Skip to main content

Separation Anxiety - Look at it in positive way (PART I)

Bismilahirahmanirahim..

Separation anxiety, dengan kata mudah, resah ketika berpisah. Mostly new parents akan merasakan detik separation anxiety ini, antara lama atau sekejap susah saya nak kata sebab ini memang bukan bidang saya. Apa yang saya ingin kata ialah, tidak semua parents gemar apabila si anak kecil langsung tidak boleh renggang daripada ibu mereka. Jadi timbul rata-rata parents berbaby wearing untuk memudahkan mereka untuk begerak.

Saya bukan hendak berbincang berkenaan bagaimana untuk mengatasi separation anxiety ini, kerana  tips yang telah saya baca memang tidak membantu. Mungkin juga anak kecil masih menyusu badan yang membuatkan satu attachment yang menyukarkan perpisahan. Cuma sekarang anak kecil sudah biasa di Taska dia mampu berpisah dengan si ibu dan tidak mencari. Satu ketika dia agak sukar dipisahkan sekarang sudah boleh bermain tanpa si ibu ditepi. Jangan ditanya bagaimana, tetapi masa yang menentukan, ia terjadi sendiri.

Ibu dan bapa sekalian, saya harap anda tidak melihat anak bayi yang menangis apabila anda meletak di atas tilam satu masalah, kerana banyak kali saya melihat ibu bertanya bagaimana ingin mengatasi masalah ini. Ibu yang rela mendukung (terutama ibu yang sanggup berbelanja untuk anaknya) akan memilih untuk babywearing. Tapi bagi parents yang ingin melatih anaknya untuk lebih berdikari daripada kecil akan membiarkan anaknya menangis sehingga si anak kecil faham (saya rasa) ibu punya kerja sayang. Apa yang anda buat terpulanglah, saya tidak mahu menilai. Cuma di sini sukar berpisah adalah fitrah mereka.

Pendapat saya, separation anxiety ini adalah perasaan takut wujud anak kecil, bagaimana ia wujud? saya hanya mampu kata ia adalah fitrah manusia. Ingatkah anda ketika anda kecil, anda takut tidur sendiri, anda takut naik ke tingkat atas sendirian, anda takut gelap. Sehingga anda perlukan teman. Tanya diri anda, bagaimana ia hilang? Bukankah masa yang menentukan? Cuma kadang-kadang perasaan takut itu datang tiba-tiba.

Cuba anda ingat kembali, masa anda bercinta, anda ke mana atau hampir setiap masa dengan pasangan anda sehingga orang melabelkan anda umpama belangkas. Sama bukan dengan anak anda. Tidak mahu berpisah seperti belangkas. Jadi mengapa anda harus merasakan itu satu masalah?

Saya tidak mahu anda melihat ia sebagai satu masalah, apabila anda melihat ia sebagai satu masalah anda akan jadi stress. Tidakkah anda melihat banyak video menunjukkan banyak bayi telah 'didera' kerana si ibu stress? Bagi yang belum jadi ibu, anda tidak faham bagaimana ia boleh mendorong kepada stress. Oleh itu, jangan menilai, berilah bantuan.

Saya rasa sudah cukup panjang kali ini, pasti anda sambungan kerana belum masuh point utama!

Terima Kasih.

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…