Skip to main content

Latihan satu minggu yang bermakna

Hilang saya seminggu tiada penulisan di hasilkan. Kerana saya telah pergi training di Shah Alam. Penat kerana sudah hampir sebulan lebih saya bekerja ikut masa sendiri. Balik pulak perlu melayan si kecil AS.

Saya masih di luar kawasan kampung halaman, tetapi dekat dengan suami. Oh begitu susah nya jauh dengan suami. Respek kepada wanita bergelar isteri yang jauh dengan suami. Itulah akibatnya kebiasaan.

Kali ini, tiada kaitan dengan kebiasaan, bahan penulisan tidak dibawa untuk rujukan. Jadi, saya ingin menulis berkaitan dengan latihan minggu lepas yang telah saya hadiri. Training kali ini selama seminggu, kakak ku menghantar ku pergi ke training ini untuk mendalami program tadika yang telah lama dia buat, dia ingin saya mengaplikasi kan di taska yang betul betul beroperasi bulan 1 tahun depan. Wahai pembaca, hatiku masih tidak tahu memilih, menolong kakakku atau dekat dengan suami. Aku biarkan Allah SWT memberi petunjuk tanpa membuat istikarah tetapi aku sentiasa mengadu kepada Yang Maha Mengetahui. Oleh itu, aku berjalan tanpa arah tuju dan biarkan Yang Maha Esa menunjuk satu persatu seperti kehidupan aku sebelum ini. Hanya aku tahu bagaimana rasanya jawapan Dia yang beri!

Done with that, saya ingin meneruskan. Wahai pembaca, sebelum ini, saya memang bekerja sebagai seorang eksekutif dengan syarikat developer yang agak terkenal di KL. Sebut sahaja syarikat tersebut, rata rata syarikat lain akan cuba untuk mencuri pekerja pekerja mereka. Itu bukan poin nya. Poin nya syarikat begitu ada menganjurkan training untuk melatih agar pekerja bekerja seiring dengan visi dan misi syarikat. Motivati agar pekerja lebih bersemangat. Tetapi training kali sungguh berbeza dengan training yang pernah ku hadiri semasa berada di syarikat tersebut, walhal training sebelum ini memang akan fokus dengan tajuk yang disediakan. Training kali ini, mampu memberi input yang cukup tajuk berbeza beza dalan 5 hari. Yang memberi talk pula hanyalah operator2 tadika yang berpengalaman dan seorang pensyarah kanak-kanak berkelulusab PHD.

Apa bezanya anda tanya?
Sebenarnya skop kerja yang dulu dan sekarang hampir sama. Dulu nya melayan kerenah orang dewasa dan nanti akan layan kerenah si anak kecil. Persaman mereka ialah mereka boleh menaikkan kemarahan kita. Begitu banyak training ku pergi dahulu, ia mengajar bagaimana berkomunikasi dengan pelanggan. Wahai pembaca, anak-anak juga pelanggan, amanah ibu bapa. Mana lagi berat? Tetapi kurang nya isi training itu, ia tidak mengajar bagaiman untuk menenangkan diri, atau aku sudah lupa. Hurm. sejujurnya mereka lebih bermain dengan ayat. Training kali ini pulak ada teknik nya dan memberitahu bagaimana mengawal kemarahan. Oh mungkin sebelum ini mereka ingin kami pergi training anger management.

Begitu saya merasakan input tersebut sangat berguna, bukan hanya untuk guru-guru tetapi sgt sesuai untu semua. tetapi langsung tidak di ajar. Trainer sebelum ini lupa untuk fokus kepada dalaman tetapi luaran. Mungin trainer tidak pergi menambah ilmu nya agar peserta lebih mantap! Sudah begitu lama tidak pergi ke training yang begitu islamik. Iya, kalau hati kita sudah terbuka untuk menerima cara Islam, senang lah menerima peraturan peraturan yang berlandaskan Islam.

Latihan yang sentiasa diselitkan info-info, nasihat-nasihat memang membuka mata, menyedarkan kembali apa yang telah ditinggalkan di pintu sekolah ketika di MRSM. Begitulah pesanan senior dulu, apa yang di amalkan di asrama, akan tinggal di pintu guard sekolah. Oh adakah Allah SWT mahu mengingatkan aku kembali?

Oh lari lagi dari poin asal. Kesimpulan nya, pengisian yang di sampaikan berdasarkan pengalaman mereka. Mereka/trainer menyampaikan apa yang berkesan agar peserta mampu mengangkat nama LC dan mencapai target agar seiring dengan visi dan misi LC. Trainer juga memberi tips tips yang sgt bagus dan sering menyelitkan apa yang mereka cuba, pergi dan alami.  Tidak seperti training sebelum ini, trainer memberi tips berkaitan dengan topik dan tiada ilmu tambahan lain.

Satu quote yang menarik semasa training ~ I hear and I forgot. I see and I remember. I do and I understand.

Thank you for reading!

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…