Skip to main content

Jejak Makan Perak - #trailstoIpoh

Bismillahirahmanirahim.

Pengantin yang diraikan di Kpg Chenderiang. 


Cuti panjang daripada 30/4/16 hingga 2/5/16, semestinya ramai yang akan mengambil kesempatan mengadakan majlis perkahwinan dan ada juga pergi bercuti. Saya dan keluarga mendapat jemputan kawen di Kpg Chenderiang, Perak pada 1/5/16. Pelan asal lepas kenduri nak naik Penang, tapi last minit tak nak pegi sebab beberapa teman tak jadi pegi.

Jadi, perancangan ditukar kami plan nak ke Sungkai, Perak lepas majlis kerana nak rendamkan Sofea dgn air panas sebab kulitnya makin kronik (eczema). Kenapa tak ke Tambun? sebab bajet beb! bajet! hahaha.. InsyaAllah dapat free entrance kami pegi ya! Tapi, sebenarnya tak jadi jugak ke Sungkai.. sebabnya cuaca ke main panas u. Akak tak tahan.. ais kepal di Ipoh memanggil2. huhu..

Lisa: Dear, ke Ipoh lah dulu, nanti balik singgah Sungkai..Panas ni.. ais kepal terbayang2.
Suami: boleh jugah, Ipoh dari sini setengah jam lagi..Nah pi waze.

Huahuahua..jadi saya pun waze dengan search BITS AND BOBS. Terus dapat direction. Kedai ni actually dalam satu kawasan dengan Plan B, jadi awak jangan masuk Plan B order ais kepal pulak ye. Cari kedai nama BITS AND BOBS. Berjaya sampai, saya pun terus beratur, pada awalnya line tak gerak u, sebab mungkin seorang order untuk ramai orang. Lepas tu slow2 Q kami pun gerak. Sebabnya tak tahu sangat makan apa di Ipoh, sempat makan ais kepal je lah..sebab lepas tu nak solat jamak pulak, dah bawak anak 2.. pergerakan jadi lambat..tup tup dah pukul 6.30 ptg. Husband nak makan mee goreng cathay pun tak dapat (tak tahu lah kedainya tutup atau sudah habis).

Kami pun bergerak pulang dan tak jadi ke Sungkai. Part paling best, sepanjang perjalan suami duk zikir cakap, nak masuk Bidor nak beli buah.. Ko bayangkan dah gelap, dia cakap camtu jugak. Saya pulak cakap, mana ada orang jual buah malam2.. tapi dia sungguh masuk Bidor dan beli buah.

Last stop kami, Pau Yik Mun. Pau Yik Mun yang glamer di Tanjung Malim. Kami tak masuk Tanjung Malim. Husband cakap, ada RnR ada. Ku google google..terjumpa satu entry tahun 2010.. gamble stop di RnR Ulu Bernam. Yes! alhamdulillah masih ada lagi.. sebab apa ku macam tak percaya sebab dalam entry tu sebut OU ada.. tak pernah pulak ku jumpa.

Sekian. Tak dak Ipoh sangat uii.Sebab makan ais kepal je..huhu..takpe..next time hunt betul.2

Ini kedainya. Jangan pi masuk Plan B

Aleesya Sofea Ice Ball

Bersungguh dia makan
Sarsi & Rosella & asam boi




Beli buah di Bidor

Mural

Mural


Terima kasih










Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…