Skip to main content

Ujian mendidik dan mengajar

Assalamualaikum..

Lisa dah start keja ofiz hour balik. Kembali ke bidang property. Terima kasih Sunway sebab bagi peluang. Peluang macam Sunrise bagi dahulu. I pledge I will serve the community and company with my heart because of Allah Taala.

Nak dijadikan cerita, Lisa start to handle site on my own without my friend (who refer me to the company) Start 1st of August 2016. A lot of things happened! Masa 2 minggu masa my friend still with me on site, there was nothing extra ordinary happened. No need lah Lisa nak cerita apa bendanya.

So, apabila Lisa do my daily reading 'Perjalananku Bersama AlQuran' ada satu ayat nie sangat menyentap hati dan penuh dengan kesedaran untuk Lisa.

'Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan berkata 'Kami beriman', sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yan terdahulu daripada mereka. Maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang yang benar-benar beriman (berkualiti), dan nyata pula apa yang diketahui Nya tentang orang-orang yang berdusta (tidak berkualiti).'

Al-Ankabut 29:2-3

Setiap yang berlaku adalah ujian. Setiap ujian terselit pengajaran. Bergantung pada diri kita bagaimana untuk melihat sesuatu ujian itu. Dalam buku itu juga menulis 'sejarah menunjukkan manusia terbaik iaitu rasul semuanya diuji oleh Allah swt. Daripada situlah lahirnya manusia berkualiti.

Daripada apa yang berlaku, Lisa hanya memandang ia satu amaran, satu ajaran, satu pendidikan daripada Allah swt. Lisa tak pernah buat operation, tapi dalam customer service, Lisa memang bole buat sebab 4 tahun duk layan complaint tapi menghadapi macam sekarang memang satu ujian. Daripada situ Lisa mengambil pengajaran dan aplikasikan nya.

Kalau nak dengar lebih lanjut, Lisa akan cerita pada next entry.

Terima kasih.

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …