Skip to main content

Cepat atau lambat?

Bismillahirahmanirahim..

Doa, hajat, permintaan.
Sebab kita ingin masuk syurga - kita doa kepada Allah SWT jauhi neraka mintak syurga.
Di dalam doa juga kita masuk kan hajat - kita ingin kan jodoh, jadi kita mintak jodoh kepada Allah SWT
begitu juga dengan permintaan - kita inginkan sebuah kereta, kita doa mintak kereta kepada Allah SWT.

Sekiranya anda mengikuti penulisan saya berkenaan LOA sebelum ini, anda harus tahu, dalam berdoa itu ada teknik nya. Selepas itu apa anda perlu buat. Kemudian anda bertanya...

Anda bertanya, berapa cepatnya Allah SWT akan makbulkan doa, hajat, permintaan kita?
Jawapan paling mudah saya boleh jawab, beserah kepada Allah SWT kerana dia Maha Mengabulkan. Hanya dia Maha Mengetahui bila dia akan makbulkan doa kita.

Mesti anda kecewa bukan kerana anda begitu yakin dengan teknik ini, tetapi saya tidak menjaminkan kecepatan doa anda itu. Saya ingin anda faham, Allah SWT sentiasa menguji hambaNya, jadi ada doa kita petik jari terus dapat, ada doa kita makan masa baru dapat.

Umpama kita meminta sedekah, begitu senang untuk kita meminta dengan orang RM1 tetapi betapa sukarnya kita meminta RM1juta. Dalam minda kita telah tertanam mengatakan senang aje nak dapat RM1, susah la nak dapat RM1 juta itu. Walaupun kita telah berdoa memohon kepada Allah SWT mintak 1juta, dapat dalam hati kita banyak sangat RM1juta mesti sukar. Jadi makin sukar lah anda ingin dapat RM1juta. Begitulah minda dan doa kita berfungsi.

Bukan itu sahaja ya, kadang-kadang Allah SWT menguji hambaNya, mungkin Allah SWT menguji anda kerugian dalam perniagaan, walhal anda siang malam berdoa ingin mengumpul wang sebanyak mungkin untuk kahwin. Ketika itu, ujian yang diberikan untuk anda lebih dekat kepada Allah SWT, bersangka baik dan mencari hikmah sebalik kejadian, mencari asbab mengapa? percaya lah kepada saya, anda selesai kan masalah itu, Allah SWT akan ganti dengan lebih baik. Anda perlu kembali kuasa positif anda kepada Allah SWT untuk mendapat apa yang anda inginkan.

Hanya Allah SWT mengetahui penting ke tidak doa kita harus dimakbulkan sekarang atau kemudian. Anda cara mudah untuk anda menguji dan melihat sendiri kebesaran Allah SWT itu dan yakin akan doa kepada Nya kerana kita suka melihat benda besar jarang ingin melihat benda kecil yang Allah SWT makbulkan.

Cerita saya, semalam saya perlu mengambil cheque saya di Subang dan sebelum itu saya perlu ke Skynet untuk pos barang yang diorder. Asalnya saya ingin keluar petang, tapi admin kolej call lagi cakap cheque dah ready jadi keluar pagi lah jawabnya.
Saya doakan perjalanan saya dipermudahkan dan dimulakan dengan basmallah.
Saya doakan saya dapat parking depan CC haritu sebab saya nak print invoice - Alhamdulillah makbul dan cepat jer dapat parking sebab byk kosong - hikmah keluar pagi
Saya doakan dapat parking yang sama dan dekat dengan skynet - Alhamduillah makbul dan senang dapat parking dan tidak jauh jalannya.
Saya doakan saya perjalanan saya selamat - Alhamdulillah selamat sampai.
Saya doakan mudahkan saya bank in cheque saya di CIMB - Alhamdulillah cheque di bank in dengan cepat kerana saya tidak dapat parking tapi double park depan CIMB, pak guard bagi chance sebab kejap.

Anda nampak tak? anda nampak tak aturan yang Maha Besar dengan berdoa? anda boleh cakap semua sudah suratan, tetapi mahukan anda kalau takdir kata anda akan ke neraka? mahukah anda? anda boleh ubah bukan? kerana Allah Maha Mengetahui, kita tidak tahu. Cuma kita tidak patut tutup mata dengan perkara kecil telah Allah SWT makbulkan.

Terima kasih.

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …