurang gemar org share2 hujah2.. Yg menyokong pndirian seseorg itu.. Sekiranya anda tdk gemar org menghntam anda.. Still ur finger will do d job.. Not ur mouth!! Bkn politik shj.. Kdg.. Hati dan perasaan pun ada quote2 yg tidak bole blah.. Kdg2 menyindir psgn anda ( ini dsbbkn itulah perasaan anda sekarang).. Kita begitu seronok share gmbr2 yg tertulis quote2 yg betol2 menjelaskn situasi anda ketika itu.. Tanya dr sndr.. Knpe kita tdk trs shj bgtw? Seksa jiwa dan raga shj..

Ok2.. Itu wall anda.. Hak anda.. N this is my blog.. N hak saya! It is just too obvious that ppl easily trust on such thing rather than doing research.. Tat is why, i didnt say something tat i dunno.. It is based on my observation n annoyance!

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …