Skip to main content

Terkenang Zaman Kanak kanak ~ takut

Sekarang ini, saya tidak berada di kampung halaman, kini berada dengan suami di rumah sendiri.
Di pagi nya, sua,i bekerja, ditemani 2 anak buah di kala kakak ku perlu menghadirkan diri ke training sebagai trainer.

Kali ini, ku ceritakan bagaimana 2 anak buah ku S si abang dan S si adik perempuan.
Mengapa dengan mereka, rumah ku di sini tidaklah besar seperti di kampung halaman. Duduk di bandar kan, rumah teres, kecil dan cukup untuk pasangan yang baru berkahwin ( itu 2 tahun lepas da).huhuhu. Si abang amatlah penakut nya ketika hari sudah gelap apabila die perlu naik ke tingkat atas. Mulut ku sedap sahaja menjerit apa la yang ko takutkan di atas tu? Hati kecil ini sangat la terasa annoying nya kerana rumah ku tidak lah besar dan apa yang perlu dia takutkan. Lain pula dengan si adik, lebih berani, kadang-kadang dia duduk seorang di atas yang pasti jangan ingat kan dia. Apabila di kampung halaman, berani pula si abang naik atas seorang diri menonton TV. Di ulang, rumah di kampung halaman lebih besar berbanding rumahku di bandar.

Wahai pembaca sekalian, bukan kah anda berasa begitu sekiranya anda di pihak saya?
Tapi, ini telah mengingat kan aku sesuatu, terkenang zaman kanak-kanak yang
begitu takut untuk mandi sendiri
begitu takut untuk tidur sendiri (masih takut juga tetapi buka lampu kecil gitu)
begitu takut untuk naik ke tingkat atas bersendirian
begitu takut ditinggalkan sendirian

Oh begitu lah aku teringatkan diri ini satu ketika dahulu. Begitu dewasa mematangkan diri ini sehingga boleh berdikari. Takut itu tetap ada. Tetapi tidaklah seperti dahulu.

Anak kecil ku begitu juga, AS, begitu mengingatkan ku pada diriku. Bangun pagi tidak nampak mak nya, menangis lah dia. Oh Oh Oh anak.. Begitulah manusia tidak harus meletakkan hukum kepada anak-anak kerana kita juga melalu fasa itu. Cuma kita terlupa!

Ringkas sahaja kali ini. Selamat Malam

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…