Skip to main content

My journey in babywearing

Salam,

Baby wearing dalam bahasa English nya, mengendong dalam bahasa melayu nya. Shortform nya BW (bukan bawa ya)

Mengapa saya BW?
1. Baby AS tak nak dilepaskan masa dia umur 5 bulan kebawah. Kebetulan kawan sama sekolah menengah memperkenalkan dan menggalak BW.
2. Susah nak bawak stroller ke tempat macam pasar pagi, pasar malam, shopping mall yang sempit.
3. Baby AS (saya rasa baby u all pun ada perangai ni) kejap jer nak duduk dalam stroller.

Jadi....
I pun contact kawan I yang memperkenalkan BW ni, dia suruh I masuk one group nie kat FB, and I baca dan fahami BW ni. now I am a very proud owner of SSC walaupun bukan I yang pakai.

u all kena faham ya, benda yang kita belajar perlu ada guru untuk tunjuk ajarnya. jangan bodoh sombong. So, I ada pegi kelas pasal BW ni. Satu isu dia bagitahu ialah...kita di ajar/ di tanam dalam otak industri lepaskan anak ---> dengan menggunakan stroller dan sewaktu dgnnya.. masa kita buat persediaan masa pregnant pun, kita tak pandang jenis2 carrier tuk BW. kita lebih suka stroller. tak pe lah..kita simpan stroller, bila anak dah besar sikit and dia mungkin malas nak berjalan nanti, bole la pakai kan (positif mood).

My journey in BW..
Bila saya dah nekad untuk beli SSC, baby AS tak nak duduk dalam tu, masa ini saya tak beli lagi. Anda harus faham ya, kedai yang jual BW ni, mereka tak boleh paksa u all beli kalau baby u all nangis and tak nak duk dalam tu. So masa tu tak jadi beli. mungkin AS tak da mood sebab mummy nya kejutkan dia untuk cuba SSC.

Then saya pegi kelas kak Shida, di mana kak shida bawak pelbagai jenis carrier untuk dicuba. masa ni baby AS masih tak nak duduk dalam mana mana carrier.

Ada sekali tu, bila jalan jalan kat shopping mall, baby AS dah mula selesa di peluk and dah kurang pandang depan, I tunggu mood AS baik.. terus p kedai cuba..wala....dia tak menangis bila cuba SSC Snugbaby. masa tu kami ada try jumpsac jugak..tapi mungkin tak selesa kot..

Now, kami masih BW bila outing.. AS pun mmg akan tido dalam tu, and tido lagi lama.. sya akan BW di rumah secara back carry sebab senang buat kerja rumah..

Satu perkara mak mak and ayah ayah perlu faham..baby perlu tidor yang cukup..BW mmg membantu baby tido, bila dia tdo ckp, dia kurang meragam dan senang nak jaga. tepuk dada tanya selera. ini hanyalah pengalaman saya. bila baby AS demam haritu, saya pun back carry dia, last2 dia dapat rest daripada meragam.

itu sahaja untuk kali ini..

Follow me @lisamorni

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …