Skip to main content

Azam 2015 (2015 Resolution)

Assalamualaikum,

Selamat datang 2015, selamat tinggal 2014. Hidup harus pandang ke depan, muhasabah sekiranya apa yang di azam tahun lepas tidak tercapai.

Klik di sini untuk membaca pencapaian saya tahun lepas. Glad and happy and tak sangka most of it I achieved!

Pat on my back again this year, and I am getting good at it, alhamdulillah!

Jadi kali ini saya akan ulang lagi sekali bagaimana untuk mencapai azam anda itu!

1. Tulis lah azam anda itu. tak payah anda duk sibuk post kt FB ker apa. Supaya time to time anda bole refer dan tidak terkandas separuh jalan.
2. Komitmen amat penting.
3. Doa kepada Allah SWT supaya mudah anda melaksanakannya. Mintalah kepada Dia.

Azam anda haruslah realistik dan sekiranya happened to be ur resolution macam susah nak achieved. Tulis je lah dulu. We will not know what happened along the year 2015 kan? By end of this year, perlu lah tengok balik and see what can be improved.

Improvement yang boleh saya simpulkan menjadi tali..huhuhuh..saya perlu lebih detail ataupun jelas apa yang saya nak capai. baru saya nampak apa yang saya nak lepas saya bukak balik my old writing.

So here it goes, kali ini I will make category, I have choose a few category that I would like to achieved this year. I have my dreams/ impian juga, but that one will on going sampai bila-bila. Yang ini I really want to achieve it!

SPIRITUAL
I tak pasti bout this category tapi I know what I want.
I nak hafaz 10 surah pendek dan nak lebih daripada itu. Why? sebab dari kecik saya tak suka menghafaz or menghafal apa2. Now I feel bored dengan surah yang sama. I should challenge myself.
I nak betulkan bacaan al quran (iya saya baca sangat lancar but i realised I banyak sebut salah) harus siap sebelum puasa
Baca terjemahan, ingin capai separuh daripada semua juzuk.

KERJAYA
saya ingin menjadi penulis. Iya sekarang pun saya menulis untuk anda baca. I want more than this, mungkin saya dibayar dengan hanya menulis. paid blogger mungkin?

KEWANGAN
Mengumpul duit sebanyak RM1juta!

VACATION
Destinasi pilihan. Hong Kong, Singapura, Umrah, Turki, Bandung.
tahun lepas I was frustrated that, I yang nak pergi HK, but suddenly most ppl that I know semua lah pergi HK. I make sure I pergi tahun ni 2015.

AKHLAK & PEKERTI
Memperbaiki cara berpakaian yang lebih menutup aurat tetapi tetap bergaya.

PEMBINAAN DIRI
mengaplikasi teknik yang di ajar dalam buku The Secret.

KEBENDAAN
Saya nak beli Iphone 6 plus, Ipad Mini, dan New Laptop (laptop sekarang laptop pinjam)

Begitulah azam 2015 saya. Realistik ke tidak? tidak mengapa. atlist I dare to dream!

Simpan kemas kemas dalam otak. I set the goal. Lepas tu anda harus rancang macam mana nak capai.

Jadi apa lagi, kalau anda malu dengan azam anda, beli satu buku tulis page paling depan.

Terima kasih kerana membaca!
Love,
@lisamorni





Comments

Popular posts from this blog

SCAM: Cabutan Bertuah daripada MAXIS

Asssalamualaikum,

Hari ni lisa nak cerita, beberapa minggu yang lepas lisa dapat call daripada Indonesia.
Macam mana Lisa tahu daripada Indonesia?
Sebab Iphone keluar situ Indonesia.

Lisa pun angkat lah.

Kenapa Lisa angkat?
Sebab Lisa pernah dapat panggilan kerja daripada Singapore tapi based di Malaysia. Jadi Lisa pun angkat lah.

Perbualan Lisa dan Si Pemanggil:

Si Pemanggil: Hello, Puan Fadzlisa. Saya menelefon daripada Maxis Kuala Lumpur. (aku dah pelik sebab Iphone ku keluar dan tulis no Indonesia). Maxis telah melakukan cabutan nombor telefon dan nombor puan telah dipilih. Puan berjaya memenangi RM9,000.00. Boleh saya dapatkan no akaun dan bank puan untuk kami bank in kan kepada puan?

Lisa: Oh yeke? No akaun saya? Boleh tak awak emelkan kepada saya details dan saya akan reply emel tersebut.

Si Pemanggil: Emel?

Lisa: Iya, emel.. saya bagi emel add saya.. nanti saya reply.

Si Pemanggil: Sekejap ya puan, saya cek..

Talian terus terputus..

Ko rasa???

Terus Lisa tweet kat @maxislisten dan …

Enjoy some massage

Salam…
New things I want to share today are massage center. I have this habit when I’m in Kuching, whenever I sick, I will have traditional massage, but what else I can do when u stay in a stranger place. Thus the remedy is reflexology center. I’ve been visiting few massage centers in PJ – SS2. But I want to introduce u to this Thai Massage – Arokaya Traditional Thai Massage, JJ Bukit Raja, Klang.
I really want to try Thai Massage actually, coincidently, my boyfriend was sick – he got fever and I believed it caused by his new cigar flavor. But then I really have no guts to drive to SS2 today – the jam at LDP and so on. Thus last time I went to JJ Bukit Raja with Dewi and I found this place as it is quite cheaper than at Subang. Of course that I suggest to him to this place..tadaa…

What so special?

U got to experience Thai Massage.
- I asked for foot reflexology, but they also include a bit body massage.
- Man customers will get masseur, while the lady will get masseuse..…

Kereta kena tarik oleh MPSJ

Assalamualaikum,

Pada hari Jumaat lepas, atas urusan pejabat, Lisa pergi TNB Taipan. Sesungguhnya, area Taipan adalah area yang susah nak dapat parking. Jadi, Lisa pun parked kereta kat belakang back lane TNB Taipan, walaupun Allah SWT dah bagi hint yang pegawai MPSJ tengah clamping kereta. Hatiku berkata, alat clamping tak banyak ni, sempat nie settle kat TNB.
Tidak ku sangka dalam satu jam juga urusan di TNB, apabila Lisa keluar. Kereta ku dah tiada. Argh sudah! kereta kena tarik ni. Tanya abang yang buat kasut pun cakap macam tu. Lisa pun telefon husband, mintak husband datang tapi tak mengharap sebab masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat. Lisa pun call MPSJ, nasib baik angkat, dorang kata kena pergi depoh tunda carik sendiri. OH MAI! Sangkut kat Taipan, tak tahu nak buat apa, malas nak susahkan orang. Tetapi terpaksa jugak call kawan Lisa mai amik.
Dalam hati Lisa, walaupun senyum dan gelak gelak. Mempersoalkan, Ya Allah, kenapa aku ya Allah, kenapa aku diduga begini Ya Allah, …