Skip to main content

Pet Peeves!

Assalamualaikum,

Bismillahirahmanirahim.

Pet Peeve: something that a particular person finds especially annoying.

Setiap orang ada perkara yang dorang rasa annoyed sangat, sehingga boleh menyebabkan marah. Ada orang akan rasa, benda kecil je tu, kenapa harus marah?

Beb! kau bukan aku, aku bukan kau.
Macam haritu, Sofea mengotorkan bajuku apabila kami sedang outing! Terus ku rasa nak marah jer. Encik Suami terus menegur, kalau I, u akan cakap 'mengapa nak marah? benda kecil kot. Nie sekarang u nak marah marah dah kenapa?'

Hokay, defensive mode on 'Benda u marah tak da efek sampai ke petang, ni kita nak keluar ni, I nak pakai baju nie sampai petang kot!' hahahaha.. for sure u oll yang baca, u oll akan cakap -- my husband is correct.  

This just a reflection jer, benda dah lepas. But for sure, some people trigger to certain thing differently.

Jadi, Lisa nak share few things yang annoyed Lisa sampai tahap tertinggi!!!

Lisa Top 3 Pet Peeves List

1. Benda yang u susun cara u, then bila orang lain datang dia susun cara dia. Then u rasa macam bengang je beb! OCD nie weh!!

2. Makanan sedap weh! Ko rasa tak annoyed ke? Bila ko rasa nak makan sedap, tapi duit tak mengizinkan.. I need to be food blogger la gini! dapatla free makan.

3. Bajeting. I rasa bajeting is annoying sebab, kalau you tak buat bajeting, you akan lost and stress sebab duit tak cukup at the end of the month.

Huhuhuh.. cukuplah 3 benda, takyah banyak sangat. Actually along the way, banyak je benda yang buat Lisa stress and annoyed. Tapi, ini lah guna nya u identify, dari situ, kita perlu perbaiki untuk jadi lebih baik. Kalau u perasan, benda yang u annoyed itulah akan selalu jadi ujian daripada Allah swt.

One of the thing I tak suka dulu ialah, bangun awal pagi. Of course dulu susah giler nak bangun Subuh. Jadi, how Allah plans is, Lisa dapat kerja kat Jalan Duta, hampir 4 years ulang alik Shah Alam  KL. Sebab itu jer caranya bangun awal dan Solat Subuh sebelum abiz waktu. Sekarang macam senang je nak bangun Subuh tu, no issue, Alhamdulillah Lisa dapat kerja dekat jer.

So how about you? Apa perkara yang you annoyed sangat? Bole share di FB.

Terima kasih.
fb fadzlisa binti morni
IG lisamorni
Twitter lisamorni
Business IG lisamorni_jsd

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…