Skip to main content

New marketing style: RASA TERTIPU

Bismillahirahmanirahim,

Tahukah anda ada taktik terbaru untuk menjual produk di pasaran?

Actually saya dah tahu lama taktik nie.. Saya bukan nak jual cara marketing ke apa. But I dont know, kalau u all rasa tertipu or apa lah perasaan u all apabila terkena benda gini.

Benda ni jadi lepas seminggu saya keluar hospital, mangsa nya suami. Niat baik nak carikan part time untuk dia. Sekali terkena sudah.

Ada satu website nie --> www.parttimepost.com. Website cari kerja, anda nak cari pekerja pung bole. Macam-macam ada. Tapi disebabkan post di dalamnya tidak ditapis so u all kena hati-hati.

Contoh macam data entry. Ada a few data entry kalau dia mintak saya bayar, mmg hi hi bye bye gitu.. Kalau ada yang suruh donlod software, mak mintak maap sbb laptop tak support.

So cerita die cenggini, terjumpa satu iklan ni kata dia cari personal trainer (macam gym lah kan). So ai is tgh pregnant, tak de la mak nak apply kan. Saya pun apply tuk suami. Last drg call panggil suami datang 'gym'. First appointment suami tak dapat datang sbb saya masuk hospital kan. Jadi minggu satu lagi, drg panggil lagi.

Hah, firasat ku betul apabila sebenarnya drg nak promo shaklee. In the same time korang bole workout secara free. Memang lah buat part time kan.. Suami kena jual shaklee. Oh, oh mai oh mai. Buang minyak sajo.. sebab suami ku tak minat nak buat keje cenggitu. Dia memang tak minat produk shaklee juga. So hi hi bye bye.

Ini adalah yang kedua saya jumpa. Pertama nya drg buat kat tempat kerja lama saya. This lady approach saya (cara yg sungguh yakin) dia kata hi neighbours! aku pun tertanya ko jiran mana? rupanya jiran pejabat. Jadinya dia cakap, drg ada kedai kat atas, menyediakan kelas kelas training free -- kelas yoga free, kelas aerobik free, trainer free and so on. tapi apa u all perlu bayar adalah air nya sahaja. Hah! lupa ku cerita laki ku pergi bayar air sajo.. Mahal uii! yelah kan untuk kesihatan kan. tak yah berkira sangat tapi udahnya ko menipu cakap datang tengok and 'interview'. kecewa mak denga.

Camtu la taktik dia.. datang situ minum air shaklee jer. huhuhu.. if u are shaklee consumer, bole la anda pergi exercise secara free kat sana. One more things, saya tak pasti yang their trainer is professional ke tidak. U all siasat lah sendiri ye.

But kalau u all yang memang nak expand bisnes shaklee u all. U can consider lah..tapi tak nak lah buat orang rasa tertipu na. Make a proper way.

Terima kasih

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …