Skip to main content

GDM --> apa itu?

Bismillahirahmnirahim,

Alhamdulillah busy week means money masuk. Rezeki masuk masuk dan masuk. Ujian Allah SWT tetap ada. Pregnancy kali ini, disahkan saya ada GDM. Mungkin selalu baca status kawan2 yang pregnant kadang2 update kata ada GDM and so on kan. Meh akak cite sikit apa itu GDM secara ringkas

GDM?
gestational diabetes mellitus - Itula datangnya singkatan GDM tu, nampak tak ada diabetes tu. Kalau tak faham jugak. Bahasa ringkas kencing manis masa pregnant. 

Disebabkan ada family history kencing manis nie, tak kisah lah ayah or mak awak baru didiagnos, awak kena declare jugak ada. Kalau awak tanya saya masa first pregnancy tak dak kah? Hah.. next blog nanti akak cite kenapa akak tidak tahu..

Lepas awak2 declare, nurse kat KK pun terus buat appointment buat MGTT (ayat mudah minum air gula), memang manis gitew. Kalau awak nak tahu -- awak kena puasa 8 jam malam sebelumnya, esoknya minum lah air gula itu.. Tabahlah adik2 sekalian. Lps tu amik darah..tunggu lagi 2 jam..amik darah lagi.. tunggu lah next appointment dgn nurse utk tunggu result. 

Of course la apabila result akak nie tak dak lah tinggi sgt, terus nurse cakap 'lepas nie awak check up dengan doctor, tak dak dgn saya. Awak kena datang setiap 2 minnggu utk buat BSP dan esoknya doc review result' Alkisah, begitulah nasib saya sekarang. Baru 4 kali BSP.

BSP nie tricky adik2, sebab kalau bacaan anda tak cantek. Anda kena datang next week. Nampak tak ada snowball effect? Mmg bole buat sendiri di rumah, kalau anda mampu beli mesin itu. Memang saya mampu, tapi lepas beranak, nak campak mana pule mesin itu bukan? Macam membazir pula, lagipun KK sgt dekat dengan rumah saya.

Macam mana kesannya apabila kena datang next weeknya -- apabila buat BSP anda kena lah berada d kawasan KK pada hari itu sebab kena ambik darah pada pkl 8am, 10am, 2pm dan 8pm. 
Pada hari BSP, malam sebelumnya sebelum 10pm kena stop makan. (puasa bermula)
8am amik darah - breakfast, seeloknya jgn makan lagi lepas bfast
10am amik darah lagi - bacaan gula lepas bfast. dah bole makan sampai pukul 12pm utk lunch, jgn makan lagi lps tu
2pm amik darah lagi - bacaan gula lepas lunch. Awak makan la sampai pkl 6pm
8pm amik darah lagi, bacaan gula lepas dinner. lps tu awak nak melantak lantak la.

Result mmg akan tahu sejurus lps amik darah. Just esoknya doc dtg nak tgk result. Bacaan tak cantek je, die tanya awak makan apa masa nie.. mggu dpn dtg lagi ye.. =(

Awak tahu tunggu turn di KK mmg ambik masa, jadi, 2 hari mmg hilang begitu sahaja.. Jadi nak elakkan ia berlaku, jaga makanan anda (sekiranya anda bukan di tahap cucuk insulin) pada hari anda ambil BSP.  Apa saya buat, saya akan makan Chia Seed lepas saya makan setiap meal itu.

Mana mahu beli itu Chia seed?
Saya beli di cosway sahaja. Harga? Memang abit pricey. Memang chia seed mahal pun. Tapi kalau awak2 ada kawan2 sedara2 mak cik2 member cosway dapat lah harga murah sikit.
Chia Seed (Cosway)

Tak rugi pun beli, sangat banyak. Tak yah makan banyak sangat pun nie. Makan sesudu kecil pun bole. Yup bole makan macam tu jer. Chia Seed ni, bila die masuk air, dia kembang, jadi dia jadi sticky2 gitu, leceh nak basuh..Jadi saya pun akan makan sampai chia seed nie hilang daripada cawan. 

Saya tak dapat ambik chia seed hari2 and every meal, sbb nanti saya pening.. mungkin efek kurang gula. jadi saya amik masa BSP jer.

Itu saje perkongsian hari ini.

Psst --> Iphone 6s dah keluar kat Malaysia

Iphone 6S

Thank you


Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…