Skip to main content

reminder untuk anda yang berhutang

Assalamualaikum,

Apabila kita tinggal di ibu kota, memang banyak boleh mempengaruhi gaya hidup kita. Sebelum ni, saya pernah menulis tentang perbelanjaan, gaji kita naik, tapi tak pernah cukup.

Itulah realiti kehidupan bila kita berbelanja seiring dengan kenaikan gaji. Saya bercakap melalui pengalaman. Kerana saya sedang mengalami ia sekarang. Tapi agak lambat kesedaran saya di sini bila perbelanjaan dan gaji sudah cukup cukup makan. nasib baik belum kais pagi makan pagi lagi.........

Kali ini saya menulis, ingin mengingatkan dan kesedaran awal kepada anda agar bangunlah sebelum terjadi macam saya... hari-hari mengenangkan hutang hutang yg hendak di bayar. Apa sebab berhutang? nafsu

Biar saya memberitahu anda semua bagaimana ini terjadi...
1. kredit kad --- saya ingin membeli sesuatu tapi duit gaji tidak ckp, dalam hati 'alangkah seronok nya ada kedit kad, akan ku byr jugak nanti' hah..hamik ko..hutang sampai sudah.. memang seronok kalau swipe2 ni, tali nak bayar memang im sorry no money.

2. personal loan -- kononnya masa itu dah habis bayar study loan, bayar personal loan pun lebih kurang dengan study loan, mata duitan datang.. terus sign jer auto approval loan ni.

Jadi sekarang ini, saya telah menanggung loan loan yg tidak perlu sebenarnya....sudah terlajak perahu, macam mana nak undur, memang tidak boleh di undur, tapi perahu yang terlajak jangan lah di lajak lagi.

ketika dalam proses menyelesaikan hutang ini, bank bank rajin sungguh call menawarkan pinjaman auto approval. anda perlu faham, pekerja pekerja bank ada kpi mereka.mereka pun nak bonus and komisen. siapa tak nak kan?

anda perlu berhati-hati sekiranya anda seperti saya sedang mengurangkan hutang anda.
bank akan cakap: awak pinjam duit ini utk byr hutang anda, pinjaman ini selama 5 tahun..(of course lagi pjg masa pnjman lagi kurang bayar bulan).. saya sentiasa hmpir tergoda..tapi apa yang selaly saya pegang?
-- kalau saya berjaya bayar hutang ini dalam tempoh setahun tanpa pinjaman lain. saya terus tiada ikatan lagi dengan kad ini. betul bukan? --- bank akan cakap, interest personal loan lagi rendah dari interest kredit kad. tapi saya tidak rela diikat lagi selama 5 tahun (walaupun ada pilihan kurang daripada 5 tahun).

ini cara saya, mungkin cara awak lebih bagus. terpulang. tapi ingatlah..jangan tambah beban anda lagi!

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …