Skip to main content

test run: debt free - cara saya berjimat.

Assalamualaikum,

Mac sudah. Refer balik I punya resolution, one of it is debt free. Hurm. I dah test run yang bajeting guna 50-30-20. disebabkan beberapa perbelanjaan yang tak dapat dielakkan, sistem ini tidak sesuai untuk saya.

What I do?
Bila you baca mana-mana financial advise, most of them akan advise cut this and cut that. So apa lagi, cut cut cut lah.

1. I tak drive pergi kerja dah. My husband hantar I pergi kerja, balik I tumpang kawan I pergi kl sentral and take LRT pergi tempat kerja husband I. Apa yang saya boleh jimat?

Sebelum:
Dari rumah ke tempat kerja (sebulan): minyak kereta (RM200 - caj ke kredit kad). Tol (RM150+-).
Of course bila bil kredit kad datang I kena bayar jugak minyak kereta tersebut (kata nak mencapai bebas hutang)

Selepas:
Dari rumah ke tempat kerja (sebulan): minyak kereta (RM50) sebab drive pada hari sabtu jer. Tol  (RM20).
LRT (RM50).Ketara tak perbezaan kat situ?

2. Kurang kan perbelanjaan masa lunch. FYI most of us tak dapat nak pergi keluar lunch di mana kami aware ada kedai ni kalau lunch boleh dapat RM5 sekali dengan air. Sebab apa? masalah parking bila kami balik nanti - parking susah nak cari and boleh makan masa selama setengah jam nak cari parking sahaja (so unproductive) end up kami makan area office sahaja.
kami buat masak-masak bukan potluck! kami tak bawak bekal pergi kerja sebab kalau hari-hari bawak macam boleh demotivate jer.

Baca betol-betol: kami yang nak jimat untuk lunch ada 7 orang (6orang melayu & seorang cina). Yang masak nya melayu sahaja. Apa cina ni buat? kami suruh dia beli beras jer, nanti ada la volunteer yang akan masak nasi. Kami masak pada hari selasa, rabu & khamis sahaja. Isnin & Jumaat terpulang pada masing-masing nak bawak bekal or makan kat kedai. kami ambil giliran untuk masak (buat cabutan). So dalam sebulan seorang masak 2 kali. tak ada lah penat sangat kan.

Sebelum:
Sekali makan satu hari - kalau betul-betul strict bajet RM10. ada ler kedai yang jual set lunch termasuk dengan air. Dapatlah RM10, ini tak termasuk dengan pelbagai (you know what I mean)

Selepas:
kos kami masak tak termasuk minyak masak semua, dalam RM2 jer, kami dapat lauk apa? boleh dapat ayam n sayur you. betul! beras lebih kurang RM3 untuk 5kg beras. So you do the math.

Cara ini jugak telah merapatkan kami lagi. =)

Setakat ini, boleh la duit yang dapat dijimatkan itu dibelanja kan ke tempat lain dan dapat kurangkan perbelanjaan dikenakan ke kredit kad.

You can do the math yourself kay. This month pun I ada buat new teknik jugak. Not sure work tak.

thanks for reading.

follow me on instagram & twitter @lisamorni

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …