Skip to main content

Kisah AS dengan susunya

Bismillahirahmannirahim.

AS hampir 100% becerai susu badan. Mengapa hampir? sebab dia masih meminta apabila dia stress.

Mengapa percubaan bercerai susu sebelum ini gagal? 

Apabila AS mencecah umur 2 tahun. Lisa memang memasang keinginan untuk becerai susu dengannya, Lisa memang bercita cita untuk bercerai dengan menggunakan teknik pujukan. Lisa taknak guna teknik sapu la apa la..huhuhu.. Satu lagi pembaca kena tahu, Lisa TAK NAK AS mengamalkan botol selepas becerai susu kerana becerai daripada botol pun agak susah mengikut pengalaman Lisa sendiri. Itu pun salah satu sebab Lisa tak pernah menekan kan menggunakan botol dengan AS. Tapi akhirnya Lisa macam menyesal..hahahahaha..

Sebab apa Lisa menyesal tidak membiasakan botol dengan AS?

Sebab DF adalah sangat memenatkan. DF buat anda tertido, DF membuat anak anda very attach dgn maknya, banyak benefits DF, boleh cerita sampai esok. Kesimpulannya, BF merupakan komitmen and bonding. Kalau Lisa membiasakan AS dengan botol, tidaklah dia asyik mengempeng sampai usianya mencecah 3 tahun. Nak tidur, cari mak. Sedih, cari mak. Stress, cari mak. Cari mak sebab apa? comfort in sucking. Jangan ditanya mengapa Lisa tak ajar pakai pacifier pulak.

Anak yang tidak menerima pacifier, jangan lah awak paksa. Malas nak hujah panjang. Kes Lisa, suami tak bagi. So NO Pacifier to AS. Mak nya la jadi human pacifier.

Kembali kepada cerita asal, mengapa gagal? 
Sebab mak dan ayah hati tak kental. Tak tahu yang hati kena kental. AS menangis macam sedih apabila tak dapat B (Breast). Sedih yang amat sehingga nak suruh dia diam, bagi je B..hahahaha.. Bagi B umpama ugutan untuk dia. Sebab AS dah ada adik, dia share dengan adiknya. Bayangkan dah bagi adik tido, kena tidokan dia, padahal dia memang boleh tidur sendiri (Lisa penah kena warded sebab bleeding masa pregnant). Actually, dia memang boleh, kita jer taking it for granted. 
Sebelum jauh tersasar, Bila kita bagi B kat AS, dia akan senyap, dapat mengawal dia. Dia boleh bangun pagi dengan senang pergi sekolah. Dia akan berkongsi mainan dengan adiknya. Power of B. Tapi akhirnya, Lisa nya 2017  goals, becerai susu dengan AS adalah salah satunya. Lisa cuba balik tips yang Lisa share sebelum ni (pi godek sendiri ya sayang). Dengan hati yang kental, alhamdulillah setakat ini, nampak perubahan AS. 

Perubahan paling ketara, dia tidak mengamuk apabila tidak dapat B. Dia juga kurang mengamuk kalau tidak dapat barang dia nak. Memang ada perubahan. 

Post kali ini, Lisa just nak cerita Lisa banyak taking it for granted by using power of B. Semua nak senang, tapi diri yang susah. FYI, Lisa mmg DF AS masa preggy AZ. Kuasa Allah swt, AZ lahir cukup bulan, walaupun bleeding pada 29W, dah ada bukaan. Satu lagi, power of will tu kena kuat, kena ada kerjasama dengan partner kita. InsyaAllah, kita akan dapat apa yang kita nak capai.

Terima kasih,
FB fadzlisa morni
IG lisamorni
IG business lisamorni jsd
FB pages The fm

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…