Skip to main content

Pengurusan Wang Peribadi (Financial Management)

Bismillahirahmanirahim,

Pada tahun pertama Lisa mula kerja, dapat gaji bermula dengan angka 2 memang sangat tak diduga kerana rata-rata kawan yang lain masa tu dapat gaji angka 1. Worse, ada yang dapat kurang daripada angka 1. Tetapi masa tu, asal dapat kerja kami kerja jer, tak da nak memilih. Mengapa? Gaya hidup masa tu tak macam sekarang.

Pengurusan wang

Bermulalah membayar hutang pengajian, sewa rumah, bill sendiri selepas ayah tahu anaknya dah dapat kerja. Masa tu (2010) dapat gaji angka 2 memang heaven. Memang rasa banyak la kan sebab kalau zaman studi, angka 2 untuk belanja dalam 3 bulan..hehehe..Jadi, sepatutnya pengurusan wang bermula dari sini. Apa kesilapan terjadi di sini?

Hutang

Pengaruh dulu tak lah sehebat sekarang, tetapi.. kuasa membeli memang sangat kuat. Maksudnya, dulu pembelian secara on9, macam2 platform yg bole mempengaruhi kita untuk membeli. Tetapi Lisa telah mencipta hutang dengan adanya Kad Kredit. Timbul keinginan nak guna kad kredit sebab Lisa teringin sangat nak beli kasut ni, tetapi kasut tu Lisa jumpa kat Pahang. Ko ghase....

Akhirnya Lisa mempunyai kad kredit, konon masa tu Lisa janji pada diri sendir 'Apabila betul-betul emergency je swipe'.. hahahahahahahahahahahaha.... memang tak la kan.. kalau betul pegang pada janji sendiri. tak da la lepas 7 tahun Lisa masih ada hutang kad lagi kan?

Bukan setakat hutang kad kredit, personal loan dan housing loan lagi.. sebab apa jadi banyak? sebab seronok sangat berbelanja..

Mengapa sekarang? Bukan 7 tahun lepas?

Lisa dah berkawen dengan anak 2. Mungkin orang lain tak kisah anta anak duk nursery atau transit. Tapi dibesarkan di rumah, dijaga mak cik menjadikan Lisa ingin bekerja dari rumah sahaja. Lisa pernah balik dlm 7 bulan duk rumah family and tolong family business. Sebab PJJ dengan suami, anak pulak asyik mencari ayahnya, akhirnya Lisa kembali ke Shah Alam. Masa balik tu, dugaan lain tiba, Lisa akan cerita lain kali. Hutang masih perlu bayar, Lisa tak dapat kerja lain (kerja sebelum ni hanya part time), lagi lagilah Lisa preggy masa tu. Mula lah garu kepala..

Masa tu Lisa perlukan sejumlah wang untuk setiap bulan untuk melangsaikan semua hutang. Jadi, faham kan kesan hutang kat Lisa?

Salah satu sebab Lisa nak urus wang dengan baik sekarang sebab, Lisa nak settlekan hutang. Lisa ada buat bisnes kecil - kecilan. Kalau Lisa fokus bisnes Lisa, InsyaAllah Lisa boleh duk umah jer. Tapi Lisa belum sehebat orang lain yang bole menjana income untuk mendapat sejumlah wang itu.  =P
Lagipun kita kena ingat, rahsia kematian hanya Allah swt je yang tahu. Takkan Lisa nak bebankan hutang kat pasangan Lisa atau anak kan?

Sekarang  ni, Lisa dalam proses melangsaikan hutang kad kredit. Lisa akan share tips yang Lisa guna kat u olls. Follow ya!

Terima kasih =)

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …