Skip to main content

Realiti dan Alam Maya di dalam jual beli

Pernah tak?

Bila beli barang, tengah eksaited nie. Barang kat depan mata sangat menarik, tak tahu nak pilih macam mana, lagi lagi lah first time tgk benda tu, dengan harapan ada orang yg akan explain kat kita, tapi....dia buat tak layan jer....

Situasi ni, dah beberapa kali I terjumpa, and sangat la kecewa mendapat servis tempat macam tu, tapi apakan daya, sebab nak kan benda tu, beli je la kan..drpd nak beli banyak asal beli jer bagi puaskan hati and hilang kan nafsu.


tak perasan lagi bila benda ni terjadi?
ini terjadi bila, penjual nya adalah online seller. Ko tengok dia nye marketing kt IG, FB and other social media platform, bukan main lagi. Macam cool jer bila dia jual barang dia. Bila live depan mata, hampeh giler.

I bagi clear picture ya. tak kisah la mana-mana famous online seller yang dah ada butik sendiri (kedai yg real). Pergi la kedai nya, nun tercorok kat tingkat atas, kena tekan loceng plak tu, masuk plak, stok nye plak tak seperti di social media, yang melayan nya plak tak berapa pandai nak layan. tapi sebab u oll follower dia, u pun beli lah ye. bukan layanan buruk taw, dorang ni, tak pandai nak berinteraksi bila manusia di depan mata (staff, tak kisah lah siapa2). Banyak kedai dah macam tu. 

 Orang 
  • beli pun sbb harga yg lebih murah daripada online, 
  • beli pun sebab nak tgk material, 
  • beli pun sbb nak tgk muat tak muat kat tuan badan, 
  • beli pun sebab nak jimat postage.
bukan tu jer,
I pernah pegi kedai konsep hipster. tukang buat air nye or barista, bukan main ko cool gile, sekali ko tanye macam mana nak order.. muka blur, Hello! I first time customer, ko kena explain macam mana nak order. really?? ko tak cool langsung bila market ur self.

Ko
  • hanya sell your concept
  • hanya sell your environment
  • hanya sell your wifi
  • hanya sell your coffee
Bila I pegi kedai macam ni, dapat layan macam ni, sorry, I pegi sekali jer. sebab I rasa left out, I am not belong there. I tak pegi kedai lepak yang kena pakai trendy, ikut u punya konsep tuk lepak kat situ. No wonder mamak always jadi 1st choice kan? Ko pakai la ape2, people wont judge.

This people, harusla pegi training untuk attract customer. I ada kawan yang pernah kerja jadi barista kat one of famous coffee chain kat Malaysia ni, dia ajar I,macam mana doranng di ajar untuk menjual tanpa kita sedari. Cuba u oll compare these famous coffee chain dgn new coffee shop yang baru establish? 

  • Environment, ada!
  • Concept, ada!
  • Wifi, ada!
  • Coffee, ada!
  • Servis, ada!
  • comfortable, yes!
kesimpulan hasil bebelan?
kebanyakan yang hebat hebat sell their product on social media platform, sangat lah tidak hebat when in reality sell their product. Jarang sekali can score both, bukan tak ada taw, ada.. tapi jarang.

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…