Skip to main content

Potty Train si Tecik AS

Bismillahirahmannirahim.

Assalamualaikum,

Tahun ini, AS masuk 4 tahun. Bulan ni dia belom genap lagi 3 tahun. Lisa memang takde niat nak train AS untuk kencing sendiri. Tetapi sepanjang dengan AS dia selalu tak nak pakai pampers. Bila kita saja saja train dia, asyik bocor dan kencing merata. Of course yang penatnya kita =( Jadi potty train bukan lah perkara yang saya suka nak buat malahan malas nak train dia, Tapi Lisa ada sasaran, stop buying pampers for AS sebab dia asyik gatal gatal jer pakai pampers.

AS journey to potty train.

Lisa start buat research. Hahaha..Baca mana mana blog. Tanya kawan-kawan (masa ni silap tanya orang yang belom potty train anak nya lagi). Kebanyakan Lisa baca dorang amik cuti sebab nak train anaknya kencing sendiri. Paling-paling pun 3 hari..hahahahaha..Sabtu Ahad memang boleh jer, tapi Lisa banyaknya keluar Sabtu Ahad. Tapi sis tetap cuba.

Lisa cuba setiap Sabtu Ahad, tapi sebab ada adik AS (AZ) memang ponat la nak lap saja air kencingnya. Akhirnya, putus asa sekejap.

Apa jadik lepas tu?
Lisa bawak anak anak swim dengan sedara. Anak sedara Lisa tu sama umor dengan AS. Malahan AS lagi banyak mulut daripada dia. Anak dia dah tak pakai pampers! hokay...
Lisa terus tanya macam mana dia buat.

Dia cakap - dia akan tanya setiap jam or bawak anak dia kencing setiap jam. Sabtu Ahad dia train, bila Isnin, mak nya sambung routine yang sama. Tak boleh break the pattern. 

Masalah AS - dia tak suka g tandas setiap jam..hahahahaha.

Lisa tanya pulak member lain yang dah berjaya, dia pun cakap benda yang sama - bawak p toilet selalu..huhuhuhuhuhu..

Okay, Lisa cuba, 1st try - AS tak reti kencing apabila letak kat tandas  <-- b="" ini="" masalah="" sebenarnya="" utama="">

Lisa ada google -- curah air kat cik bunga AS dan buat bunyi shhhh..Akhirnya berjaya buat AS kencing. Itu adalah stepping stone potty train anda bakal berjaya,

Next step - kerap bawak dia pergi kencing. Macam petua yang asal, dont break the pattern. Sebab, bila kami lama sgt pakai kan pampers utk AS, dia akan bocor lagi. AS masih pakai pampers untuk tidur sebab dia nie tidur mati. Ada lah 2 3 kali bocor dan habis tilam ku!

Dalam potty train ni, anda dan pasangan haruslah bekerjasama. Doa kepada Allah swt semoga berjaya. Sofea dah masuk 3 bulan dalam potty train. Memang belom 100% berjaya, tapi kalau ikutkan history keluarga..hahahahah.. Lisa malaslah nak cerita..kihkihkih..

Cukuplah sharing pada kali ini.. Tips yang paling berjaya ialah tanya kepada orang yang berjaya.

Terima kasih


Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …