Skip to main content

Luahan perasan

Bismillahirahmanirahim..

Dah lama tak menulis sebab macam saya cakap post yang sebelum, ai xlarat no, asyik terbaring and cepat penat jer. adeh adeh..Biarlah saya rest ek.. tapi kali ini, luahan perasaan lagi..

Betullah kata orang, manusia akan diuji tika kita tiada apa-apa. Begitulah nasib yang terjadi kat ayah ku. Dia ditimpa ujian kewangan. Tika duitnya banyak, orang sentiasa ada disisinya, tidak kisah lah orang datang mintak tolong ke, apa ke, dia sentiasa memberi pertolongan. Tika dia jatuh, tika dia diuji, apabila dia meminta pertolongan, begitula manusia yang umpama pelesit terus cabut daripada badannya daripada menghisap darah, kerana sudah tiada apa-apa.

Saya sedih sebab, begitulah orang yang rapat, daripada darah dagingnya seperti tidak memberi sokongan. Mengeji dari belakang. Begitulah manusia sudah tidak nampak kebaikan yang diberi hanya nampak buruk sahaja. Hampir kami mendengar hasutan syaitan agar terus menjauh hubungan daripada mereka, tapi teringat Allah SWT tidak suka orang yang memutuskan silaturahim. Saya bersyukur kerana tika ujian silaturahim ini dilanda saya tiada di sana kerana saya bukanlah seorang yang pandai berlakon, silap haribulan mulut dan muka ini terus lancar jer menyindir. Jadi dari jauh saya mampu mengingatkan sedara sedagingku agar jangan putus silaturahim. Bagaimana kami nak kekal, Allah lebih mengetahui.

Tika ayah ditimpa musibah, ayah bukanlah seorang yang positif. Positif bukanlah dididik dalam jiwa orang Malaysia. Pentingnya positif untuk kuat dalam musibah tidak cukup dalam ceramah ceramah agama kerana umat Islam tidak nampak bagaimana positif, bersangka baik itu membantu kita kuat. Sikap negatif begitu kuat dikalangan orang Malaysia sehingga kita boleh lihat didalam wall FB atau daripada percakapan siapa yang positif, siapa yang negatif.

Kembali kepada ayahku yang kurang cas positif, dia sering mengatakan mana ada duit, boleh ker berjaya. Kata-kata yang kurang memberangsangkan daripadanya. Dia lebih suka anaknya makan gaji daripada buat bisnes. Kalau anda mengikuti penulisaan Robert Kiyosaki. ayahku umpama poor dad Robert kerana rich dad nya tidak seperti itu. Kebelakangan ini, tidak tahu bagaimana, hidupnya kembali tenang tetapi hanya dia yang tahu apa dalam hati kerana ayah jenis memendam masalah kerana baginya kalau dia bagitahu masalahnya, kami akan menentangnya, padahal caranya kami tidak setuju. Doa untuknya sentiasa kami iringi.

Hikmah? banyak hikmah dapat dicari. Pengajaran daripada kesilapan yang ditemui. Terlalu personal kerana ia hanyalah andaian semata-mata kerana hikmahnya begitu indah. Risau salah tafsir oleh anda, jadi fitnah pula. Yang penting, hikmah yang kami boleh saya kongsi, tika ditimpa musibah ini, kita tahu siapa punya hati yang hitam.

Sekian terima kasih.

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…