Skip to main content

Suratan atau Kebetulan?

Bismillahirahmanirahim..

Di dalam buku The Secrets, menjelaskan kejadian yang berlaku pada sesuatu masa disebabkan mereka berada pada frekuensi yang sama dan bukannya satu kebetulan. Di mana kita sering kata 'malang tidak berbau', 'saya berada pada masa yang salah'. Frekuensi yang sama bermaksud di sini  mereka berfikiran 'ada perkara yang tidak baik berlaku', bukannya mereka berfikir 'aku akan melanggar kereta pada hari ini'. Haruslah saya ingatkan ini hanyalah penjelesan secara sainsitifik yang tampak logik dan terima akal, tetapi kemudiannya kita haruslah redha dengan ketentuan Allah SWT dan kejadian yang menimpa.

Mengapa saya kata demikian, sekiranya kita bergantung dengan penjelasan yang tampak logik itu, kita akan lupa kepada Maha Pencipta dan sepatutnya kejadian yang menimpa membuatkan kita lebih dekat kepadaNya bukan jauh daripada Nya.

Mungkin anda sudah pelik dan keliru. Sebelum kita pergi lebih jauh, saya hanya ingin INGATkan kepada anda, kaitkan kembali kepada Islam sebelum anda menerima sebulatnya bagaimana saya membaca setiap isi kandungan The Secret, saya akan kaitkan dengan Islam sebelum saya menerima atau menolak fakta tersebut. Kita masih ada Al Quran dan Sunnah.

Tetapi tidak salah kita berusaha dan tawakal. Jangan sampai anda terpesong sudah dari akidah. Usahanya, anda punya pilihan untuk mencorak bakal hari anda, di sini ialah mencorak hari anda dengan perasaan dan fikiran anda. Anda boleh pilih anda ingin perasaan yang baik untuk hari yang baik atau perasaan yang gundah untuk hari yang tidak baik. Anda tanya bagaimana dan apa perkaitannya?

Manusia sering diuji oleh Allah SWT, anda bangun pagi didatangkan perasaan gundah, perasaan kurang enak, kita dididik sejak kecil, perasaan yg kurang enak itu merupakan satu tanda kurang baik dan mungkin akan ada perkara buruk bakal terjadi. Akal dan minda yg sudah biasa dengan fikiran seperti itu, mengganggu anda sepanjang hari sehinggalah betul2 perkara malang berlaku. Begitulah LOA menjelaskan minda kita bertindak utk menarik apa yg kita sedang fikirkan.

Seperti saya kata, anda punya pilihan. Anda perlu mengatasi atau menukar fokus anda. Bukannya mengelak berperasaan buruk. Makin anda elak, makin ada fikir. Anda tanya bagaimana? Sebab perasaan yg kurang baik memang mudah mengawal minda kita. Kerja jadi tidak keruan, kerana anda asyik berfikir dan menunggu perkara tidak baik. Cara yg paling baik ialah, ambil wuduk, solat, mengaji, berzikir, beristighfar. Kebiasaan nya mengaji dan solat sudah cukup tenangkan hati. Perasan tak anda, anda hanya mangsa sipi2 keadaan sahaja, anda akan ckp ini berkat aku mengaji tadi, Allah SWT melindungi aku!

Teringat satu kejadian di taska, tiba-tiba tanpa kami sedar hanya unit kami sahaja tiada elektrik. Apabila sudah diselidik, ada satu wayar telah terbakar. Bau benda terbakar sudah lama pekerja ku mendapati, tetapi tidak tahu dtg dari mana. Kami semua bersangka baik bau itu bkn dari kami. Sangkaan baik yg salah. Tetapi hikmahnya kami tidak ditimpa apa2 selain blackout sahaja. Mungkin berkat alunan ayat-ayat suci Al Quran yang menenangkan jiwa, kami sentiasa bersangka baik. Alhamdulillah, tiada perkara kurang baik berlaku hanya ujian kecil seperti panas Allah Swt turunkan.

Itu saya katakan, tidak salah kita usaha, dan tawakal. Mungkin perasaan kurang enak yg anda berjaya atasi itu, hanyalah mungkin anda melihat kemalangan bukan anda yg dilanggar. 

Terima kasih

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …