Skip to main content

Jalan-jalan Melaka (Part 1)

Assalamualaikum..

Awal bulan Oktober haritu, kami pi jalan-jalan Melaka. Dah lama tak pegi Melaka, last sekali pegi masa baru kahwin. Honeymoon kat sana. Hahahaha.. tak romantik giler pegi Melaka jer weh. Tapi, puas hati dan jimat! Bukan nak cerita pasal honeymoon. Ini nak cerita jalan-jalan kat sana.

Alkisahnya, birthday si Aleesya Sofea. Lisa memang tak da lah nak buat celebration  jemput kengkawan makan, tapi dah buat kat taskanya. Jadi bawak la dia pi jalan-jalan sebab bila nampak iklan trivago dia cakap 'mamak, nak tido hotel!' Huhuhu..



Perjalanan kami bermula pada pagi ahad sebab isnin cuti. Sampai Melaka, terus pi breakfast. Kalau dulu en suami pi Melaka kerja, mesti breakfast kat kedai bawah pokok (jual kueh mueh tradisional), kali ini kami pi try Roti Canai Arang (type je kat waze, pasti jumpa). Memang ramai orang, alhamdulillah kami dapat servis yang elok, laju. Makan-makan terus pi Bandar Melaka, kononnya nak check in.


 



Kami duk kat Hotel Hatten. Sebab dah beberapa kali pi Melaka, Melaka pulak terkenal dengan jem kalau time weekend, parking pulak masalah. Jadi advisable la amik hotel yang walking distance dengan tempat-tempat menarik. Macam Hatten, ada shopping mall, ada parking, walking distance nak ke jonker (agak jauh la, tapi daripada nak merempuh jem). Kami just boleh register sahaja, kunci bilik hanya boleh dapat dalam pukul 3. Jadi kami pun jalan-jalan pi Jonker Street dulu.



Agak mencabar bila bawak 2 anak, lagi lagilah bawak Aareez yang masa tu baru 8 bulan. Dia kepanasan dan kehausan, jadi akhirnya tak dapat nak berjalan lagi lama kat jonker sebab dia dah meragam. Jadi kami pun balik ke hotel. Bila nak collect kunci pulak, Hatten Hotel ni nak bagitahu mana nak collect kunci bila kita dah daftar awal, masa nak check in pun sgt makan masa, jadi lain kali jangan la gatal-gatal nak check in awal. Masa nak amik kunci tak sampai 5 min kau, aku punya la beratur lama sebab drg uruskan pelanggan check in. Kalau u oll ada baca review blog lain cakap pasal lift hotel ni, memang weh, lama giler, kami tunggu 15min! Sebab Lisa bole patah balik bilik ambik barang lift tak sampai lagi. Please la Hatten, your lift system can be improved! Salah satu contoh mindset, tak nak improve facilities to cater people needs.








Lepas tu, bila ko ada anak, memang time drg tido petang la. Dalam pukul 5 macam tu kami nak keluar kononnya nak pi makan kueh keria yang blog lain duk sebut2. Disebabkan salah simpang, kami sangkut dalam jem selama 1 jam lebih dan akhirnya tak jadi pi makan kueh keria dan terus p dinner.

Nanti lisa sambung part II.

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …