Skip to main content

Tercapai tak this year resolution?

Esok, hari terakhir tahun 2014.

Jadi, haruslah ada azam baru. Tetapi kali ini, saya ingin mereview balik azam tahun ini tercapai ke tidak.

Salah satu isi nya.
'How u want to achieve with ur resolution till d end of d year?
1. List down ur acievable/ realistic resolution ( jgn jd angan2 mat jenin)
2. Comitment - u need commitment to achieve it.
3. Pray to Allah swt to ease everything u want to achieve.

My resolution?
1. Debt free - i will try to decrease my credit card debt n other debt. Saya ada 3 kredit kad, satu dadh berjaya kurangkan, tinggal lagi 2 kad. So boleh kata achieved lah
How? I will test run the budget tips by learnvest (50/30/20). I will write it down for u all if i hv d time. sememangnya saya tak ada kan share pasal tips ni. If nak pakai teknik ni, mungkin kena ada coach, it is not work for me. memang tak jalan. I use my own method. this method without coach mungkin work if you only started your work maybe. If you want me to elaborate more. U can email me lisamorni@gmail.com

2. Vacation - to somewhere outside msia. Saving of course!this is so funny about this resolution. Why? I forgot about this thing, funny part is, I did go outside of Malaysia despite I didnt even save any money. Actually I score for Hong Kong but seems like my sis was the one who went there. Maybe next year I shoud write clearly where I want to go. Actually if you notice that, I went to Singapore last week. So tercapai la kan. 

3. Save money to umra. Not this year. Got lil baby now. Want to bring her along. Memang tak da la pegi umrah tahun ini. Kira still achieved tetapi tak da saving..hua hua hua

4. Breastfeed- im struggle to pump at office now. Due to not enough supply n time. I had to give her formula to the nursery. this I proudly say achieved! sebab before I resign I am still ebm. and now I am still bf her.

5. Blog more pun achieved! sebab I blog more than usual by end of the year

6. Supermum!hahaha..not sure apa benda nie..huhuh

Jadi, hampir semua nya tercapai dan boleh di lanjutkan lagi tahun depan. Teknik menulis memang sangat berkesan, even saya tidak menyedarinya. Apa perlu saya buat sekarang, buat azam baru. Mungkin harus lebih detail.

Malam ini, nak keluar nak tulis satu lagi blog. Baca jangan tak baca..

Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kuching outing: Telaga Air

Bismillahirahmanirahim..

Minggu lepas 7-9 Ogos, saya  balik Kuching sekejap sebab mertua datang jalan-jalan Kuching. Pak Su husband tengah kursus di Perlis jadi sepatutnya dia yang jadi tour guide, tidak jadi pula. Jadi kami pun balik memandangkan aritu raya tak balik Kuching.

Saya tak ikut husband Sabtu tu sebab mertua nak jalan-jalan kat Serikin. Oh Serikin kalau tak ada barang nak cari, saya memang surrender. Kebetulan keluarga saya nak pergi Telaga Air (katanya nak makan seafood - plan asal mereka sebab menantu balik Kuching), kami teruskan juga sebab ada open house pak cik abang ipar area situ..

Telaga air, kalau sebut, saya akan teringatkan kat situ ada satu tempat kursus yang tersedia pelbagai kemudahan. Kalau u olls nak ke sini, biasanya untuk cari ikan-ikan fresh kerana memang sangat dengan jeti dan boleh juga makan seafood - selain tempat macam topspot kat bandar, kampung Buntal dan Muara Tebas. Memang ceruk-ceruk lah nak makan seafood.

Kebetulan haritu nampak geng-geng man…