Skip to main content

JB - Singapore trips 2014

Assalamualaikum dan selamat malam,

Santai mode on. Trip ini is actually what my sis said unplanned. Maksudnya, dia tak plan dari berbulan bulan. Just apabila nak 2 3 minggu nak pergi KL for training, dia baru lah konfem kan destinasi. Yup, If you been reading my post, me, my sis and her family coming to KL for training. Then sebab it is end of the year, dia cadang nak bawak her son n daughter go vacay also lor.

Earlier planning nak gi Gambang, sebab, me n hub bole drop her family there if kami nak balik kampong (hub place) but luckily we didnt go also sebab we want to around Christmas, time tu pantai timur dilanda banjir. I told my sis that how bout we go to Legoland? and after that JPO. Maybe after that Singapore as you planned earlier? Pada saya, JB tidak banyak tarikan tersendiri sekiranya tiada Legoland and so on. So that is why Singapore must come along in this trip. Apa je la kami nak buat d JB but who knows jalan jalan with my sis family macam tak habis pusing JB tu. 

Cukup for the introduction. Kami tinggal di Zoom In Hotel, Danga Bay. Belakang Tune Hotel. Nice boutique and budget hotel. Senang nya nak cari sebab kalau you tak jumpa dalam GPS pun, you cari jer Tune Hotel. 

Me, AS and Hub room.
Nampak tak toilet tu, lucu nao. kalau sorang mandi, yang berak tu x berpintu lah sebab pintu tu slide

Kami bergerak daripada Shah Alam exit tol batu tiga pada hari selasa lepas Asar. Check in around 9pm. Mandi mandi pergi dinner kat Stulang. Silap pergi kedai, so nothing nice at that restaurant. Balik daripada Stulang bukak waze nak balik hotel, waze ajar pakai jalan lain. Lead to Danga Bay it self. Nampak lah funfair kat tepi tu, anak anak kecik nak pergi tengok. Dah sampai JB pergi je lah kan. Very happening, macam I city kau. tetapi tak banyak sangat orang mungkin sebab weekdays or maybe tourist tak minat nak datang. Danga bay was so famous before, now they build fun fair kat situ, boleh main basikal ala family (no picture taken because we taught we will coming back again). A family park u can say, but I think they need to get more crowd there.

Ni anak buah I main, dengan AS sekali nak jugak
Menyibuk juga si AS dan S


















Hari Rabu. Dah nama duk bajet hotel, memang cari lah kau breakfast sendiri. Area hotel banyak kedai makan. So cari kat situ jer lah. Kalau nak pi JB better ada orang kenal bawak jalan na, kalau tak jadi macam kami, entah apa2 kedai makan di pegi. Plan of the day nak pergi area Nusajaya sana. Abg ipar dulunya janji nak bawak anaknya pegi Hello Kitty Land instead of Legoland sebab dia tak suka pg tempat macam Legoland time cuti sekolah nanti banyak benda tak leh main, rugi jer bayar. Apabila sampainya amik gambar jer la kat lua tu sebab KAMI RASA TIDAK BERBALOI. hahaha..mak pak nye tak main, ko caj harga tiket adults sama harga dengan children. Ko pegi Kidzania, harga tiket mak pak lagi murah kot. Buat plak kat bangunan kan. huhuh.. Tiket masuk sekiranya ada mykad/mykid RM55 (harga pada 2014, sebarang perubahan saya tidak bertanggungjawab). Udahnya tak da pakej keluarga plak. Hurm. Memang tak la kan abg ipar aku nak masuk. Dia okay jer nak bayar mahal tu, tetapi tak rela nak bersesak sesak selepas melihat ada rombongan adik adik tadika. terus tak jadi.

AS buat pe tu

Cak cak

Ni dalam kedai Hello Kitty

AS main. pak nye photobomb kononnya


Kat luar hello kitty land ada kedai lain jugak so tak da la bosan, kedai DC

Dalam kedai DC ada sale masa ni
Nak tunjuk time nie tengah christmas





AS dengan kazen nya di JB
Gambar di atas kejadian di Nusajaya. sebab dengan akaknya, dah makan separuh hari..hahha..tak de lah. dah gerak dari hotel pukul 10 lebih macam tu lepas breakfast. Setengah jam juga nak ke Nusajaya. Kalau dalam waze nak ke Hello Kitty Land boleh la guna key word Puteri Harbour. Jalan punya jalan kat area situ dengan keluarga akak lama sangat kat kedai DC, keluar dari sana dalam 1 lebih jugak.

Plan seterusnya dorang nak amik gambar kt luar Legoland. Bukak waze nak pergi sana, betapa malangnya waze bagi jalan yang langsung tak boleh sampai situ. Lagi lah teruk bila kat area Nusajaya tu, tiada langsung papan tanda menunjukkan Legoland ataupun Medini Mall (untuk pengetahuan anda, this is another entrance nak masuk Legoland and u can take picture kat entrance dengan jelas and orang akan fikir dan percaya anda sudah sampai and main di dalam Legoland) sesat lah jugak kat situ, pusing pusing jumpa balik puteri harbour. very bad experience.

Waze tidak membantu. terpaksa kembali ke zaman batu. kebetulan masa nak pergi Nusajaya tu, saya ternampak signboard Legoland, tetapi bukan ke arah Kota Iskandar (maaf kalau silap term) bila melalui bridge yang di bawah nya ada highway lain. Jadi saya cakap kt hub, kita pusing balik ke highway, cari balik signboard ke Legoland. nah kau, betol kata ku, boleh campak hp/ipad/tab anda! masuk balik highway, tak sampai 5 minit anda boleh nampak Legoland. memang agak tak faham jalan nak parking kereta last last tak jadi amik. terus ke JPO. ini dalam waze akan keluar Kulaijaya. Gambar tak da sebab sibuk jaga shopping and masa tu hujan dan si kecik banyak nao meragam nya nak tido.

Lunch di JPO, JPO ada foodcourt memang harga da boom kau. Ramai juga manusia nya, memang bole bergaduh nak cari meja. Kami bermula bershopping di JPO pukul 3 macam tu selepas siap makan dan solat.
Keluar daripada JPO lepas magrib. Keluar makan balik dah pukul 9. kakak ipar duk JB baru berkesempatan nak jumpa dinner sekali kat ZZ..heheh..tak ambil gambar jugak sebab semua dah letih dan lapar.

Hari Khamis. Hari Krismas. Kami masuk Singapore. Keluarga abg ipar orang Singapore, jadi mereka jadi guide kami. Sedey duk area ni, sebab banyak kedai makan tutup sebab cuti. Dorang srh kami masuk dalam pukul 11pagi, nanti mereka monitor trafik thru online. Sangat senang masuk ke Singapore dengan adanya guide. tak la sesat kan. Alhamdulillah. Lunch di Studio cafe, very delicious kau, cake semua memang thumbs up! Kedai ni kat area apartment taw. So memang ko tak jumpa la kalau area town.

terjumpa Sofi Jikan. Friendly kau, semua orang lelaki dia salam

Sup Tulang


Orchard Road

The niece and nephew with their cousin from Singapore
 Di Singapore, yelah dah ko ikut orang kan, ikutlah jadual orang. Abang Ipar nk pergi Mustafa. Ada sejenis roti yang tak ada di Malaysia dia nak beli, kasut sekolah anak nya, yang tak ada di Malaysia. Lepas tu pergi IMM, yang ni macam JPO. FYI u boleh survey dulu barang kat JPO then bila u masuk Singapore compare, kalau u rasa murah di Singapore, beli jer. sebab memang ada barang yang cheaper even after convert and tax, murah lagi di sana. TAK SEMUA tau! Last sekali baru lah tengok lampu di Orchard Road sebab Christmas kan.

Memang tak sangka. dah tengah malam rupanya. Balik lah kami ke tanah malaya. Nasib baik masuk ikut woodlands, tak la jauh nak sampai hotel.hehehe..

Hari Jumaat. Balik lah ke KL balik..

Refleksi. Overall next time dah tahu dah nak pergi ke mana. tetapi sangat tak puas hati sebab makanan Johor tak merasa. Even di Singapore pun. Nevermine, me n hub akan pergi lagi sekali to taste Johore food!

Ok lah.. itu sahaja yang tak seberapa.

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…