Skip to main content

Kata-kata Umpama Doa - anda rasa betul ke tidak?

Bismillahirahmanirahim.

Sebelum anda teruskan membaca penulisan saya kali ini, saya ingin anda kira dan fikir apa yang anda cakap pada diri anda sendiri daripada pagi sehingga waktu ini. 

Anda tidak ingat dan tidak tahu sebab anda tidak pasti apa yang sedang saya cuba lakukan?

Baiklah. Tidak mengapa. Anda masih tidak ada idea. Sekiranya anda sedar atau tidak sedar, kita sering kali bersifat 'tak nak', 'tak boleh' dan perkataan yang seangkatan yang berbaur negatif. Mestilah anda cakap nanti kita dipijak orang kalau kita menurut saja orang cakap. Baca dulu dan kaji ya..

Bukankah orang sering kali kata kata-kata umpama doa. Nama panggilan kita pun umpama doa untuk kita. Tapi kita tidak tahu bagaimana ia akan mendatangkan sesuatu yang sangat AWESOME, AMAZING, kepada diri kita. Saya hanya mampu menghubung kait perkaitan dengan DOA dan LAW OF ATTRACTION. Selebihnya, anda perlu melihat dengan kebesaran dan kekuasaan ALLAH SWT, kerana saya tidak mahu anda terpesong daripada ISLAM selepas membaca lebih dlm berkenaan dgn LOA.

Secara ringkas saya boleh katakan, kata-kata yang mempunyai niat (positif/negatif) boleh membawa perkara (positif/negatif) kepada kita. Begitulah sebenarnya LOA. Selagi anda kata 'tak nak' dan sewaktu dengannya, anda akan menarik apa yang anda tidak mahu itu. 

Contohnya,

Anda katakan tidak boleh siapkan kerja itu. 
Memang anda tidak akan dapat siapkan kerja itu.

Anda katakan anda akan ditinggal bas.
Memang anda akan ditinggal bas.

Anda katakan anda tidak mahu servis lambat.
Anda akan dapatkan servis lambat.

Ini hanyalah contoh sesuatu yang bersifat negatif yang sering kali kita ucap.

 Jadi, cuba anda fikir balik apa yang anda telah ucapkan hari ini dan apa terjadi?

Anda kata, 'ade jer i cakap macam tu, tapi nothing happened'. Ada penjelasan dalam LOA mengapa ia tidak berlaku. dan sekiranya berlaku, apa anda boleh lakukan.

Bukankah kita sering kali di ajar MALAYSIA BOLEH, SAYA BOLEH, SAYA MAMPU. Dilakukan dengan cara yang betul, anda memang boleh menarik apa sahaja yang anda inginkan kerana dengan izin Allah SWT, kuasa minda kita menolong kita mencapainya. 

Tukar tutur kata anda, pemikiran anda kerana pemikiran yang positif akan menghalang anda untuk mengeluarkan kata-kata negatif. Anda perlu tahu perkataan apa yang positif dan apa yang negatif. Janganlah anda hanya menukar kata-kata seperti 'saya ingin ditinggal bas' <-- anda="" ayat="" bas.="" begitu="" bukan="" dan="" daripada="" ditinggal="" ini="" jadi="" jangan="" katakanlah="" kebaikan.="" keburukan="" kita="" kuat="" lebih="" melihat="" negatif="" p="" rumah="" salahkan="" sampai="" saya="" sekiranya="" selamat="" sememamnya="" semoga="" seperti="" sudah="" suka="" tarikan="" tepat="">

Pengalaman saya berkenaan dengan makanan, dan saya kaitkan dengan mengapa kita di Tanah Haram kita tidak boleh merungut makanan tidak sedap. Begitu juga di tanak air kita sendiri, jangan lah kita merungut kalau kita makan benda yang tidak kena dengan tekak kita. 2 hari yang lepas, saya travelling ke JB, pulangnya daripada JB singgah RNR Machap. Saya katakan pada diri ini yang sedang musafir (dah la doa musafir sangat dimakbulkan, lagilah dengan kuasa minda), saya ingin makan makanan yang sedap dan saya cuba menahan diri daripada menyebut lapar, kerana lapar boleh buat anda marah. Alhamdulillah, pilihan kedai kami telah memberi kami merasakan makanan yang sedap, dan kami pun sangat happy! Begitulah.

Sampai di sini sahaja.

Terima kasih untuk masa anda

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…