Skip to main content

Stepping Stone: Kenal kenal dengan Lisa (urus hutang Lisa)

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum..

Ada add kita kat FB or IG? sebab Lisa baru share Lisa nya progress dalam settle hutang CIMB Credit Card Lisa. Quite a progress and Lisa will keep on going and would like to achieve target!

FB: Fadzlisa Morni
IG: @lisamorni

Kalau anda tekan jer google 'how to settle debt?' banyak hit kat google akan keluar. Lisa dulu tak macam tu. Lisa bukan google pasal debt. Lisa google pasal macam mana nak buat income jer. Lisa just nak cepat kaya and banyak duit jer.. sangkut sebab tak jaga cash flow dan main swipe jer kat nokzzz..

Lisa nak ucap TAHNIAH! kepada rakan-rakan Lisa yang tak pernah guna credit card. Sebab the power of credit card dalam purse akan menaikkan temptation of buying! Its true you know.. tak kisah la kau nye income berjuta, kalau kau spend lebih daripada income. Hutang jugak lah jawabnye!

Kepada kawan-kawan Lisa yang membaca sekarang ni.. Kalau korang nak tahu rahsia langsaikan hutang cepat dan efektif.. boleh la follow blog Lisa dekat-dekat. Lisa pun tengah in progress. 

Tapi, pada penulisan kali ini.. Lisa nak share AZAM dan NIAT perlu ada.

AZAM

Setiap tahun pun Lisa berazam nak langsaikan hutang. Memang langsaikan hutang, tapi tak nampak progress. Apabila tak nampak progress, memang ke laut jawabnya.

Macam mana nak pasang AZAM?
macam buat KPI goal korang.
Harus ikut SMART nye strategi.
Nanti Lisa sambung on next blog..

NIAT

Mengapa perlu niat? Apa big why nak langsai hutang? ini yang akan jadi motivation korang..kalau korang hutang berjuta, takda motivation.. last2 tak gerak jugak nokzzzz..
Ini pun Lisa akan cerita lebih lanjut..

FYI..Lisa share Lisa nya cerita...sebab Lisa bukan lah pakar ke apa.. tapi it is just sharing. Kalau Lisa dapat tolong. Just PM kt FB.

Thanks

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…