Skip to main content

Bercerai susu: Wean off

Bismillahirahmanirahim.

Lisa dalam proses bercerai susu dengan AS. Sudah berapa kali mencuba dan mencuba, banyak kali juga menemui kegagalan. Bercerai susu dengan AS merupakan salah satu 100 impian kerana AS dah nak masuk 4 tahun, tahun ni. Lisa sangat penat kerana AS sudah punya adik dan sering kali dia juga kerap merebut untuk menyusu dan tidak mahu kalah. Jadi kali ini Lisa nekad.

Bercerai Susu from Zero to Hero
1. Azam Lisa masa AS umur 2 tahun ialah bercerai susu pada umurnya 2 tahun 1 bulan sebab dia premature jadi Lisa telah tambah sikit umurnya.
2. Lisa ada membaca tips bercerai susu dengan teknik cakap dengan anaknya (kalau tak silap). Lisa ada cuba tapi gagal.
3. Ada orang cakap bercerai susu perlu mempunyai persetujuan 2 belah pihak.
4. Sahabat dekat berkongsi yang dia bercerai susu menggunakan lipas mainan. Dia meletakkan lipas mainan di tempat 'itu' dan anak nya terus tak nak dah menyusu. Dengan alasan anaknya takut dengan lipas.
5. Lisa ada mencuba dengan meletak beberapa mainan yang dia takut dan dia tetap teruskan menyusu.
6. Ada perkongsian juga, letak makanan yang dia tidak suka, ada yang letak garam, anaknya terus berhenti menyusu.
7. Lisa letak sesuatu yang pahit, berkesan sekejap sahaja. Kemudiannya sambung lagi.
8. Ada jugak parents menyokong untuk teruskan memberi susuan kerana anak nya yang menyusu lebih daripada 2 tahun, sangat jarang sakit berbanding anaknya yang bercerai lagi awal. Jadi Lisa pun jadi macam putus asa nak bercerai susu.
9. Ada sahabat juga berkongsi mengatakan dia berbincang dengan anaknya, bawak anaknya ke bilik dan kemudiannya anaknya terus berhenti menyusu.
10. Saya ada mencuba, keberkesanannya terhadap AS, hanya makan masa beberapa jam sahaja dan dia kembali meminta.
11. Lisa kembali putus asa. Lagi timbul malas nak bercerai susu apabila itulah salah satu usaha untuk mengugutnya untuk mandi, berkongsi dengan adiknya, menenangkannya ketika dia mengamuk, tidurkan dia. Lisa sudah malas dan ingin biarkan masa menentukannya.
12. Seorang sahabat lagi turut berkongsi mengatakan dia juga menggunakan teknik berbincang dengan anaknya. Lisa menyatakan anak Lisa tidak berkesan kerana dia masih meminta, dia menceritakan keadaan anaknya sama macam anak Lisa dan tidak mempedulikan permintaan anaknya.
13.Lepastu, Lisa didetikkan dengan ilmu repetition, tanamkan dalam otak AS bahawa dia yang nak berhenti menyusu. Lisa mencuba teknik tersebut, sebenanya Lisa penah cuba jugak teknik menanam dalam otaknya, tetapi tidak berjaya, tidak tahu apa silapnya. Mungkin sebab tidak menunjukkan respon yang diinginkan jadi gagal dan putus asa lagi.
12. Kali ini, Lisa telah beberapa kali membaca azam dan impian, Lisa mencuba sekali lagi pada Sabtu lepas. Mencuba teknik menanam ke dalam mindanya bahawa dia nak berhenti menyusu. Iya, malam nya dia mintak, menangis beberapa kali, saya bagi sekali. Esoknya saya menanam lagi ke dalam otaknya, mengulang dan ulang. Malamnya masa tidur dia mintak lagi, tapi nangis nya sekali sahaja. Dalam proses ini, saya diberi satu artikel mengenai tangisan. Jadi, Lisa anggap AS sedih, dalam proses bercerai susu itu, Lisa perlu berada dengan nya, pujuk dia, peluk dia sebelum tidur. Setakat ini, Alhamdulillah dia tidak menangis walaupun cubaan meminta itu ada. Keraskan hati wahai Lisa.
13. Lupa salah satu teknik saya cuba ialah, picitkan susu itu, tapi itu hanya berkesan ketika dia emosi tengah baik. Kalau dia nak tidur dibuat begitu, mengamuklah jawabnya. Teknik itu pun tidak berkesan.

Susah nak kata Lisa berjaya ke tidak dalam proses bercerai susu kerana, AS masih meminta. InsyaAllah, Lisa banya berdoa kepada Allah. Ada jugak doa untuk bercerai susu, tetapi tidak berkesan jugak untuk AS.
Lisa akan terus menanam ke dalam mindanya. Bukan itu sahaja, Lisa kena pastikan perut AS kenyang sebelum tidur, untuk mengelakkan dia bangun tengah malam.

Kalau pembaca ingin tahu lagi cerita disebalik Zero to Hero Weaning Off AS nie, InsyaAllah Lisa akan share mengapa Lisa macam give up sangat-sangat.

Terima kasih

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …