Skip to main content

Roda yang berputar

Hidup di dunia umpama roda.
Kita harus sedar, setiap yang hidup akan mati.
Setiap yang dicipta oleh-Nya akan kembali kepadanya juga.
Itulah roda kehidupan kita.

Bukan itu sahaja,
setiap yang berada di atas, akan jatuh juga.
tidak perlu kita merasa riak, takbur bila kita di atas.
kerana, setiap perasaan itu akan kembali ke rasa malu dan hina.

Begitulah kehidupan yang di atur,
begitulah ujian yang diberi.
setiap manusia tidak sempurna.
Kita bukan bersifat maksum seperti Rasul SAW

bila kita sedih, kita akan gembira juga
bila kita marah, akan tenang juga
bila kita tamak, kita akan bermurah juga.
bila kita bersifat negatif, ada nya positif juga
masalahnya, lebih kemana sifat kita itu.

Begitu juga dalam kekeluargaan,
kita bermula dengan kehidupan daripada bayi,
ibu bapa membelanjakan sejumlah wang yg banyak terhadap kita.
bila kita dewasa, kita plak memberi wang kepada mereka.
kita membelanjakan wang ke atas mereka
perlukah kita berkira?
perlukah kita berkira dengan keringat mereka?
hutang kita dengan mereka, kita bayar tanpa sedari.
itulah karma kata sesetengah orang.
kita tetap kembali ke perut, tapi bukan perut ibu kita.
kita kembali ke perut bumi.

beringat lah kita, seperti saya beringat sekarang.
kerana saya lebih beringat sekirannya menulis
apa yang kita buat sekarang,
akan dibalas, tapi tidak tahu bila kerana itu rahsia Nya
tapi, indahnya kita di balas atau diuji sekarang
bukan dbalas di akhirat kelak kerana itu adalah kekal
bumi hanya sementara.
banyaklah berdoa agar balasan nya terpalit ke atas kita
bukan ke atas anak kita kerana lagi berat rasanya

mungkin begitu Allah SWT ciptakan bumi ini sfera.
matahari, bulan dan planet planet lain.
berputar di paksi nya kata saintis
bolehlah kita menikmati siang dan malam
bolehlah kita menikmati musim musim tertentu
bolehlah kita melancong untuk menikmati semua itu

Ciptaan Nya tidak ada cacat cela nya.
mesti ada yin dan yang nya.
mesti ada pasangan
Itulah roda kehidupan.



Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …