Skip to main content

Kisah ku dengan kapal terbang

Bismillahirahmanirahim..

Phew, mengenangkan beberapa minggu lepas, terasa artis/ahli perniagaan/ahli politik aku. Secara tidak sengaja, 4 minggu lepas, saya berulang alik ke KL tanpa henti. Bukan driving ye, naik flight daripada Kuching, Yup, my kampong is in Kuching.

Supposed, setiap bulan, dalam seminggu I will be staying in my house in Shah Alam sebab my husband is in KL now. Unfortunately, kalau ikutkan bulan April ni, saya tak terbang ke KL pun sebab my elder sister buat umrah for 2 weeks and I need to standby for her until she return and of course if PJJ ni memang rasa susah sikit sebab berjauhan dengan suami lebih 4 minggu is hard!

Perkara tidak dijangka berlaku pada awal bulan, family member suami beranak awal (premature). Saya cakap macam nak balik KL to visit his cousin tapi I was supposed balik KL another week sbb my dear homeroom bro is getting married. If saya balik another week, the timing is not enough untuk balik kpg. Husband macam sedih jer, so si isteri pun cari ler tiket balik padahal dah beli dah tiket sebelum ini. Seminggu ler saya dan AS di KL.

The same week saya balik dari KL pulak, my dear friend offer me a job. Interview plak on next week Monday. Saya pun fly lagi and again, my sister ada training di Bukit Jelutong that she asked me to follow sebab die nak tumpang rumah Shah Alam. And again, I need to fly back to KL due to, I get the Job and I need to start work immediately and I only need to go to work a few days only. U see, I almost flying with AS only those 4 weeks of flying, MAS Malindo Air Asia semua ku dah merasa berdua dengan si tecik. Pengalaman yang tidak ternilai!!

Ada benda lain saya nak kaitkan di sini sebenarnya, either you want to believe or not, its up to u. Maybe its a cue for me. Dalam masa 4 minggu tu, saya follow drama Triumph in the Skies 2 selepas Astro Wah Lah Toi dah tidak dapat tengok secara percuma. Anyway, online masih ada. The thing is, habis I tgk all 41 episodes of this drama, I stop flying non stop macam aku nie kerja pilot dan sewaktu dengannya. Memang it takes time for me to finish the drama sebab I am not so free to watch non stop.

Secara ringkas nya TIS2 ni drama HK. Saya dah tengok TIS 1 that is why tgk TIS 2 and lagilah TIS the movie plak di pawagam. Drama ni mengisarkan cinta dan profession di dalam airline industry. Sangat menyeluruh informasi yang diberikan, bagaiman anda nak jadi pilot, apa yang anda akan hadapi bila dh jadi pilot, level2 yang perlu anda hadapi sebelum jadi captain, profession lain seperti cabin crew, engineer, maintenance yang terlibat, dan lokasi-lokasi menarik --London, Sanya, kaoshiong dan HK sendiri. It makes me really appreciate and respect their profession and others involve in airlines industry. Bila I tengok drama nie, setiap kali sampai destinasi, saya memang betul2 bersyukur saya selamat sampai dengan izin Allah SWT dan menghargainya. Lagi lah tahun lepas dan tahun ni banyak kisah pasal pesawat 'hilang'.

Mungkin LOA jalan kan tugas nya dengan izin Allah SWT tanpa saya ketahui, mungkin perasaan susah berjauhan daripada suami, Allah SWT ubati dengan memberi peluang dan alasan untuk balik KL. Allah SWT memudahkan perjalanan ku dengan ku lebih menghargai profession mereka dengan menonton drama TIS2 dan tidak cari pasal dengan mereka. Begitulah ketentuan yang Maha Esa.

Terima kasih

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …