Skip to main content

financial & lifestyle - apa kaitan?

I ada baca satu buku berkenaan dengan pengurusan kewangan. Ada benda yang saya nak kaitkan dengan masalah manusia dengan kewangan kita.

'Tiap tiap tahun gaji kita akan naik, (tak kisah lah naik berapa peratus kan?), tapi duit macam tak pernah cukup'

'Setiap kali kita tuka kerja, gaji kita akan naik lebih daripada kompeni sendiri offer, tapi gaji masih tak cukup'

huhuhu..biasa dengakan? dont judge kay! memang akan ada orang akan cakap dalam hati --gaji tak berkat, memang lah tak pernah cukup--- ini mungkin benar.. tapi kita tak layak untuk menilai, tanya lah diri sendiri ye..

Kita buang faktor gaji yang x berkat tu ya =)
Apa yang saya baca atau pengalaman sendiri.. bila gaji kita semakin bertambah, kita pun makin hebat berbelanja tanpa memikirkan atau merancang duit gaji yang kita dapat. kita pun suka menabur duit kita kat mana-mana.

Contoh nya--- kalau dulu gaji 2k, makan kat kedai murah, beli baju bawah RM50 dan segalanya yang affordable. Bila gaji kita semakin naik..mula lah kita membeli barang atau makan d tempat lagi mahal..so, nampak tak kat situ? kenaikan gaji seiring dengan perbelanjaan. biasenya, simpanan kita yang tak pernah bertambah..kalau dari dulu RM100, sampai sudah pun RM100 la.......satu lagi, bila gaji bertambah..kita dah layak untuk apply macam-macam loan--loan kereta, kredit kad.. so, mana pernah nak cukupnya..

Ini lah hakikat yang berlaku kat diri saya dan sesiapa sahaja. semua indah belaka bila dapat pinjaman. bila nak bayar, mula lah kita kesempitan sana sini.

Apa yang saya perasan sekarang ni, ramai orang memang sanggup berbelanja sakan atau boros. kita dapat lihat, macam-macam butik independent telah buka. jujur saya cakap, harga u all tak murah ya. tapi ada jugak yang membeli. maksudnya, kalau u all nak buka butik, baju u all cantik, letak harga mahal, bisnes anda bole jalan dengan marketing yang betol. Satu lagi, benda mcm ni mmg boleh go sebab faktor media sosial yang semakin senang masyarakat untuk merujuk fesyen fesyen tertentu.. ingat lah wahai manusia, harga mereka tak murah. <----ini all="" baju="" contoh="" dalam="" dapat="" dengan="" dibendung="" div="" duit="" hanya="" ini="" kat="" kedai="" kita="" la="" lah="" membeli="" mmg="" murah..kalo="" pe="" perbelanjaan="" salah="" satu="" simpan="" tak="" tu="" u="" ye..="" yg="">

baju-baju/kedai makan terpaksa jual mahal mungkin sebab satu disebabkan konsep atau brand mereka, ataupun sewa kedai mahal (ini melalui pemerhatian ya, bukan kajian). memang harga hartanah semakin meningkat, kos kos perlu d tanggung. itu sebabnya ada certain peniaga jual online. tapi, macam mana klo peniaga on9 jual harga hilang akal?. huhuhu..kami pembeli menangis la di sini....

Peniaga yang baru mula tu, u all kena faham u all punya pembeli, kalau u all terus berniaga lepas belajar.. anda tak tahu market gaji d pasaran.. kalau mmg target market u all org kaya, itu memang masalah lain la kan. contoh, kalau u all upah pekerja, berapa u all sanggup byr dia?. u all fikir pekerja kat luar brp gaji?

memang pun saya tulis kali ni, saya sangat terkilan dengan harga yang sangat mahal. yang lain tu saya malas la nak komen kan. just to remind that, all this thing is about lifestyle..a lifestyle can cause ppl broke. huhuhu..

alangkah seronok nya benda ini dapat dibendung dari awal lagi kan?
then u all pun tertanya tanya apa kaitan dengan gaji. lifestyle seseorang akan menggambarkan gaji seseorang. Contoh u kerja gaji RM3.5k, mindset orang - lepak coffee shop, gerai tak main la. pakai baju bukan padini dah.mungkin up dari tu, tak kan u nak dress up macam tak cukup duit? macam sekarang ni, what happened to me is.. saya kerja KL, sedara expect my lifestyle and gaji mesti besar (duhhhhhhhh, disebabkan duk kejar benda gini la, manusia bole kurang duit dengan cepat).

Okay lah..malas nak tulis dah.. next time ya!

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …