Skip to main content

Reality Show!

Habis Masterchef US, sambung plak dengan Masterchef Australia.
Bila tengok reality show mereka ni, dapat tengok perbezaan nya dengan local reality show.
Hakikat sebenar, saya tidak tahu. tapi macam tidak ada nilai (value) dalam local reality show. Semua seolah olah mengejar rating dan populariti.

Kenapa saya mengomen sedemikian, umpama keyboard warrior terulung plak.
Bukan nya apa.. bila awak menonton masterchef, the voice.. kita akan nampak mereka akan selitkan nilai nilai seperti --> kenapa mereka menyertai program tersebut. kesungguhan mereka untuk menjadi peserta.
paling suka tengok masterchef, majoriti peserta aim untuk bukak restoran, menjadi batu lonjatan utk mereka. macam satu episod aritu, peserta yg tersingkir ditawarkan peluang pekerjaan atau bantuan kewangan.

kesungguhan mereka untuk mengubah nasib bukan hanya berdasarkan tiket glamer sahaja, duit yang mereka perolehi untuk mencapai target mereka. mereka tidak mengharapkan menjadi celebrity chef untuk kaya. tapi nak mengembangkan bisnes mereka. kamu nampakkan dengan menonton itu sahaja saya boleh membuat kesimpulan sedemikian.

Local reality show, agak banyak di Malaysia, tak payah saya sebut satu-satu tapi bak kata nabil --lu pikir la sendiri. paling terbaru.. gosip berterbangan cakap, keluarga nya sanggup berhabisan duit untuk memastikan anaknya tak tersingkir (kesahihan tidak pasti). apa yang kamu dapat simpulkan?.. umpama mengejar populariti kan? pandang ke depan kah mereka bila mereka menyertai reality show sedemikian? terjamin kah masa depan mereka?. banyak kita tengok tersungkur bila tidah tahu arah tujuan. terus tak timbul-timbul.

Kita ada mata melihat, kita ada otak berfikir dan analisis. memang nampak mudah jadi artis. kita ikut mereka di IG. mereka memakai pakaian mewah, beg mewah, semua nya mewah. itu hasil kerja keras mereka. ada artis yang bijak, mereka buat bisnes. kamu fikir senang menyanyi? senang berlakon?. tahu plak saya kan? hasil permerhatian, artis kaya mana pun, dia masih akan berkerja keras, siang dan malam untuk memenuhi job mereka. oleh itu, layaklah mereka bercuti ke mana mereka nak.

Kembali ke reality show. bukan semua peserta tiada visi dan misi. ada lah beberapa berjaya dan kembali glamer. saya respect dengan cara mereka. kerana, dia ingin menyanyi, dia minat menyanyi, jadi dia belajar menyanyi, buat lagu. oleh itu jadi lah mereka sekarang.

itu sahaja bebelan kali ini. =)

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…